„Körözött” z piwem i prażonymi nasionami kminku
"Körözött” to jest charakterystyczny ser rozpowszechniony w kuchni węgierskiej. Gdzie indziej "znany" jako Liptauer. Moja własna wersja różni się przyprawami i dodatkiem piwa – zainspirowałam się starą węgierską recepturą z 1930 roku)
„Körözött” z piwem i prażonymi nasionami kminku
Składniki:
ser Körözött
50 ml ciemnego piwa
3 kromki dobrej jakości polskiego chleba żytniego
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
kminek
olej
Naleśniki z grzybami i paprykowym sosem
To moja własna interpretacja klasycznych „Hortobágy”, czyli mięsnych naleśników. Oryginalnie wypełnione są paprykarzem z kurczaka, który ja zamieniłam na grzyby
Składniki:
150 ml śmietany
1 pęczek natki pietruszki
grzyby
olej
papryka
sól, pieprz
Serowe pierogi z pikantnym sosem żurawinowym
Ten deser jest zwykle podawany z kwaśną śmietaną i dużą ilością cukru pudru, ale dla DDTVN, tworzę go w polsko-węgierskiej wersji.
Składniki:
50g masła
50g cukru
1 słoik żurawiny
1 cytryna
1 pomarańcza
bułka tarta
sól
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN