Jak działa nalewka z imbiru? Przepisy i dawkowanie

imbir
Francesco Carta fotografo / Getty Images
Źródło: Moment RF
Nalewka z imbiru to naturalne panaceum na wiele dolegliwości. Jest to efektem znajdujących się w roślinie związków o konkretnym działaniu. Są to m.in. olejki eteryczne, witaminy, składniki mineralne.

Nalewka z imbiru działa przeciwbólowo, przeciwwymiotnie i przeciwzapalnie. Dzięki temu, że ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, jest dobra na przeziębienie i grypę. Nalewka z imbiru polecana jest też na stawy.

Więcej:

Właściwości nalewki z imbiru

Nalewka z imbiru to starożytne lekarstwo na wiele dolegliwości. Stosując odpowiednie dawkowanie i biorąc pod uwagę przeciwwskazania, można liczyć na pełen sukces naturalnej terapii imbirową nalewką. Wykorzystywana do przygotowania trunku roślina uprawiana jest od ponad 3000 lat. Już od stuleci imbir doceniany jest nie tylko za smak, lecz także sposób działania na ludzki organizm. Jest wykorzystywany m.in. w chińskiej, indyjskiej i tybetańskiej medycynie naturalnej.

Nalewka z imbiru ma właściwości, które wynikają ze składu chemicznego kłączy rośliny. Znajduje się w nich: olejek eteryczny, kwasy organiczne (szczawiowy, jabłkowy, bursztynowy), witaminy (m.in. C, B1, B2, B6, kwas foliowy) oraz składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, miedź, mangan, potas, żelazo, cynk, sód, selen).

Od dawna znane są właściwości przeciwbólowe imbiru, łagodzi on np. dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Przeprowadzone do tej pory badania potwierdziły również działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne i przeciwwymiotne rośliny. Ekstrakt z niej można wykorzystywać w leczeniu stanów zapalnych kości i stawów. Dotyczy to również trunków przygotowywanych na bazie kłącza. Już od dawana osoby zajmujące się medycyną alternatywną nalewkę z imbirem zalecają na stawy, co ma bezpośredni związek z jej właściwościami przeciwbólowymi i przeciwzapalnymi. Przepis na nalewkę z imbiru powinien też trafić w ręce osób zmagających się z wysokim ciśnieniem tętniczym.

Imbir doceniany jest również za możliwość hamowania rozwoju szkodliwych drobnoustrojów, takich jak bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty. To dlatego nalewka z imbiru i cytryny czy z imbiru, miodu i cytryny polecane są osobom, które często borykają się z infekcjami dróg oddechowych. Dzięki niej przeziębienia i grypa diagnozowane u wielu pacjentów w okresie jesienno-zimowym nie są już straszne. Alkohol i imbir działają synergicznie, skutecznie rozgrzewają zmarznięte ciało.

Tymczasem nalewka z imbiru i kurkumy to naturalny lek na problemy trawienne. Jest to zasługą nie tylko kłącza, pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego, apetyt, metabolizm ma znajdująca się w trunku przyprawa. Picie nalewki z imbiru i cytryny na spirytusie to dobry sposób na przeziębienie oraz aby wzmocnić układ odpornościowy. Może ona też obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, działa przeciwgorączkowo oraz pozwala zdezynfekować jamę ustną.

Przepis na nalewkę z imbiru

Składniki (do przygotowania ok. 750 ml trunku):

  • 12,5 g zmielonego imbiru,
    • 2,5 g nasion kardamonu,
      • ½ litra spirytusu (70 proc.),
        • 100 g cukru rafinowanego,
          • 2,5 g cukru waniliowego
            • ¼ litra wody.

              Przygotowanie:

              1. Kardamon i imbir umieść w litrowym słoju, po czym wlej do niego spirytus. Naczynie szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 dni.

              2. Po miesiącu z cukru, wody i cukru waniliowego przygotuj gorący syrop, do którego wlej przecedzony macerat z imbiru i kardamonu. Taką mieszankę szczelnie zamknij w słoiku i odstaw na 3 miesiące.

              3. Gotową nalewkę przelej do ciemnej butelki.

              4. Nalewkę należy spożywać po uprzednim schłodzeniu do temperatury 10–12oC. Można ją mieszać z wodą. Zaleca się spożywanie 10 ml trunku 2–3 razy dziennie.

              Dlaczego warto pokochać imbir

              Przepis na nalewkę z imbiru na stawy

              Składniki (do przygotowania ok. 1,2 l trunku):

              • 600 g imbiru,
                • 1200 ml brandy,
                  • 4 łyżki miodu,
                    • sok z dwóch cytryn.

                      Przygotowanie:

                      1. Obrany imbir pokrój w plasterki, po czym umieść je w litrowym słoiku.

                      2. Imbir zalej alkoholem. Zakręć słoik i odstaw go w zacienione miejsce na 2 tygodnie (co 2 dni należy lekko potrząsnąć słoikiem).

                      3. Po 2 tygodniach odcedź trunek i dodaj do niego miód i sok z cytryny.

                      4. Nalewkę przelej do ciemnej butelki, przechowuj ją w chłodnym miejscu.

                      Ten rodzaj nalewki można stosować w przypadku bólu głowy i stawów. Zalecana dawka to 1 łyżeczka 3 razy w ciągu dnia (przed głównymi posiłkami).

                      Przeciwwskazania do stosowania nalewki z imbiru

                      Osoby stosujące nalewkę na wymienione dolegliwości powinny pamiętać, że jest to alkohol, którego nie wolno podawać (nawet w niewielkiej ilości) dzieciom i kierowcom. Nie jest on też polecany wszystkim tym, którzy starają się schudnąć. W 100 g spirytusu służącego do przygotowania nalewki z imbiru znajduje się mnóstwo pustych kalorii (ponad 600 kcal), do tego dochodzi spora dawka cukru (ok. 400 kcal na 100 g) lub miodu. Wszystko to nie służy szczupłej sylwetce. Z nalewki imbirowej powinny też zrezygnować kobiety w ciąży i matki karmiące piersią w przypadku, których alkohol się jest zabroniony. Przeciwwskazaniem do stosowania nalewki jest zażywanie leków przeciwzakrzepowych i choroba pęcherzyka żółciowego.

                      Autor: Adrian Adamczyk

                      Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                      Materiał promocyjny

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana