Święto Dziękczynienia (ang. Thanksgiving) to święto ruchome – obchodzi się je w Stanach Zjednoczonych w czwarty czwartek listopada (z kolei w Kanadzie w drugi poniedziałek października). Dzień Dziękczynienia jest pamiątką dożynek mieszkańców kolonii Plymouth, które odbyły się w 1621 roku. Jak kiedyś spędzano ten dzień i jak obchodzi się go obecnie?
Co to jest Święto Dziękczynienia? Historia
Tradycyjnie uważa się, że pierwsze obchody Dnia Dziękczynienia odbyły się w 1621 roku w kolonii Plymouth (obecnie znajdującej się w stanie Massachusetts), mimo że pierwsze odnotowane święto dziękczynienia odbyło się w 1565 roku w miejscowości obecnie noszącej nazwę St. Augustine.
Kolonia Plymouth została założona w 1620 roku przez osadników, którzy przybyli do Ameryki na pokładzie statku Mayflower. Byli purytanami, czyli członkami Kościoła separatystycznego i opuścili Anglię z powodu prześladowań religijnych. Dotarli do Plymouth zimą 1620 roku. Z powodu trudnych warunków na nowym lądzie przez pierwszy rok zmarło 46 ze 102 osób przybyłych na Mayflower do Ameryki. Jednak jesienią 1621 roku żniwa były obfite, osadnicy postanowili więc to uczcić i podziękować Bogu za to, że przetrwali i mają co jeść – do świętowania zaprosili Indian z plemienia Wampanoagów, którzy pomagali przeżyć przybyłym pierwszy rok w nowym miejscu.
Święto trwało trzy dni, podczas których osadnicy i Indianie wspólnie jedli, spędzali czas wolny i bawili się. Tubylcy dostarczyli na wspólne świętowanie co najmniej pięć jeleni. W menu pojawiły się kaczki, gęsi i dziki. Jeden z kolonistów opisał w liście przebieg tego wydarzenia. Dzień Dziękczynienia stał się świętem narodowym w 1863 roku. Obchodzone dziś święto łączy w sobie tradycję angielskich dożynek i dziękczynienia za zbiory.
Potrawy na Święto Dziękczynienia
Święto Dziękczynienia bez indyka jest dla wielu Amerykanów niemożliwe – aż 95% obywateli Stanów Zjednoczonych wskazuje pieczonego indyka jako najważniejszą potrawę podczas tradycyjnej dziękczynnej kolacji. Co roku pod koniec listopada w USA jest zjadanych aż około 47 milionów tych ptaków. Indyk jest najczęściej podawany z sosem żurawinowym i pieczeniowym. Zgodnie ze zwyczajem jest nadziewany i pieczony w całości. Nadzienie różni się w zależności od tradycji rodzinnych, jednak najczęściej przygotowywane jest na bazie chleba. Co ciekawe, podczas pierwszych obchodów Święta Dziękczynienia w 1621 roku na stole najprawdopodobniej nie było indyka. W Dniu Dziękczynienia pojawiają się też słodkie ziemniaki, dania z kukurydzy, zapiekanki warzywne, a na deser je się najczęściej ciasto dyniowe. Inne potrawy różnią się w zależności od regionu i praktykowanych tradycji rodzinnych.
Obchody Święta Dziękczynienia
Święto Dziękczynienia to święto rodzinne – przy wspólnym stole zbiera się cała rodzina, która następnie je razem uroczysty obiad. Spędzanie tego dnia w gronie rodzinnym jest dla Amerykanów bardzo ważne – odkłada się wtedy na bok wszystkie spory i inne problemy, żeby cieszyć się towarzystwem najbliższych i tym, co się ma. Tak jak dawni osadnicy, którzy przybyli do Ameryki na statku Mayflower, tak i dzisiaj podczas uroczystej uczty dziękuje się za poprzedni rok. Głowa rodziny wygłasza najczęściej dziękczynną modlitwę, podczas której wymienia wszystkie dobre wydarzenia mijającego roku i dziękuje za nie. Krojenie pieczonego indyka przypada głowie rodziny lub najstarszej osobie przy stole. Święto Dziękczynienia można porównać do polskiej Wigilii. Uroczysty obiad z najbliższą rodziną czy przyjaciółmi to kluczowe wydarzenie w tym dniu. Poza tym Amerykanie spędzają Święto Dziękczynienia, relaksując się na spacerze czy oglądając wspólnie mecz w telewizji, a nowojorczycy wybierają się na paradę.
Od 1924 roku co roku w Nowym Jorku odbywa się parada Macy’s Thanksgiving Day. Na platformach przejeżdżających przez miasto można zobaczyć figury indyka, ale i postaci z kreskówek czy polityków. Co roku gromadzi ona tysiące gości, zarówno Amerykanów, jak i turystów. Na ostatniej platformie znajduje się zapowiadający nadchodzące Święta Bożego Narodzenia Święty Mikołaj.
Inną tradycją związaną ze Świętem Dziękczynienia jest ułaskawienie indyka szczęśliwca przez prezydenta Stanów Zjednoczonych. Zwyczaj ten został zapoczątkowany w 1989 roku przez ówczesną głowę kraju – George’a Busha. Zamiast zabić indyka, zwrócił mu symbolicznie wolność.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Święto Dziękczynienia po polsku. Ten przepis na kurczaka oczaruje gości
- Paul W. Jones: "Dzień Dziękczynienia to święto plonów"
- Kuchnia na Święto Dziękczynienia
Autor: Filip Yak
Źródło zdjęcia głównego: Fot. istetiana / Getty Images