Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
KOLBY KUKURYDZY Z MASŁEM ZIOŁOWYM
Składniki:
4 kolby kukurydzy
100g miękkiego masła
do wyboru: pęczek pietruszki, koperku, kolendry, 4 ząbki czosnku, mała papryczka chili
sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć kolby kukurydzy (obrane z liści i „wąsów”) gotuj od 5 do 7 minut, aż ziarna kukurydzy zrobią się miękkie (do wody nie dodawaj soli, bo wtedy kukurydza stwardnieje). W mikserze wymieszaj masło z twoim ulubionym składnikiem, (możesz też je wymieszać), dodaj sól, pieprz do smaku. Gorące kolby podawaj z masłem!
KUKURYDZIANE MUFFINY
Składniki:
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka kukurydzy
200ml mleka
100g ostrego żółtego sera
2 jaja
50g roztopionego masła
łyżeczka tabasco
łyżeczka mielonej kolendry
50g wędzonego boczku
pęczek kolendry
Przygotowanie:
Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć go na gorąca patelnie i smaż przez chwilę. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, mieloną kolendrę, w drugiej jaja, mleko, starty ser, tabasco, boczek i kukurydzę. Wymieszaj zwartości obu misek używając miksera. Przełóż ciasto bo foremek na muffinki, posmaruj je masłem i zapiekaj około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
PLACKI Z KUKURYDZĄ
Składniki:
100g mąki pszennej
50g mąki kukurydzianej
2jaja
60g tartego żółtego sera
400g kukurydzy
1 czerwona papryka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę przekrój, pozbądź się środka, drobno pokrój. Kukurydzę zmiksuj z jajami i mąką. Powinieneś uzyskać gęstą masę. Następnie wrzuć paprykę dopraw do smaku i smaż na małe placki. Podawaj z kwaśną śmietaną i pietruszką
ZUPA Z KUKURYDZY Z DODATKIEM MLEKA KOKOSOWEGO
Składniki:
3 kolby kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki mleka kokosowego
1 szklanka bulionu warzywnego
3 łyżki drobno pokrojonej trawy cytrynowej
pieprz cytrynowy
chili
kolendra
sól
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek, chili i trawę cytrynową drobno pokrój. Kolbę kukurydzy ustaw pionowo, za pomocą ostrego noża oddziel ziarna. W rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, przysmaż na niej chlli, czosnek, trawę cytrynową i cebulę i kolby bez ziaren, po chwili dodaj mleko i mleko kokosowe, zagotuj, wrzuć ziarna kukurydzy, gotuj około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij niejadalne kolby kukurydzy a resztę zupy zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku, podawaj z kolendrą.
KAWAŁKI KURCZAKA PANIEROWANE W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH
Skladniki:
500g piersi z kurczaka
200g płatków kukurydzianych
100g bułki tartej
Sól, pieprz
Ostra papryka
Słodka papryka
curry
2 jaja
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w małe kawałki, wymieszaj je w misce z solą, pieprzem łyżeczką ostrej i słodkiej papryki oraz odrobiną curry. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi, w kolejnej misce rozbełtaj jaja. Pojedyncze kawałki kurczaka maczaj w jaja, a następnie w kukurydzianej panierce. Samaż je na gorącym oleju, po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Możesz też upiec kurczaka w piekarniku, około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
MALINY POD KRUSZONKĄ Z PŁATKAMI OWSIANYMI I KUKURYDZIANYMI
Składniki:
500g malin
100g mąki
50g płatków owsianych
50g płatków kukurydzianych
100g cukru
70g zimnego masła
Przygotowanie:
Maliny przełóż do żaroodpornych foremek. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinieneś uzyskać konsystencje „mokrego pasku” z grudkami. Maliny posyp kruszonką, wstaw na 25 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN