W drugiej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska przybliżyła nam, czym dokładnie jest indeks glikemiczny. W zależności od tego, jak wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danych produktów, mówimy o niskim, średnim bądź wysokim indeksie glikemicznym. Kto powinien zwracać uwagę na indeks glikemiczny? Dlaczego zaraz po ugotowaniu produkty zbożowe mają wyższy indeks glikemiczny? I jak komponować posiłki, by obniżać indeks?
Do tej pory we wtorki w kuchni Dzień Dobry TVN rządził Piotr Kucharski. Od nowego sezonu Dzień Dobry TVN Piotrowi pomagać będzie Aneta Łańcuchowska. Dziś kucharz i dietetyczka przygotowali potrawy nie tylko smaczne i zdrowe, ale też tanie. Zupa rybna na obierkach warzyw? Dlaczego nie! Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: sałatka z makaronem, z ciecierzycą i zielonymi warzywami, soczewicowa zupa z imbirem, szpinakiem i marchewką, zupa rybna i filety z dorady na pure marchewkowym.
Wiele osób wzbrania się przed zdrową dietą z powodów ekonomicznych. Czy zdrowe produkty muszą być drogie? Co wtorek Aneta Łańcuchowska w swoim nowym cyklu "Reakcja łańcuchowa" będzie przekonywać nas, że zdrowe odżywianie się opłaca. Dziś porównaliśmy ze sobą dwa koszyki - jeden pełny zdrowych produktów, drugi z produktami niezdrowymi. Który zestaw był tańszy? W jakie produkty opłaca się inwestować?
W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą kucharza Andrzeja Polana, raczymy się dziś jajami. Na miękko, na twardo, sadzone lub klasyczna jajecznica... tak najchętniej spożywamy i przygotowujemy jaja. A można je przecież przygotować nieco inaczej. Można zrobić jaja w panierce, możemy zrobić jajko w koszulce lub zapiec je w piekarniku. Smacznego!
Ruszamy z nowym sezonem Dzień Dobry TVN. W porannym paśmie pojawią się nowe cykle. Aneta Łańcuchowska przekaże nam swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania w praktyczny sposób. Dietetyczka będzie co wtorek gotować razem z Piotrem Kucharskim. W poniedziałki będziemy ćwiczyć z Qczajem. Co piątek ubierać nas będzie Adam Chowański. A Marta Gąska w czwartki będzie uczyła sztuki pięknego makijażu. Zaś Bianka Zalewska przybliży losy Ukrainy. Natomiast Witek Szabłowski zabierze nas w podróż w odległe miejsca na świecie. A weekendy będą zaś należały do Piotra Wojtasika, który odkryje przed nami kulisy polskiego show-biznesu. Bądźcie z nami!
Okazuje się, że klimat w którym mieszkamy ma wpływ na naszą sylwetkę, np. ponad połowa mieszkańców wysp leżących nieopodal Nowej Zelandii czy Australii cierpi na otyłość. Z kolei w Japonii rysuje się najniższy wskaźnik otyłości. Co, oprócz klimatu, ma wpływ na naszą figurę? Czy to prawda, że Francuzki są najszczuplejsze na świecie? I dlaczego w Polsce pomimo rosnącej świadomości, wskaźnik osób otyłych z biegiem lat rośnie? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyk Aneta Łańcuchowska.
W Boże Narodzenie wielu z nas nie szczędzi sobie świątecznych smakołyków. Jaką dietę zastosować, aby poczuć się lepiej po takim obżarstwie i mieć płaski brzuch w czasie sylwestra? Jakie herbatki ziołowe są dobre na trawienie? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyk Anetę Łańcuchowską.
Niektórzy twierdzą, że przedwczesne dojrzewanie dzieci jest spowodowane spożywaniem przez nie drobiu naszprycowanego hormonami. To prawda czy mit? Co powinny jeść dzieci w okresie dojrzewania? Czy podawać im suplementy? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Anetę Łańcuchowską.
Okazuje się, że to co zjemy przed położeniem się do łóżka ma wpływ na jakość naszego snu. Jaki zatem posiłek gwarantować będzie dobry sen? Kiedy należy zjeść kolację? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyczkę Anetę Łańcuchowską.
Podobno kawa z mlekiem powoduje cellulit. Prawda to czy fałsz? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyczkę Anetę Łańcuchowską. Dowiedzieliśmy się również, jak na nasze zdrowie wpływa kawa, jakie są rzeczywiste przyczyny cellulitu i w jaki sposób możemy go zredukować.
Na przejście z diety mięsnej na wegetariańską należy się właściwie przygotować. W jaki sposób? Czym można zastąpić białko zwierzęce? Z czego pozyskiwać żelazo? Jak radzić sobie ze wzdęciami, które mogą pojawić się przy diecie wegetariańskiej? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Wiele osób, by schudnąć, pomija posiłki. Zazwyczaj rezygnujemy z kolacji. W Dzień Dobry TVN dietetyczka Aneta Łańcuchowska wytłumaczyła, dlaczego to duży błąd. Ile posiłków dziennie powinniśmy jeść? Co, jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań? Co się dzieje z organizmem jeśli pomijamy posiłek? I o której zabierać się za kolację?
Dbanie o cerę to nie tylko drogie kremy na dzień, na noc i pod oczy. To również odpowiednia dieta. Co nas "upiększa od środka"? O tym w Dzień Dobry TVN dietetyczna Aneta Łańcuchowska. Zobacz, które kasze, mięsa, oleje, warzywa, owoce i rośliny strączkowe sprawią, że Twoja skóra będzie świetlista i nawilżona. Które z nich opóźnią procesy starzenia? I co z mitem o piciu 2 l wody dziennie? Ile faktycznie powinniśmy jej pić?
Według statystyk spożywamy za dużo soli - trzy razy więcej niż powinniśmy. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dietetyczkę Anetę Łańcuchowską, by zapytać, czy wszystkie gatunki soli są niezdrowe. Co zawiera zwykła sól kuchenna, która znajduje się w prawie każdym domu? Czy sól himalajska jest rzeczywiście taka zdrowa, jak się przyjęło mówić? Czy sól można całkowicie wyeliminować z jadłospisu?
Dietetycy i lekarze przekonują nas, że należy jeść 5-6 posiłków dziennie, co ok. 3 godziny. Nieco inaczej działa okno żywieniowe. Na czym polega ten sposób odżywiania? Czy tego typu dieta jest skuteczna i zdrowa? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyczkę Anetę Łańcuchowską.
Olej z konopi wraca do łask ze względu na swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Co kryje w sobie olej konopny? Jak go stosować w kuchni, a jak w kosmetyce? Jak go przechowywać, by nie stracił swoich właściwości? O właściwościach oleju konopnego rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Anetą Łańcuchowską.
Wydawałoby się, że wszystkie owoce i warzywa są zdrowe. Okazuje się, że nie jest to prawda. Które z nich są trujące? Jakie toksyny zawierają? Czy można zjeść owoc, po odkrojeniu zepsutego fragmentu? Czy zielony ziemniak jest zdrowy? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Po zimie warto dojść do formy. Można to zrobić dzięki diecie owocowo-warzywnej. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Anetę Łańcuchowską, która przygotowała przykładowe menu na postawie wspomnianej diety.
Wiosna za pasem, dlatego warto zmienić dietę na lżejszą. Co zatem jeść w okresie wiosennym? Czy sięgać już po nowalijki? Swoje propozycje przedstawiła w Dzień Dobry TVN dietetyk Aneta Łańcuchowska.
Ciężko jest żyć bez odrobiny słodyczy. Jak nie jeść niezdrowego cukru nie rezygnując jednocześnie ze słodkości? W Dzień Dobry TVN dietetyk Aneta Łańcuchowska przedstawiła swoje top 3, jeśli chodzi o naturalne zamienniki cukru: stewię, ksylitol i miód. Czy poleca je każdemu? Czym charakteryzuje się każdy z zaproponowanych zamienników? Czemu nie ma wśród nich tak popularnych naturalnych substancji słodzących jak: syrop z agawy, syrop klonowy i cukier trzcinowy?
Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie świąteczne stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia? Dlaczego warto go jeść? O historię karpia i jego prozdrowotne właściwości zapytaliśmy gościa Dzień Dobry TVN dietetyczkę Anetę Łańcuchowską. Zobaczcie, jak Czesi postanowili wypromować karpia ;)
Dieta bezglutenowa zyskuje coraz więcej zwolenników. Faktem jest jednak, że tylko około 6% populacji cierpi na nietolerancję tego składnika. Czy warto więc wyrzucić z naszej kuchni bogatą w składniki odżywcze pszenicę? O tym, jakie pieczywo warto kupić, porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Anetą Łańcuchowską.
Wydawałoby się, że lodówka może przedłużyć życie każdemu produktowi. Okazuje się jednak, że nie jest to prawda i wielu produktom lodówka nie służy. Jakim? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyk Anetę Łańcuchowską. A Marcin Prokop wytłumaczył, dlaczego warto trzymać w lodówce... jeansy :)
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Piotr Kucharski. Pomaga mu Aneta Łańcuchowska. Dietetyczka podpowiada, jakie jeść produkty, by skóra przez długi czas zachowała młody wygląd. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: zupa z soczewicy, groch z pieczoną dynią i papryką oraz tatar z łososia i awokado.
Glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku i zapachu został owiany złą sławą. Czy faktycznie jest tak bardzo szkodliwy? Jak powstaje? I czy sam glutaminian ma smak? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Czy wykluczenie z diety mięsa i ryb jest dobre dla naszego organizmu? Czym zastąpić wartości odżywcze, których dostarczamy w pokarmach mięsnych? Jak mądrze przejść na wegetarianizm? Czy na taką dietę mogą pozwolić sobie kobiety w ciąży lub dzieci? Zapytaliśmy o to Anetę Łańcuchowską, dietetyczkę i technologa żywienia.
Okazuje się, że osoba szczupła na zewnątrz może być jednocześnie otłuszczona w środku. W Dzień Dobry TVN spotkaliśmy się z dietetyczką Anetą Łańcuchowską oraz lekarzem internistą Pawłem Grzesiowskim. Jak nadmierna ilość tkanki tłuszczowej wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu? Co powoduje, że jesteśmy otyli od wewnątrz? Czy stłuszczenie narządów jest procesem odwracalnym?
Bób jest zdrowy, ale nie można go polecić każdemu. Kto zatem nie powinien jeść tej rośliny strączkowej? Jakie właściwości ma bób? Czy jest kaloryczny? Jaki ma indeks glikemiczny? Czy młody bób różni się od tego późnego? Jak go przechowywać? O tym gość Dzień Dobry TVN - technik żywienia i dietetyczka Aneta Łańcuchowska.