Szparagi, truskawki i ogórki małosolne, czyli wiosna w kuchni Andrzeja Polana

Andrzej Polan i jego propozycje na wiosenne dania 
Wiosna przyszła na dobre. Przygotuj omlet z truskawkami, szparagi z pomidorami lub suma z ogórkami małosolnymi. Przepisy na śniadanie, obiad i kolację proponuje Andrzej Polan.

Omlet z truskawkami do góry nogami

Składniki:

  • 300 g polskich truskawek
  • 100 ml mleko skondensowane słodzone
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukier drobny
  • 2 łyżki mąka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Na patelni zagotowujemy mleko skondensowane, dodajemy po chwili truskawki, pozostawiając kilka do dekoracji. Odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno z solą, kiedy tylko będą sztywne dodajemy (nie przerywając ubijania) cukier i cukier wanilinowy. Po ubiciu białek dodajemy żółtka, ubijamy jeszcze chwilę a następnie już za pomocą rózgi mieszamy z mąką. Ciasto wylewamy na truskawki w mleku skondensowanym, smażymy 2 minuty i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia, kiedy tylko ciasto nie będzie surowe wyjmujemy omlet i przewracamy do góry nogami. Dekorujemy świeżymi truskawkami.

Andrzej Polan

Sum w śmietanie, borowiki z gorczycą, ogórki małosolne

Składniki:

  • 400 g suma, filet bez skóry
  • 150 ml śmietanki 36%
  • szczypiorek
  • koperek
  • masło klarowane do smażenia
  • musztarda francuska z ziarnami gorczycy
  • 2-3 ogórki małosolne
  • 60 ml wino białe wytrawne
  • 40 g ser dojrzewający

Na patelnię wrzucamy masło, podgrzewamy, dodajemy pokrojony szczypiorek. Chwilę smażymy i dodajemy kawałki ryby oprószone solą i pieprzem. Po krótkim obsmażaniu ryby na patelnię dodajemy wino białe, odparowujemy. Dodajemy śmietankę, musztardę, kiedy tylko sos nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy koperek. Wszystko posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku, ale oczywiście nie musimy dodawać sera. Do tego młode ziemniaki i gotowe.

Szparagi z serem smażone i dobre pomidory z melonem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparag w miarę cienkich
  • 2 jajka
  • 50 g sera dojrzewającego, tartego
  • 50 g mielonych migdałów
  • sól, pieprz biały
  • 2 dobre polskie pomidory
  • 1 melon żółty
  • szczypiorek drobny, świeża bazylia
  • sok jabłkowy

Przygotowanie:

Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem białym mielonym. Szparagi wrzucamy do masy jajecznej, obtaczamy, przekładamy na talerz z tartym serem i migdałami. Obtaczamy dokładnie i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem lub układamy na papierze pergaminowym i pieczemy w piekarniku około 20 minut, temp. 200 stopni. Pomidory, melona kroimy tak, jakbyśmy mieli zrobić carpaccio. Talerz smarujemy sosem z miodu wymieszanego z musztardą rosyjską , sokiem jabłkowym oraz szczypiorkiem i posiekaną bazylią. Układamy plastry pomidorów i melona, wykładamy szparagi. Posypujemy pokrojoną bazylią.

Andrzej Polan

Zobacz też:

Doskonały przepis na chałkę z kruszonką – na słodko i wytrawnie

Dowiedz się, jak upiec eklerki i jak przygotować do nich pyszny krem

Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości