Materiał promocyjny

Zdrowe hamburgery

Bardzo popularny, choć nie cieszący się dobrą opinią wśród dbających o idealną linię Polaków, hamburger, jest dzisiaj bohaterem naszej kuchni.

Hambuks pospolity, czyli wołu pysznego!

Składniki:

60 dkg wołowiny (ważne aby wymieszać dwa różne kawałki wołowiny czyli tłuste i chude)

1 cebula

1 cebula czerwona

4 plastry sera chedar

Szczypta papryczki chilli

3 ogórki konserwowe

Kilka liści sałaty

1 soczysty pomidor

8 plastrów bekonu

Sól / pieprz

4 bułki najlepiej ciabaty okrągłe

Sos:

2-3 łyżki majonezu

1 cebuli

2 żółtka

2 ogórki konserwowe

Przygotowanie:

Cebulę białą drobno siekamy i przesmażamy na suchej patelni aż lekko się przypali. Po przesmażeniu łączymy z papryczką chilli i zmieloną wołowiną. Mięso przekładamy na folię streczową i zwijamy w rulon o średnicy wymarzonego kotleta. Ogórki, pomidora i czerwoną cebulę kroimy w plastry i odkładamy. Na bardzo mocno rozgrzany grill lub patelnię wrzucamy wykrojone hamburgery (bez tłuszczu) i bekon, po przewróceniu na drugą stronę okładamy serem i jeszcze parę minut trzymamy na małym ogniu, aż mięso się przyrumieni. Gdy hamburgery będą gotowe, na pustą patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy przekrojone bułki.

Sos: wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką masę.

Hamburger: bułka + sos + kotlet + ser + pomidor + sałata + ogórek + druga bułka!!!

Chrupiący fishburger

Składniki:

60 dkg świeżego dorsza lub innej ryby, którą lubimy (najlepiej białej i świeżej. Gdyby ryba była mrożona koniecznie odsączyć dokładnie z wody)

2 jaja

Bułka tarta (tyle aby można było lepić kotlety)

Płatki kukurydziane do panierowania

Ogórek świeży

Kilka liści sałaty

Pomidor

Olej do smażenia

4 bułki najlepiej miękkie nie ciabaty

Sos:

Jogurt

Sól

Świeża mięta

Przygotowanie:

Rybę mielimy (nawet dwa razy), dodajemy jajka i bułkę (można również zrobić wersję bez jaj) oraz doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki i zostawiamy na 1 godzinę, po upływie czasu z miski odlewamy ewentualną wodę i formujemy fishburgery. Obtaczamy w płatkach i smażymy z obu stron na oleju roślinnym (małej ilości). Bułkę wkładamy na sekundę do pieca, następnie łączymy wszystkie składniki i doprawiamy sosem.

Sos: jogurt miksujemy z miętą i doprawiamy solą.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości