Zupa z pora, kukurydzy i krewetek
Składniki:
2 pory
2 marchewki
3 ziemniaki
3 łyżki masła
3 litry wywaru warzywnego
1 mini puszka kukurydzy
200 ml śmietany 30%
1 cytryna
sól i pieprz
300 g surowych krewetek bez pancerzy
100 g wędzonego łososia
pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Por pokroić w krążki i podsmażyć na maśle. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zalać wywarem i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać kukurydzę i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pogotować przez kilka minut. Dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać z wędzonym łososiem i posiekanym koperkiem.
Sałatka z pieczonych ziemniaków z groszkiem
Składniki:
500 g małych ziemniaków do pieczenia
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1 wędzona noga z kurczaka
1 pęczek dymki
1 mini puszka groszku
Sos:
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżka majonezu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przekroić na połówki, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piec aż będą miękkie. Następnie wystudzić.
Mięso z nogi kurczaka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dymkę posiekać. Przestudzone ziemniaki włożyć do miski, dodać mięso kurczaka, dymkę i odsączoną puszkę groszku. Delikatnie wymieszać.
Jogurt wymieszać z musztardą i majonezem. Doprawić sola i pieprzem. Sosem polać składniki sałatki w misce i delikatnie wymieszać.
Czosnkowa ciecierzyca ze szpinakiem i pomidorami
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku
2 mini puszki ciecierzycy
1 paczka młodego szpinaku
3 pomidory malinowe
sól i pieprz
kmin rzymski
pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Posiekany czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać liście szpinaku i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojone pomidory i smażyć przez 3-4 minuty. Całość przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać odsączoną ciecierzycę. Przyprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Pod koniec zasypać całość posiekaną natką pietruszki.
Danie jednogarnkowe z fasoli i warzyw z dodatkiem ananasa i duża ilością przypraw między innymi wędzonej papryki
Fasola z warzywami i ananasem
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
0,5 łyżeczki ziaren kolendry
1 papryczka chilli
1 marchewka
1 czerwona papryka
5 plastrów ananasa z puszki
sól i pieprz
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 puszka mini czerwonej fasoli
Ryż
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć na oliwę z oliwek. Gdy się zeszklą dodać przyprawy i przesmażyć przez chwilę. Zdjąć z patelni i ponownie nalać oliwy. Podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa i ananasa. Pod koniec dodać cebulę z przyprawami. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę aby powstał gesty sos. Pod koniec dodać odsączoną fasolę. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN