Hambuks pospolity, czyli wołu pysznego!
Składniki:
60 dkg wołowiny (ważne aby wymieszać dwa różne kawałki wołowiny czyli tłuste i chude)
1 cebula
1 cebula czerwona
4 plastry sera chedar
Szczypta papryczki chilli
3 ogórki konserwowe
Kilka liści sałaty
1 soczysty pomidor
8 plastrów bekonu
Sól / pieprz
4 bułki najlepiej ciabaty okrągłe
Sos:
2-3 łyżki majonezu
1 cebuli
2 żółtka
2 ogórki konserwowe
Przygotowanie:
Cebulę białą drobno siekamy i przesmażamy na suchej patelni aż lekko się przypali. Po przesmażeniu łączymy z papryczką chilli i zmieloną wołowiną. Mięso przekładamy na folię streczową i zwijamy w rulon o średnicy wymarzonego kotleta. Ogórki, pomidora i czerwoną cebulę kroimy w plastry i odkładamy. Na bardzo mocno rozgrzany grill lub patelnię wrzucamy wykrojone hamburgery (bez tłuszczu) i bekon, po przewróceniu na drugą stronę okładamy serem i jeszcze parę minut trzymamy na małym ogniu, aż mięso się przyrumieni. Gdy hamburgery będą gotowe, na pustą patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy przekrojone bułki.
Sos: wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką masę.
Hamburger: bułka + sos + kotlet + ser + pomidor + sałata + ogórek + druga bułka!!!
Chrupiący fishburger
Składniki:
60 dkg świeżego dorsza lub innej ryby, którą lubimy (najlepiej białej i świeżej. Gdyby ryba była mrożona koniecznie odsączyć dokładnie z wody)
2 jaja
Bułka tarta (tyle aby można było lepić kotlety)
Płatki kukurydziane do panierowania
Ogórek świeży
Kilka liści sałaty
Pomidor
Olej do smażenia
4 bułki najlepiej miękkie nie ciabaty
Sos:
Jogurt
Sól
Świeża mięta
Przygotowanie:
Rybę mielimy (nawet dwa razy), dodajemy jajka i bułkę (można również zrobić wersję bez jaj) oraz doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki i zostawiamy na 1 godzinę, po upływie czasu z miski odlewamy ewentualną wodę i formujemy fishburgery. Obtaczamy w płatkach i smażymy z obu stron na oleju roślinnym (małej ilości). Bułkę wkładamy na sekundę do pieca, następnie łączymy wszystkie składniki i doprawiamy sosem.
Sos: jogurt miksujemy z miętą i doprawiamy solą.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN