Materiał promocyjny

Zupa z dyni

Kucharz Klaudiusz Wachowiak przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: kremową zupę z dyni, polędwiczki wieprzowe ze szparagami i krem czekoladowy z chili.

Kremowa zupa z dyni z nutą amaretto

Składniki:

Dynia / netto 600 g / brutto 1200 g /

Masło / 100 g/

Śmietana 50 g

Bulion warzywny ok. 350 g /

Kolendra

Pestki dyni 30 g

Ciasteczka amaretto / 40 g /

Przygotowanie:

Dynię oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło dodajemy dynię przesmażamy chwilę. Zalewamy bulionem warzywnym gotujemy ok. 10 – 15 minut. Gdy dynia jest już miękka, odstawiamy zupę na bok dodajemy ciasteczka Amaretto. Ok. 2-3 szt./porcję zupy. Po kilku chwilach miksujemy całość blenderem na gładką masę. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i łezką śmietany.

Polędwiczki wieprzowe z szparagami z pomidorami confi

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa / 600 g /

Szparagi zielone i białe / 600 g /

Pomidor / 800 g /

Bazylia

Ocet balsamiczny

Ser parmezan / 40 g /

Kiełki rzodkiewki / lucerny

Przygotowanie:

Polędwiczkę oczyszczamy z błon, kroimy na małe befsztyczki, które delikatnie rozbijamy. W polędwiczkę wieprzową zawijamy szparagi białe i zielone - całość doprawimy. Pomidory po sparzeniu filetujemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pomidor, chwilę smażymy, dodając ocet balsamiczny, całość redukujemy. Usmażone polędwiczki układamy na pomidorach confi dodajemy parmezan, kiełki i bazylię.

Krem czekoladowy Chili

Składniki:

Gruszka w syropie / 4 szt. /

Frużelina wiśniowa / 200 g /

Rama cremefine / 200 g /

Czekolada gorzka / 100 g/

Żółtka / 2 szt./

Cukier puder / 50 g /

Likier anyżowy / Gold Wasser / 40 g

Chili

Chili nitki

Melisa

Przygotowanie:

Żółtka z cukrem ubijamy na parze do gęstości, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i chili całość delikatnie chłodzimy. Gdy przestygnie, masę jajeczno- czekoladową dodajemy do ubitej śmietanki dodajmy odrobinę likieru anyżowego. Na talerz wylewamy frużelinę wiśniową, wykładamy gruszkę oraz krem czekoladowy. Całość przyozdabiamy nitkami chili i melisą.

Przepisy autorstwa Klaudiusza Wachowiaka.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości