Przeciętny Polak w ciągu roku zjada ponad 40 kilogramów cukru. W których produktach jest go najwięcej?

Dr Hanna Stolińska w DDTVN
(Od)wagi dzieciaki – słodki problem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Cukier to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych. Dodajemy go herbaty, kawy, deserów czy niektórych potraw. Chętnie sięgają po niego też producenci żywności. Choć sam w sobie nie jest niebezpieczny, to spożywany w nadmiarze przyczynia się do rozwoju poważnych problemów zdrowotnych. Jak tego uniknąć?

Dlaczego cukier może być niebezpieczny?

Badania pokazują, że cukier to jedna z najsilniej uzależniających substancji. Osoby, które zbyt często sięgają po produkty bogate w cukier, są bardziej narażone na otyłość, cukrzycę czy rozwój nowotworów. Choć cukier może szkodzić, nie znaczy to, że słodki smak powinien całkowicie zniknąć z naszego menu. - Aby zadbać o swoje zdrowie powinniśmy wybierać produkty, które są naturalnie słodkie, tj. warzywa i owoce - wskazuje dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny.

Warto pamiętać też o tzw. cukrze dodanym. Można go znaleźć m.in. w artykułach spożywczych, które na pierwszy rzut oka wydają się bardzo zdrowe. Ostrożność trzeba zachować m.in. przy sokach owocowych oraz płatkach śniadaniowych. - W 200 mililitrach soku mieści się 6 łyżeczek cukru, a w jednej miseczce płatków - 4 - mówi specjalistka.

Na takim "wzbogacaniu" najbardziej cierpią młodzi ludzie. Jak pokazują badania - polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Zdaniem dietetyczki, aby odwrócić te ponure statystyki, należy uczyć dzieci zasad zdrowego odżywiania. W wyrobieniu zdrowych nawyków żywieniowych dzieciom, jak i rodzicom pomoże nasza akcja "(Od)wagi dzieciaki". W jej ramach chcemy odnaleźć przyczyny nadwagi pandemicznej u dzieci, ale przede wszystkim chcemy pokazać, jak z niej wyjść i gdzie szukać pomocy. Wskażemy publiczne miejsca, w których można znaleźć bezpłatną pomoc. Pokażemy również, jak zachęcić pociechy do ćwiczeń i podsuniemy pomysły na zdrowe, smaczne i kolorowe posiłki.

Jak jeść mniej cukru?

Zgodnie z zaleceniami specjalistów, w ciągu dnia wolno nam zjeść ok. 10 łyżeczek cukru. Niestety większość z nas przekracza dopuszczalną normę. Dane GUS z 2020 roku pokazują, że przeciętny Polak w ciągu roku zjada ponad 40 kilogramów cukru. Co gorsza, często sięgamy po niego nieświadomie, np. wybierając produkty typu "fit" czy "zero cukru".

- Producent może napisać wszystko. Zazwyczaj do takich produktów dodaje się różne zamienniki cukru, czyli słodziki. Choć badania mające ocenić ich wpływ na nasze zdrowie nie są jednoznaczne, to w nadmiarze mogą być niebezpieczne m.in. dla naszego układu nerwowego - stwierdziła w Dzień Dobry TVN dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

Niestety, jak powiedziała specjalistka, większość z nas nie zwraca uwagi na skład produktów. Nie zdajemy sobie sprawy, że cukier może być w produktach, które wcale nie są słodkie. - Znajdziemy go w ketchupie, wędlinach, konserwach, parówkach, a nawet niektórych mrożonkach - wyliczyła. Co możemy zrobić, aby ograniczyć jego spożycie? - Przede wszystkim czytać etykiety. Na każdym opakowaniu znajduje się informacja, ile cukru zawiera dany produkt - dodała. Na co jeszcze uważać? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Gdzie ukrywa się cukier?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości