Zdrowe przekąski na Halloween - propozycje rodziców
Magdalena i Maciej Dubaniewiczowie dbają o podniebienia swoich pociech. Z okazji zbliżającego się amerykańskiego święta, które uwielbiają ich córki, przygotowali proste przepisy dla każdego, kto ma ochotę zdrowo coś przegryźć.
- Przepisy jakimi się dzielimy na blogu to pomysły na szybkie i nieskomplikowane dania, które mają ułatwić nakarmienie całej rodziny takim samym osobom jak my, czyli pracującym i nie mającym zbyt dużo czasu na gotowanie rodzicom. Wszystkie prezentowane na blogu dania zostały przez nas skonsumowane i pozytywnie ocenione. Wyznajemy zasadę, że najpierw próbujemy, a dopiero później publikujemy taki przepis dla szerokiego grona odbiorców. Jednak największymi krytykami kulinarnymi w domu są nasze córeczki, które zjadają większość przedstawianych na blogu potraw. Dlatego też stawiamy na jakość i wartość składników jedzenia, które serwujemy rodzinie - zdradziła Magdalena Dubaniewicz, prowadząca z mężem blog M&M Cooking.
- Zdrowe przekąski na Halloween to zbiór kilku ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów, które zachęcą nie tylko dzieci, ale i niejednego dorosłego do ich zjedzenia. Zdrowe zamienniki cukru w czystej postaci, to jest to, co lubimy najbardziej. W szczególności jeżeli chodzi o najmłodszych. Amerykańskie święto Halloween kojarzy nam się głównie z cukrem i rozdawanymi dzieciakom cukierkami, dlatego postanowiliśmy je zdrowo odczarować.
Zdrowa przekąska na Halloween: bananowe duszki
Składniki:
- banany
- sok pomarańczowy
- wiórki kokosowe
- rodzynki
- dżem lub polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki i odcinamy część, aby banan miał płaską podstawę. Całość zamaczamy w soku pomarańczowym i obtaczamy w kokosowej panierce, następnie dociskamy. Przy pomocy dżemu przyklejamy oczy i usta z rodzynek.
Zdrowa przekąska na Halloween: owocowy pająk
Składniki:
- duże śliwki (jedna śliwka na jednego pająka)
- ciemne winogrona
- wykałaczki
- rodzynki i migdały (na oczy i usta)
Przygotowanie:
Wbijamy w śliwkę wykałaczkę, która ma tworzyć nogę pająka, następnie nadziewamy na nią winogrona. W ostatnie winogrono wpijamy drugą wykałaczkę, dzięki czemu powstanie zgięcie nogi. Formujemy w ten sam sposób trzy kolejne odnóża. Kawałki migdałów wbijamy w śliwkę, tworząc oczy i usta.
Zdrowa przekąska na Halloween: serowe miodełki
Składniki:
- słone paluszki
- ser żółty
- szczypiorek
Przygotowanie:
Jeżeli mamy ser żółty w kawałku, kroimy go na cienkie plastry o szerokości ok. 4-5 cm. W każdym plastrze, zaczynając od jego polowy, nacinamy cienkie paseczki. W tak ponacinany plaster zawijamy nasz paluszek i zawiązujemy całość szczypiorkiem.
Zdrowa przekąska na Halloween: paluchy wiedźmy
Składniki:
- 5 kromek chleba tostowego
- masło orzechowe
- dżem
- 5 migdałów
Przygotowanie:
Z chleba tostowego odcinamy skórki, a resztę rozwałkowujemy. Każdą z kromek smarujemy masłem orzechowym i zwijamy w osobny rulon. W każdym z ruloników odcinamy z jednej strony boki, tworząc w ten sposób trójkąty. Za pomocą masła orzechowego przyklejamy migdały, tworząc "paznokcie". Dół palca przyozdabiamy dżemem.
Sprawdź inne nasze propozycje na halloweenowe przysmaki:
- Zdrowe niskokaloryczne przekąski do pracy i na wieczór
- Słodkie i wytrawne przekąski na Halloween. Przepisy Sebastiana Olmy
- Domowe słodycze na Halloween. Jak je przygotować? Sprawdź nasze pomysły
- Prosty i szybki przepis na dyniowe babeczki na Halloween. Jak je przyozdobić?
- Jakie cukierki dawać dzieciom na Halloween? Sprawdź nasze pomysły
- Co jeść podczas Halloween?
- Menu na Halloween: strasznie dobre przekąski!
- Przygotowania do Halloween z Food Network. Sprawdź, co oglądać i co przygotować
Autor: Milena Jaworska
Źródło: mmcooking.pl
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images