Materiał promocyjny

Zdrowa kuchnia Pascala

W Kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Agnieszkę Mielczarek i Pascala Brodnickiego. Para przygotowała dla nas kilka zdrowych propozycji.

Zupa z chorizo i owocami morza

Składniki dla 6 osób:

1l Rosołu warzywnego

2 łyżki oliwy

1 posiekana cebula

1 posiekany por (sama biała część)

3 posiekane ząbki czosnku

250g chorizo pokrojonego w drobną kostkę

1 pokrojona w kostkę marchewka

2 obrane i pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego

1 liść laurowy

1g szafranu

1 łyżeczka listków tymianku

400g pomidorów pelati z puszki

1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

250ml białego wina

500g mieszanych owoców morza

150g makaronu cavatelli

pieprz, sól

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę, od razu wrzuć cebulę, por, czosnek i chorizo. Smaż 5 minut. Dodaj marchew i seler i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj liść laurowy, szafran, listki tymianku, pomidory razem z sokiem, skórkę otartą z pomarańczy i wszystko zalej białym winem. Gotuj na małym ogniu 15 minut. Dodaj do zupy owoce morza i makaron i gotuj, aż makaron będzie miękki, ok. 7 minut. Dopraw pieprzem i solą i dodaj pietruszkę.

Magret z kaczki na łożu z Bakalii i puree truflowe

Składniki dla 4 osób:

4 piersi z piers z kaczki , zamarynowane

80 g daktyli suszonych pokrojonych w paseczki

80 g moreli suszonych pokrojonych w paseczki

80 g śliwek suszonych pokrojonych w paseczki

400 g puree z ziemniaczane

6 łyżek oliwy

80 g masła

80 ml octu balsamicznego ( rzadkiego)

Dowolne kiełki ( lucerna , rzodkiewka)

Oliwa truflowa

40 g marynowanych małych cebulek

80 g pasty truflowej

Przygotowanie

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj 40 g masła i kiedy masło będzie się pieniło podsmaż z obu stron piersi z kaczki , tak aby były rumiane. Następnie przełóż na blachę i wstaw do pieca, rozgrzanego do temp 1800C, na 10 min. W między czasie na tą samą patelnie dodaj znów 40 g masła i wrzuć wszystkie bakalie. Podsmaż je aż do momentu kiedy wytraci się cukier, dodaj cebulkę, wymieszaj i chwile podsmaż. Dodaj balsamico i zaczekaj aż bakalie wchłoną ocet. Odstaw wówczas na bok. Jeśli puree ziemniaczane jest jeszcze cieple dodaj do niego pastę truflową, wymieszaj i masz już wszystkie składniki do wydawania dania. Zacznij od puree. Potrzebujesz wykrajalnicy do pączków , o średnicy ok. 8-15 cm. Połóż ją na talerzu i wypełnij puree ziemniaczano truflowym. Następnie wyłóż na to karmelizowane bakalie z balsamico, kaszke , kiełki i z wierzchu polej oliwą truflową oraz balsamico. Talerz dookoła również udekoruj oliwą i balsamico.

Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami

Składniki dla 4 osób:

4 duże, grube pajdy drożdżówki lub chałki

16 szt. pomidory koktajlowe duże czyli 4 szt. na 1 os

100 g cukru

2 łyżki miodu akacjowego

1 laska wanilii

40 g masła

1 szklanka soku pomidorowego (250 ml)

4 gałki lodów waniliowych

Kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie

Na patelni rozpuść masło, 40 g cukru i miód. Kiedy masło zacznie się pienić podsmaż pajdy drożdżówki z obu stron na złoty kolor. Zdejmij je z patelni i przełóż na wysmarowaną masłem blachę lub naczynie żaroodporne. Na patelni ponownie rozgrzej 40 g cukru i masło, dodaj pomidory na krótką chwilę tak aby się karmelizowały. Pomidorki przełóż na drożdżówkę którą masz w naczyniu i ponownie używając tej samej patelni rozgrzej 20 g cukru . Kiedy uzyskasz karmel dodaj sok pomidorowy oraz pestki z laski wanilii i zredukuj go do uzyskania gęstej konsystencji. Blachę z drożdżówką włóż na chwilkę do rozgrzanego pieca a następnie serwuj deser na ciepło wykładając na talerz najpierw pajdę chałki lub drożdżówki polaną słodkim sosem pomidorowo waniliowym, następnie dodaj gałkę lodów waniliowych i udekoruj listkiem mięty.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości