Ciasto imbirowe na ciepło z sosem z sera pleśniowego
Składniki:
225 g miękkiego masła
225 g drobnego cukru
5 jajek ekologicznych
175 g mąki 100 g mielonych migdałów
2- 3 łyżki mielonego imbiru
3 łyżki świeżego posiekanego imbiru
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremki na suflet wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Utrzyj masło z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka. Wsyp mąkę, migdały i imbir. Przełóż masę do foremek i piecz 15-20 minut. Podawaj z sosem.
Sos z sera pleśniowego
Składniki:
6 żółtek
65 g białego cukru
500 ml mleka
150 g niebieskiego sera pleśniowego
Przygotowanie:
W misce ubij żółtka i cukier. Zagotuj mleko i potem gotuj na małym ogniu 4-5 minut. Wlej gorące mleko do jajek i lekko ubij. Ułóż miskę nad garnkiem z wrzącą wodą i podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj ser pleśniowy.
Karmelizowany ananas z bazylią i bitą śmietaną
Składniki:
1 ananasa obranego i pokrojonego w plastry
200 g białego cukru
2 mielonego świeżego pieprzu
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść cukier. Pokrój ananas w kostkę. Kiedy cukier zmieni się w karmel, wrzuć kawałki ananasa. Podsmaż, dodaj pieprz, wymieszaj. Podawaj z kremem bazyliowym.
Krem bazyliowy
Składniki:
300 ml śmietany
nasiona wydrążone z laski wanilii
pęczek bazylii
Przygotowanie:
Ubij śmietanę z wanilią. Posiekaj bazylię i wymieszaj ze śmietaną.
Pudding chlebowy wg Józka
Składniki:
25 g masła (plus dodatkowo do wysmarowania foremki)
8 cienkich kromek białego chleba
50 g rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
300 ml mleka
100 ml śmietanki kokosowej
2 żółtka
25 g cukru
25 g marmolady pomarańczowej
Przygotowanie:
Posmaruj masłem foremkę na ciasto (o pojemności 1 litra). Z chleba odkrój skórkę. Posmaruj kromki marmoladą. Pokrój w trójkąty. Wyłóż chlebem dno i brzegi foremki, posyp rodzynkami i cynamonem. Ułóż jeszcze jedną warstwę chleba i rodzynek. Posyp cynamonem, przykryj chlebem. Zagotuj w garnuszku mleko i śmietankę kokosową. W międzyczasie zagotuj mleko i śmietankę kokosową. W miseczce ubij jajka z cukrem. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj i zalej miksturą zawartość foremki. Posyp gałką muszkatołową i pozostaw na 30 minut. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN