Materiał promocyjny

Jak dbać o prawidłową dietę starszych pacjentów?

DD_20240212_Dieta_REP
Czym jest żywienie medyczne?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jednym z najważniejszych elementów w opiece nad osobą starszą, zwłaszcza gdy choruje, jest zwracanie uwagi na jej sposób żywienia – co, ile i kiedy je. Kiedy traci ona apetyt, chudnie i ma coraz mniej siły, a tradycyjną dietą nie jesteśmy w stanie dostarczyć jej odpowiedniej ilości składników odżywczych, wsparciem może okazać się zalecona przez lekarza żywność medyczna. Masz pytania dotyczące tego tematu? Weź udział w czacie z ekspertem. Odpowiedzi udziela dietetyk kliniczny dr n. med. n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska. 

Opiekun osób starszych i chorych – jaką pełni rolę?

12 lutego obchodzimy Ogólnopolski Dzień Opiekuna, który został zainicjowany przez Fundację Nutricia i Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Żywieniowej. O opiekunach mówi się, że są „cichymi bohaterami”, ponieważ zajmują się swoimi podopiecznymi, często osobami starszymi, z różnymi chorobami, dbając o ich zdrowie. Poświęcają im czas, służą wsparciem, dodają otuchy dobrym słowem. W wielu przypadkach rezygnują z życia zawodowego czy towarzyskiego, odkładają swoje plany i marzenia na później, ponieważ pragną zaopiekować się tymi, którzy potrzebują ich pomocy.

Opiekun to, wielozadaniowiec, a w trakcie zajmowania się osobą starszą, która często zmaga się z wieloma chorobami, zdobywa szereg umiejętności i cennej wiedzy m.in. z zakresu żywienia. Dlaczego to tak ważne? Z wiekiem, ale również wraz z postępem choroby, dochodzi do zmian w organizmie, które mogą powodować: pogorszenie apetytu, problemy z trawieniem, kłopoty z gryzieniem czy połykaniem większych kęsów. Seniorzy często jedzą mniej, eliminują z jadłospisu ważne dla nich produkty i nie pokrywają swojego zapotrzebowania na mikro- i makroelementy, w tym przede wszystkim na białko.

Brak apetytu u seniora
Brak apetytu u seniora
Źródło: mat. prasowe

Jak dbać o żywienie seniorów, zwłaszcza gdy chorują?

Odpowiednie odżywianie pomaga zachować właściwą masę ciała, jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, pracy mózgu, wpływa na zachowanie siły mięśniowej oraz dobrą jakość życia.

Gdy osoba starsza traci apetyt, je coraz mniej i trudno jest jej pokryć zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, to w konsekwencji może pojawić się np.: nieplanowany spadek masy ciała, osłabienie siły mięśniowej i większa podatność na infekcje.

Warto zwrócić uwagę, że osoby starsze wymagają zwiększonej zawartości białka w diecie w porównaniu do osób młodych, a chorzy seniorzy prawie dwukrotnie większej jego ilości. W rzeczywistości jednak co drugi senior nie spożywa właściwych ilości białka. Jeśli tradycyjną dietą nie jesteśmy w stanie dostarczyć starszemu pacjentowi wszystkich składników odżywczych, to w takiej sytuacji wsparciem może być zaleconona przez lekarza żywność specjalnego przeznaczenia medycznego np. doustne preparaty odżywcze typu Nutridrink. Preparaty te w małej objętości dostarczają pacjentom dodatkową ilość energii, białka, witamin i składników mineralnych.

Warto, by opiekunowie zadbali o prawidłową dietę swoich podopiecznych, a w przypadku zaobserwowania u starszego pacjenta niepokojących objawów związanych z utratą masy ciała, częstymi infekcjami czy osłabieniem podopiecznego, zapytali lekarza o żywienie medyczne.

Nutridrink to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą. Stosować pod nadzorem lekarza.

Posiłki w chorobie
Posiłki w chorobie

Jak powinna wyglądać dieta osób starszych w chorobie? CZAT

Materiał promocyjny
podziel się: