Kanapka rybka
Składniki:
10 kromek pieczywa żytniego
200g wędzonego pstrąga
4 czerwone papryki
szczypior
koperek
sałata masłowa
200g białego sera
50ml gęstego jogurtu
Sok z cytryny
Przygotowanie:
Paprykę smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika, po upieczeniu obieramy ze skóry Pstrąga miksujemy lub siekamy bardzo drobno. Do białego sera dodajemy rybę, szczypiorek posiekany, koperek, troszeczkę jogurtu i sok z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem. Kromki chleba smarujemy delikatnie masłem, układamy liście sałaty masłowej, pastę rybną i fileciki z papryki. Przykrywamy drugą kromką, dociskamy. Foremką w kształcie rybki wycinamy kanapki rybki.
Kanapka z pieczoną cielęciną ogórkiem kiszonym i jajkiem
Składniki:
1kg cielęciny
200g masła
10 kromek chleba graham
pieprz
sól
tymianek
szczypiorek
bakłażan
4 kiszone ogórki
4 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
natka pietruszki
bazylia
folia aluminiowa
oliwa
Przygotowanie:
Cielęcinę doprawiamy solą, pieprzem, obkładamy plastrami masła, świeżym tymiankiem. Tak przygotowaną owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 160 stopni na około 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia i kroimy na plastry. Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce, bakłażana przekrawamy na pół, posypujemy solą, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu wyjmujemy miąższ i dodajemy do jajek. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i również dodajemy do jajek. Jeszcze majonez, chrzan, pieprz, sól, natka, bazylia, szczypiorek i pasta gotowa. Na kromki pieczywa kładziemy odważnie powstałą pastę, na to plastry cielęciny i raz jeszcze pasta. Przykrywamy drugą kromką pieczywa.
Sałatka z indykiem pieczonym, kukurydzą i żurawiną
Składniki:
indyk filet
2 cm świeżego imbiru
100g masła
pieprz
sól
3 kolby kukurydzy lub puszka kukurydzy
200g suszonej żurawiny
200g zielonych winogron bez pestek
200g białego sera grani
2 łyżki majonezu
łyżka ketchupu
natka pietruszki
Przygotowanie:
Indyka dokładnie oprószamy solą, pieprzem, startym imbirem. Obkładamy masłem i owijamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku 150 stopni około 45 minut. upieczonego indyka schładzamy i kroimy w kostkę. Kukurydzę w kolbach gotujemy w wodzie z dodatkiem masła, soli oraz cukru około 10 minut. ścinamy ziarna od kolby i dodajemy do indyka. Następnie dodajemy suszoną żurawinę, winogrona i przepłukane na sicie drobinki białego sera. Majonez łączymy z ketchupem, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Mieszamy wszystkie składniki z powstałym sosem.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
4 marchewki
5-6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
cynamon
goździki
kardamon
1 łyżeczka sody
szczypta soli,
100g masła
2 szt. białego, kremowego serka
Mus marchewkowo-jabłkowy
Przygotowanie:
Marchew ścieramy na drobnej tarce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy, marchew, sodę, mąkę, cynamon, posiekane goździki, kardamon. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około 50 minut. masło ucieramy, dodajemy serek i mus do smaku. Wierzch upieczonego ciasta smarujemy kremem i gotowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN