Sałatka z kuskusem marokańskim, smażonymi grzybami i pomidorkami - przepis
- Kasza kuskus marokański x 0,5 kg
- Pomidorki koktajlowe po 300g z koloru
- Natka pietruszki x 1 pęczek
- Oliwki zielone x 100g
- Oliwa z oliwek do smaku
- Mieszanka grzybów x 600g
- Olej do smażenia
- Czosnek x 5 ząbków Rozmaryn, tymianek po 20 g
- Cebula x 1 szt.
- Sos sojowy x 50 ml
- Pieprz czarny do smaku
- Sałata rzymska x 1 opak.
- Sól do smaku
Sałatka z kuskusem marokańskim, smażonymi grzybami i pomidorkami - sposób przygotowania
- W garnku ugotuj kaszę kuskus z solą, rozmarynem i tymiankiem.
- Gdy kasza będzie lekko al dente, wyłącz wodę i odstaw, aby ostygła.
- Następnie odcedź kaszę i dodając do niej pokrojone pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki, oliwki i oliwę z oliwek.
- W garnku podsmaż na oleju mieszankę grzybów razem z czosnkiem i cebulą. Podlej grzyby lekko sosem sojowym jasnym i dopraw pieprzem.
- Do gotowych grzybów dodaj wcześniej ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszaj.
- Porcję kaszy ułóż na głębokim talerzu dodając na wierzch kilka listków świeżej sałaty rzymskiej.
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
- Grzyby na talerzu - jak je przyrządzić? Sprawdź nasze sposoby!
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: