Wiosenne fantazje ze szparagami w roli głównej z przepisów Sebastiana Olmy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szparagowe love
Szparagowe love
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał wiosenne, fantazyjne przepisy na to warzywo. Sprawdź, jak przygotować pieczony schab ze szparagami, białe szparagi smażone z orzechami laskowymi oraz makaron spaghetti ze szparagami, bobem i estragonem w sosie śmietanowym. 
Pieczony schab wieprzowy ze szparagami, ziołowym pesto i wiosennymi warzywami
Pieczony schab wieprzowy ze szparagami, ziołowym pesto i wiosennymi warzywami
Pieczony schab wieprzowy ze szparagami, ziołowym pesto i wiosennymi warzywami
Źródło: Ola Skowron/East News

Pieczony schab wieprzowy ze szparagami, ziołowym pesto i wiosennymi warzywami - przepis

Składniki:

  • pęczek młodej marchwi,
    • opakowanie dzikiego brokułu,
      • pęczek zielonych szparagów,
        • pęczek białych szparagów
          • 2 kg schabu wieprzowego,
            • dodatkowo 2 pęczki zielonych szparagów,
              • łyżka soli, pieprzu i suszonego czosnku niedźwiedziego.

                Sposób przygotowania:

                Młode warzywa (marchew, brokuł, jeden pęczek zielonych i białych szparagów) gotuj w posolonej wodzie, aż będą miękkie. Schab przetnij za pomocą długiego noża tak, aby się rozwinął jak papier. Schab natrzyj dokładnie solą, pieprzem i suszonym czosnkiem niedźwiedzim, ułóż na nim sparzone, przecięte na pół zielone szparagi i dokładnie zawiń formując roladę. Następnie zwiń ją sznurkiem i obsmaż na patelni na złot kolor. Schab przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika z sondą wbitą w mięso ustawioną na 63 st. C. Gdy mięso osiągnie temp., wyjmij je z pieca i zostaw, aby odpoczęło kilka minut, następnie potnij na kawałki i ułóż razem z młodymi warzywami.

                Białe szparagi smażone z orzechem laskowym, palonym masłem i serem pecorino
                Białe szparagi smażone z orzechem laskowym, palonym masłem i serem pecorino
                Białe szparagi smażone z orzechem laskowym, palonym masłem i serem pecorino
                Źródło: Ola Skowron/East News

                Białe szparagi smażone z orzechem laskowym, palonym masłem i serem pecorino - przepis

                Składniki:

                • 2 pęczki zielonych szparagów,
                  • sól do gotowania,
                    • olej dosmażenia,
                      • 100 g orzechów laskowych,
                        • 50 g masła,
                          • kilka łodyg świeżego tymianku,
                            • cytryna,
                              • sól i pieprz do smaku,
                                • 100 g sera peccorino,
                                  • liście nasturcji do dekoracji.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Białe szparagi obierz za pomocą obieraczki, następnie blanszuj w posolonej i lekko się gotującej wodzie do miękkości (około 4-5 minut), w zależności od ich grubości. Po blanszowaniu szparagi przełóż na patelnię, dodaj olej roślinny i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj przekrojone na pół orzechy laskowe, lekko je podsmaż. Gdy orzechy będą złote, na patelnię dodaj kawałki masła i tymianku, smaż, aż masło będzie spienione i ładnie pachnące. Pod koniec smażenia na szparagi dodaj sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Porcję (5-6 szt.) ułóż na talerzu, polej je tym palonym masłem i posyp tartym serem pecorinno. Całe danie udekoruj liśćmi nasturcji.

                                    Makaron spaghetti ze szparagami, bobem i estragonem w sosie śmietanowym
                                    Makaron spaghetti ze szparagami, bobem i estragonem w sosie śmietanowym
                                    Makaron spaghetti ze szparagami, bobem i estragonem w sosie śmietanowym
                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                    Makaron spaghetti ze szparagami, bobem i estragonem w sosie śmietanowym - przepisy

                                    Składniki:

                                    • 500 g makaronu spaghetti,
                                      • pęczek zielonych szparagów,
                                        • pęczek białych szparagów,
                                          • 1 kg bobu,
                                            • 3 cebule szalotki,
                                              • ząbek czosnku,
                                                • 200 ml białego wina
                                                  • 500 ml słodkiej śmietany 36%,
                                                    • 50 g estragonu,
                                                      • 100 g parmezanu,
                                                        • pieprz czarny do smaku.

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w tym czasie zajmij się sosem. Zielone i białe szparagi gotuj w posolonej wodzie, następnie włóż do wody z lodem, a po ostygnięciu przełóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Szparagi cienko potnij na małe kawałki, zostawiając końcówki do dekoracji. Na patelni podsmaż obrany wcześniej bób razem z szalotką i ząbkiem czosnku. Warzywa podlej białym winem i gdy odparuje, dodaj słodką śmietanę, aby powstał gęsty sos. Do sosu dodaj pokrojone wcześniej szparagi, ugotowany makaron i posiekany świeży estragon. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku świeżo tartym parmezanem i pieprzem.

                                                          Zobacz także:

                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                          Źródło: Sebastian Olma

                                                          Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości