Materiał promocyjny

Zupa cappuccino z pomidorów i pomarańczy

Zimą nic nie rozgrzewa lepiej niż pożywna i gorąca zupa. Łatwa w przygotowaniu, może stanowić podstawę posiłku, odpowiednio podana, także popisowe danie. Kucharz Joseph Seeletso zdradził nam swój sekretny przepis na wyjątkowe zupy serwowane w jego restauracji, w tym na zupę cappuccino z pomidorów i pomarańczy.

Zupa z ziemniaków i porów

Składniki:

450 g obranych ziemniaków

1 posiekany por

1 mała posiekana cebula

850 ml wywaru z kurczaka

125 ml mleka

150 ml śmietanki

2 łyżki masła

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Dodaj ziemniaki, cebulę, pory. Dopraw solą i pieprzem, smaż 10 minut na małym ogniu. Zalej mlekiem i wywarem. Gotuj na małym ogniu 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę i dodaj śmietankę. Dopraw i podawaj ze szczypiorkiem.

Ostra zupa z soczewicy

Składniki:

50 g soczewicy

2 łyżki ostrej pasty curry

2 grubo posiekane marchewki

500 ml wywaru warzywnego

1 łodyżka tymianku

2 ząbki czosnku

1 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżeczki posiekanego imbiru

1 łyżeczka posiekanej kolendry

100 ml śmietanki kokosowej

Przygotowanie:

Usmaż wszystkie warzywa z tymiankiem, czosnkiem, imbirem i pastą curry na oliwie. Dodaj soczewicę i wywar oraz przecier pomidorowy. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Dodaj śmietankę kokosową i dopraw. Podawaj z kolendrą.

Popisowa zupa Josepha cappuccino z pomidorów i pomarańczy

Składniki:

1 szklanka pomidorów pelati

1 posiekana szalotka

1/2 szklanki soku z pomarańczy

10 g posiekanej papryczki chili

1 ząbek czosnku (posiekany)

1 szklanka wywaru warzywnego

1 łyżeczka masła

50 g śmietanki

Przygotowanie:

Usmaż szalotki i czosnek na 1 łyżce masła. Po minucie dodaj pomidory, wywar i sok z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Podgrzej i dodaj śmietankę. Dopraw solą i chili. Podawaj w filiżankach, udekoruj spienionym mlekiem, aby zupa przypomniała cappuccino.

Cappuccino z cukinii posypane kardamonem

Składniki:

4 posiekane cukinie

1/2 posiekanej cebuli

1 łyżeczka posiekanego czosnku

500 ml śmietanki kokosowej

2 łyżki chrzanu

1 łyżeczka mielonego kardamonu

2 łyżki masła

Przygotowanie:

W garnku usmaż na maśle cebulę i cukinię. Zalej mlekiem kokosowym. Dodaj chrzan i gotuj 10 minut. Zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj w filiżankach, posyp kardamonem i udekoruj pianką z mleka – jak cappuccino.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości