Norwegia:
Gravalax
Składniki:
łosoś ok. 1,5 kg,
sól morska
cukier
cytryna
pęczek zielonego kopru
Przygotowanie:
Rybę oskrobać, wypatroszyć, umyć i obciąwszy łeb przekroić wzdłuż na pól. Pozbawić kręgosłupa. Położyć obie połowy mięsem do góry i posypać obficie mieszaniną soli gruboziarnistej (najlepiej morskiej), cukru (pół na pół), pieprzu (nie dużo) i obficie świeżym posiekanym zielonym koprem. Lekko skropić cytryną. Płaty silnie zrolować i owinąć ściśle folią. Włożyć do lodówki na 3 - 4 doby. Po tym czasie wyjąć, rozwinąć (uwaga, będzie pełno płynu do wylania) i oczyścić z kopru i reszty. Bardzo ostrym nożem kroić na cienkie plastry i podawać.
Włochy:
Mel i mato czyli kozi ser z miodem
Składniki:
35 dag tłustego białego sera
35 dag koziego białego sera,
25 dag cukru
100 ml soku z cytryny
0,5 l wody, 5 dag miodu
5 dag orzechów włoskich
Przygotowanie:
Wymieszać oba sery z cukrem i sokiem z cytryny. Dodawać po jednej łyżce wodę cały czas mieszając. Dość luźną masę wyłożyć na płaski talerz i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Po wyjęciu podzielić na porcje, polać miodem i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi
Hiszpania:
Gazpacho
Składniki:
1/2 kg pomidorów,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
1 surowy ogórek,
1 papryka zielona,
1 papryka czerwona,
sól,
pieprz,
oliwa,
grzanka z bułki
Przygotowanie:
Obrane pomidory, ogórek i jedną cebulę zmiksować na płynną masę. Dodać czosnek utarty z solą. Dolać łyżkę oliwy i dosypać pieprzu do smaku. Jeśli masa zbyt gęsta dolać zimnej przegotowanej wody. Wstawić do lodówki. Obie papryki, drugą cebulę i grzankę pokroić bardzo drobno i wrzucić do gaspacho tuż przed podaniem. Podawać bardzo zimne.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN