"MasterChef 13" - co się wydarzyło w finale?
Po wielu tygodniach intensywnej rywalizacji trzech najlepszych kucharzy-amatorów w Polsce, Debora Warchoł, Jakub Kurzep i Julia Cichocka, stanęło do ostatecznej walki o mistrzowski tytuł.
Finałowa konkurencja była podzielona na dwa etapy. Pierwszy odbył się w dwugwiazdkowej restauracji Delta u szefa George'a Papazachariasa w Atenach. Zadaniem uczestników było odtworzenie dań. Wśród nich znalazł się chrupiący słonecznik z soli marynowanej w mastyce i miętowej wodzie morskiej, podawany z botwinką, marynowanymi wiśniami i sosem z musującego wina rabarbarowego.
W tej konkurencji najlepiej poradziły sobie Debora Warchoł i Julia Cichocka. Ich nagrodą było zakwalifikowanie się do ścisłego finału, w którym zaserwowały jurorom trzydaniowe menu – przystawkę, danie główne oraz deser. Która z nich zachwyciła restauratorów?
Julia Cichocka zwyciężczynią 13. edycji programu "MasterChef"
Każda z uczestniczek dała z siebie wszystko, ale zwyciężczyni może być tylko jedna.
- Trzynastym polskim "MasterChefem" zostaje Julka - ogłosił Michel Moran, po czym posypały się gratulacje i polały łzy szczęścia.
- Jak to się wszystko wydarzyło? - nie dowierzała zwyciężczyni.
"MasterChef" - nagrody
Julia Cichocka zdobyła statuetkę "MasterChefa", nagrodę w wysokości dwustu tysięcy złotych, dodatkowe pięćdziesiąt tysięcy złotych od sponsora oraz kontrakt na wydanie własnej książki kucharskiej, otwierając sobie drzwi do kulinarnej kariery. Z kolei Debora Warchoł za zajęcie drugiego miejsca otrzymała czek (pięćdziesiąt tysięcy złotych od sponsora).
Wszystkim uczestniczkom i uczestnikom "MasterChefa" gratulujemy!
Julia Cichocka w kuchni Dzień Dobry TVN
Zwyciężczyni 13. edycji "MasterChefa" w poniedziałek 18.11 będzie gościnią Dzień Dobry TVN. W naszej kuchni Julia Cichocka zdradzi swoje kulinarne sekrety i przepisy na mistrzowskie dania.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wielki test zmysłu smaku. Czy Paulina i Damian znają się na azjatyckiej kuchni?
- Autorska kuchnia Ewy Zahorskiej i jej mistrzowski deser bezowy z 13. edycji MasterChefa
- Wyjątkowe urodziny Magdy Gessler. "Kochamy ją za to, jaką jest kolorową, szaloną niekiedy osobą"
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: prasa.wbdpoland.pl
Źródło zdjęcia głównego: prasa.wbdpoland.pl