Omlet z truskawkami do góry nogami
Składniki:
- 300 g polskich truskawek
- 100 ml mleko skondensowane słodzone
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 4 łyżki cukier drobny
- 2 łyżki mąka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Na patelni zagotowujemy mleko skondensowane, dodajemy po chwili truskawki, pozostawiając kilka do dekoracji. Odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno z solą, kiedy tylko będą sztywne dodajemy (nie przerywając ubijania) cukier i cukier wanilinowy. Po ubiciu białek dodajemy żółtka, ubijamy jeszcze chwilę a następnie już za pomocą rózgi mieszamy z mąką. Ciasto wylewamy na truskawki w mleku skondensowanym, smażymy 2 minuty i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia, kiedy tylko ciasto nie będzie surowe wyjmujemy omlet i przewracamy do góry nogami. Dekorujemy świeżymi truskawkami.
Andrzej Polan
Sum w śmietanie, borowiki z gorczycą, ogórki małosolne
Składniki:
- 400 g suma, filet bez skóry
- 150 ml śmietanki 36%
- szczypiorek
- koperek
- masło klarowane do smażenia
- musztarda francuska z ziarnami gorczycy
- 2-3 ogórki małosolne
- 60 ml wino białe wytrawne
- 40 g ser dojrzewający
Na patelnię wrzucamy masło, podgrzewamy, dodajemy pokrojony szczypiorek. Chwilę smażymy i dodajemy kawałki ryby oprószone solą i pieprzem. Po krótkim obsmażaniu ryby na patelnię dodajemy wino białe, odparowujemy. Dodajemy śmietankę, musztardę, kiedy tylko sos nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy koperek. Wszystko posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku, ale oczywiście nie musimy dodawać sera. Do tego młode ziemniaki i gotowe.
Szparagi z serem smażone i dobre pomidory z melonem
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparag w miarę cienkich
- 2 jajka
- 50 g sera dojrzewającego, tartego
- 50 g mielonych migdałów
- sól, pieprz biały
- 2 dobre polskie pomidory
- 1 melon żółty
- szczypiorek drobny, świeża bazylia
- sok jabłkowy
Przygotowanie:
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem białym mielonym. Szparagi wrzucamy do masy jajecznej, obtaczamy, przekładamy na talerz z tartym serem i migdałami. Obtaczamy dokładnie i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem lub układamy na papierze pergaminowym i pieczemy w piekarniku około 20 minut, temp. 200 stopni. Pomidory, melona kroimy tak, jakbyśmy mieli zrobić carpaccio. Talerz smarujemy sosem z miodu wymieszanego z musztardą rosyjską , sokiem jabłkowym oraz szczypiorkiem i posiekaną bazylią. Układamy plastry pomidorów i melona, wykładamy szparagi. Posypujemy pokrojoną bazylią.
Andrzej Polan
Zobacz też:
Doskonały przepis na chałkę z kruszonką – na słodko i wytrawnie
Dowiedz się, jak upiec eklerki i jak przygotować do nich pyszny krem
Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat