Materiał promocyjny

Wędrówka po stołach Europy

Barbara i Piotr Adamczewscy zaprezentowali nam dziś trzy kuchnie europejskie: norweską, hiszpańską i włoską.

Norwegia:

Gravalax

Składniki:

łosoś ok. 1,5 kg,

sól morska

cukier

cytryna

pęczek zielonego kopru

Przygotowanie:

Rybę oskrobać, wypatroszyć, umyć i obciąwszy łeb przekroić wzdłuż na pól. Pozbawić kręgosłupa. Położyć obie połowy mięsem do góry i posypać obficie mieszaniną soli gruboziarnistej (najlepiej morskiej), cukru (pół na pół), pieprzu (nie dużo) i obficie świeżym posiekanym zielonym koprem. Lekko skropić cytryną. Płaty silnie zrolować i owinąć ściśle folią. Włożyć do lodówki na 3 - 4 doby. Po tym czasie wyjąć, rozwinąć (uwaga, będzie pełno płynu do wylania) i oczyścić z kopru i reszty. Bardzo ostrym nożem kroić na cienkie plastry i podawać.

Włochy:

Mel i mato czyli kozi ser z miodem

Składniki:

35 dag tłustego białego sera

35 dag koziego białego sera,

25 dag cukru

100 ml soku z cytryny

0,5 l wody, 5 dag miodu

5 dag orzechów włoskich

Przygotowanie:

Wymieszać oba sery z cukrem i sokiem z cytryny. Dodawać po jednej łyżce wodę cały czas mieszając. Dość luźną masę wyłożyć na płaski talerz i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Po wyjęciu podzielić na porcje, polać miodem i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi

Hiszpania:

Gazpacho

Składniki:

1/2 kg pomidorów,

2 cebule,

3 ząbki czosnku,

1 surowy ogórek,

1 papryka zielona,

1 papryka czerwona,

sól,

pieprz,

oliwa,

grzanka z bułki

Przygotowanie:

Obrane pomidory, ogórek i jedną cebulę zmiksować na płynną masę. Dodać czosnek utarty z solą. Dolać łyżkę oliwy i dosypać pieprzu do smaku. Jeśli masa zbyt gęsta dolać zimnej przegotowanej wody. Wstawić do lodówki. Obie papryki, drugą cebulę i grzankę pokroić bardzo drobno i wrzucić do gaspacho tuż przed podaniem. Podawać bardzo zimne.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości