Sałatka z kuskusem marokańskim, smażonymi grzybami i pomidorkami - przepis Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Chcesz w ciekawy i pyszny sposób przygotować grzyby, a brakuje pomysłu? W kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy sałatkę z kuskusem marokańskim, smażonymi grzybami i pomidorkami według przepisu Sebastiana Olmy.

Sałatka z kuskusem marokańskim, smażonymi grzybami i pomidorkami - przepis

  • Kasza kuskus marokański x 0,5 kg
  • Pomidorki koktajlowe po 300g z koloru
  • Natka pietruszki x 1 pęczek
  • Oliwki zielone x 100g
  • Oliwa z oliwek do smaku
  • Mieszanka grzybów x 600g
  • Olej do smażenia
  • Czosnek x 5 ząbków Rozmaryn, tymianek po 20 g
  • Cebula x 1 szt.
  • Sos sojowy x 50 ml
  • Pieprz czarny do smaku
  • Sałata rzymska x 1 opak.
  • Sól do smaku

Sałatka z kuskusem marokańskim, smażonymi grzybami i pomidorkami - sposób przygotowania

  1. W garnku ugotuj kaszę kuskus z solą, rozmarynem i tymiankiem.
  2. Gdy kasza będzie lekko al dente, wyłącz wodę i odstaw, aby ostygła.
  3. Następnie odcedź kaszę i dodając do niej pokrojone pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki, oliwki i oliwę z oliwek.
  4. W garnku podsmaż na oleju mieszankę grzybów razem z czosnkiem i cebulą. Podlej grzyby lekko sosem sojowym jasnym i dopraw pieprzem.
  5. Do gotowych grzybów dodaj wcześniej ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszaj.
  6. Porcję kaszy ułóż na głębokim talerzu dodając na wierzch kilka listków świeżej sałaty rzymskiej.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości