Urzędy skarbowe czynne dłużej, aby wyjaśniać zmiany podatkowe Polskiego Ładu

podatki
Polski Ład. Dyżury w urzędach skarbowych
Źródło: GettyImages.com/mahos
Ministerstwo Finansów informuje, że od wtorku 11 stycznia w Urzędach Skarbowych pracownicy będą wyjaśniać, na czym polegają nowe rozwiązania podatkowe wprowadzone w ramach Polskiego Ładu. W jakich godzinach będą prowadzone dyżury?

Dyżury podatkowe w urzędach skarbowych

Ministerstwo Finansów wyjaśnia na stronie internetowej, że wszelkie informacje na temat Polskiego Ładu będzie można uzyskać w dowolnym urzędzie skarbowym osobiście bądź też drogą telefoniczną. Dyżury prowadzone będą w dni robocze w godzinach 8-19.

Na wizytę można również umówić się przez internet ."Od 11 stycznia będzie można umówić się na wizytę w urzędzie skarbowym dotyczącą zmian podatkowych wprowadzonych Polskim Ładem, korzystając z usługi rezerwacji na stronie wizyta.podatki.gov.pl" - dodano.

Zmiany prawne w 2022 r.

Źródło: Dzień Dobry TVN
Nowe świadczenie opiekuńcze od 2022 roku
Nowe świadczenie opiekuńcze od 2022 roku
Nowe mandaty od 1 stycznia 2022
Nowe mandaty od 1 stycznia 2022
Nowe uprawnienia ZUS od przyszłego roku
Nowe uprawnienia ZUS od przyszłego roku

Problematyczne zmiany podatkowe w Polskim Ładzie

Polski Ład, który wchodzi stopniowo w życie od początku 2022 roku, wzbudza wiele emocji i kontrowersji. Część zmian oceniana jest pozytywnie, zdecydowana większość spotyka się jednak z krytyką, a nawet oburzeniem.

Okazuje się, że z aktualną rewolucją podatkową problem mają nie tylko podatnicy i księgowi, ale również sami pracownicy urzędów, którzy wystosowali już apel do premiera w tej sprawie. Zbiorowymi pozwami grożą również poszkodowane grupy, np. emerytowani funkcjonariusze, który nowy rok rozpoczęli z świadczeniem emerytalnym pomniejszonym o 500 zł.

Zobacz także:

Autor: Diana Ryściuk

Źródło: PAP, TVN24

Źródło zdjęcia głównego: GettyImages.com/mahos

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana