Materiał promocyjny

Ulubiona kuchnia Soni Bohosiewicz

Sonia Bohosiewicz firmuje swoim nazwiskiem nową restaurację sushi o wdzięcznej nazwie sushibu.pl, a sushi to zdecydowanie jedna z jej ulubionych potraw. Dziś w Dzień Dobry TVN przyrządziła dla nas cały talerz tych orientalnych przysmaków.

Sushi Maki

Składniki (porcja na 4-5 osób):

500g ryżu do sushi

600 ml wody

300 ml octu ryżowego

70g cukru

1 serek Philadelphia

wasabi (ostry chrzan japoński)

sałata karbowana 1 główka

jedno awokado

filet z łososia

nori (alga morska prasowana)

Przygotowanie:

Bardzo dokładnie wypłucz ryż pod bieżącą wodą (przez około 20 minut - do chwili, kiedy woda będzie zupełnie czysta); w ten sposób wypłuczesz skrobię. Zagrzej wodę, dodaj ryż i gotuj na wolnym ogniu do momentu gdy wyparuje cala woda. Następnie odstaw ryż na 10 minut i trzymaj zamknięty w garnku. Resztę składników wymieszaj w miseczce (ocet ryżowy, cukier) - całość bardzo dokładnie mieszaj, co najmniej przez 3 minuty aż rozpuści się cukier i powoli dodaj do ryżu. Dobrze rozmieszany ryż (z zalewą octu i cukru) zostawiamy na 5 minut. Po zakwaszeniu ryż przekładamy do pojemnika. Maki robimy używając lekko ciepłego ryżu, wtedy najlepiej i najłatwiej można rozprowadzić go na glonach. Podczas lepienia będziemy potrzebować miseczki z wodą do moczenia rąk przed nałożeniem ryżu na nori (ryż nie będzie się wtedy kleił się do rąk).

Teraz możesz przygotować matę bambusową, na której połóż płat suszonych wodorostów (nori) chropowatą stroną do góry. Ryż równomiernie rozprowadź na nori tak, aby zostawić odstęp 1 cm od dołu i 4 cm od góry (przed rozpoczęciem zmocz ręce). Na ryżu rozprowadź pasek wasabi, a następnie serek Philadelphia, ułóż pokrojonego łososia i awokado. Zwijamy maka za pomocą maty bambusowej w rolkę. Przed krojeniem zwilżamy nóż wodą by nie przylepiał nam sie ryż i ułatwiał pracę. Kroimy na dowolnej grubości

Zupa Tom Ka Gai

Składniki (dla 4-5 osób):

2 piersi kurczaka

ok. 0,5 l bulionu drobiowego (może być z kostki)

ok. 1 l mleczka kokosowego

400g straw mushrooms (grzyby pochwiaki)

1 łodyga trawy cytrynowej

1 łyżka pasty tom ka gai lub tom yum

świeży sok z limonki

świeża kolendra

korzeń imbiru i czosnek do smaku

pieprz

sól

Przygotowanie:

Przygotować bulion. Pierś pokroić na kawałki np. paseczki lub kostkę. Trawę cytrynową posiekać drobno i zmiażdżyć - wrzucić do bulionu. Dodać połowę soku z limonki i starty korzeń imbiru. Zagotować. Zmniejszyć ogień, wlać mleko kokosowe. Zagotować. Na koniec dołożyć kurczaka i pokrojone grzyby na połówki. Gotować tak długo, aż mięso będzie ugotowane, a zupa lekko zgęstnieje. Wtedy doprawić pastą Tom Ka Gai lub Tom Yum, wlać resztę soku z limonki, popieprzyć, solić jak kto lubi. I gotowe. Nie zajmuje więcej niż 30 minut. Proste, smaczne a podczas gotowania pachnie cudownie. Posypane oczywiście posiekaną świeżą kolendrą.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości