Kremowa zupa z dyni z nutą amaretto
Składniki:
Dynia / netto 600 g / brutto 1200 g /
Masło / 100 g/
Śmietana 50 g
Bulion warzywny ok. 350 g /
Kolendra
Pestki dyni 30 g
Ciasteczka amaretto / 40 g /
Przygotowanie:
Dynię oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło dodajemy dynię przesmażamy chwilę. Zalewamy bulionem warzywnym gotujemy ok. 10 – 15 minut. Gdy dynia jest już miękka, odstawiamy zupę na bok dodajemy ciasteczka Amaretto. Ok. 2-3 szt./porcję zupy. Po kilku chwilach miksujemy całość blenderem na gładką masę. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i łezką śmietany.
Polędwiczki wieprzowe z szparagami z pomidorami confi
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa / 600 g /
Szparagi zielone i białe / 600 g /
Pomidor / 800 g /
Bazylia
Ocet balsamiczny
Ser parmezan / 40 g /
Kiełki rzodkiewki / lucerny
Przygotowanie:
Polędwiczkę oczyszczamy z błon, kroimy na małe befsztyczki, które delikatnie rozbijamy. W polędwiczkę wieprzową zawijamy szparagi białe i zielone - całość doprawimy. Pomidory po sparzeniu filetujemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pomidor, chwilę smażymy, dodając ocet balsamiczny, całość redukujemy. Usmażone polędwiczki układamy na pomidorach confi dodajemy parmezan, kiełki i bazylię.
Krem czekoladowy Chili
Składniki:
Gruszka w syropie / 4 szt. /
Frużelina wiśniowa / 200 g /
Rama cremefine / 200 g /
Czekolada gorzka / 100 g/
Żółtka / 2 szt./
Cukier puder / 50 g /
Likier anyżowy / Gold Wasser / 40 g
Chili
Chili nitki
Melisa
Przygotowanie:
Żółtka z cukrem ubijamy na parze do gęstości, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i chili całość delikatnie chłodzimy. Gdy przestygnie, masę jajeczno- czekoladową dodajemy do ubitej śmietanki dodajmy odrobinę likieru anyżowego. Na talerz wylewamy frużelinę wiśniową, wykładamy gruszkę oraz krem czekoladowy. Całość przyozdabiamy nitkami chili i melisą.
Przepisy autorstwa Klaudiusza Wachowiaka.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN