Morsowanie przy -50 stopniach Celsjusza. Co zrobić, aby uniknąć odmrożenia?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Morsowanie w -50 stopniach
Morsowanie w -50 stopniach
Pasja od dzieciństwa
Pasja od dzieciństwa
Bracia, których łączy pasja do budowania
Bracia, których łączy pasja do budowania
Nieznana pasja Sławomira Łosowskiego
Nieznana pasja Sławomira Łosowskiego
 Połączyła ich miłość i pasja
Połączyła ich miłość i pasja
Koronka Szydełkowa to jej pasja życiowa - poprawione
Koronka Szydełkowa to jej pasja życiowa - poprawione
W Dzień Dobry TVN człowiek od mroźnych klimatów, czyli rekordzista Guinnessa w przebywaniu w lodzie. Valerjan Romanovski pokazał wraz z ochotnikami, jak wygląda morsowanie w -50 stopniach Celsjusza. Czy każdy może pozwolić sobie na taki skrajny test wytrzymałości swojego organizmu?

Ekstremalne morsowanie w Krakowie

W komorze termoklimatycznej na Politechnice Krakowskiej temperatura wynosi -50 stopni Celsjusza. Jej odczuwalna wartość to nawet -65 stopni.

- Dziś mamy szkolenia dla morsów, którzy chcą poznać, gdzie są te granice wychładzania ludzkiego organizmu oraz oznaki pierwszych odmrożeń. To jest istotne, aby posiąść taką wiedzę - mówił Valerjan Romanovski.

Czy przebywanie w tak skrajnie niskich temperaturach wpływa korzystnie na organizm? - To pomaga na zdrowie psychiczne, przekraczanie swoich granic, aby umieć sobie radzić w sytuacjach stresowych. Pomaga też na nasze ciało. Jest to bodziec dla ciała i dla naszej psychiki, który jest stresujący, ale jednocześnie korzystny - tłumaczył rekordzista Guinnessa w przebywaniu w lodzie.

Drastyczne wychładzanie nie dla każdego

Kto może sobie pozwolić na przebywanie w tak skrajnych warunkach? - Taka osoba musi przynajmniej morsować i być po naszych wykładach, żeby wiedzieć, co ją czeka - wyjaśniał rozmówca Dzień Dobry TVN.

Jak wskazał Valerjan Romanovski, w czasie tego doświadczenia nie wolno się stresować i trzeba starać się opanować swój stan. Należy zrobić wszystko, aby się uspokoić i obniżyć adrenalinę w organizmie. - Jak jesteśmy w zimnie, to krążenie się centralizuje i dlatego tak szybko powstają odmrożenia. Musimy na bieżąco pilnować, co się dzieje z organizmem - zaznaczył.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Agnieszka Mrozińska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości