Węgierska kuchnia Zsófii Mautner

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Zsófia Mautner, która na co dzień, prowadzi kulinarnego bloga oraz program kulinarny w węgierskiej telewizji. Jakie potrawy przygotowała specjalnie dla nas? Zobaczcie sami.

Körözött” z piwem i prażonymi nasionami kminku

"Körözött” to jest charakterystyczny ser rozpowszechniony w kuchni węgierskiej. Gdzie indziej "znany" jako Liptauer. Moja własna wersja różni się przyprawami i dodatkiem piwa – zainspirowałam się starą węgierską recepturą z 1930 roku)

Körözött” z piwem i prażonymi nasionami kminku

Składniki:

ser Körözött

50 ml ciemnego piwa

3 kromki dobrej jakości polskiego chleba żytniego

1 pęczek szczypiorku

sól, pieprz

kminek

olej

Naleśniki z grzybami i paprykowym sosem

To moja własna interpretacja klasycznych „Hortobágy”, czyli mięsnych naleśników. Oryginalnie wypełnione są paprykarzem z kurczaka, który ja zamieniłam na grzyby

Składniki:

150 ml śmietany

1 pęczek natki pietruszki

grzyby

olej

papryka

sól, pieprz

Serowe pierogi z pikantnym sosem żurawinowym

Ten deser jest zwykle podawany z kwaśną śmietaną i dużą ilością cukru pudru, ale dla DDTVN, tworzę go w polsko-węgierskiej wersji.

Składniki:

50g masła

50g cukru

1 słoik żurawiny

1 cytryna

1 pomarańcza

bułka tarta

sól

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości