Tosty z kiełbasą polską, sosem curry
Składniki:
Bagietka
300 g kiełbasy dojrzewającej polskiej
3 szt cebuli
1 op pomidorów pelati
Papryka w proszku ostra, papryka słodka w proszku, curry
Sól, pieprz
1 łyżka musztardy
Olej do smażenia
Sałata rzymska baby
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy plastry kiełbasy na chrupiąco. Zdejmujemy kiełbasę z patelni i na tą samą patelnię dodajemy cebulę. Przesmażamy na miękko, dodajemy pomidory, papryki w proszku, curry, musztardę. Dusimy do miękkości. Bagietkę przekrawamy wzdłuż smarujemy od strony przekrojonej olejem i wstawiamy na kilka minut do piekarnika. Na podpieczoną bagietkę wykładamy kiełbasę chrupiącą, polewamy sosem i podajemy z liśćmi sałaty rzymskiej.
Tosty z bundzem i smażonymi pomidorami
Składniki:
Pieczywo rustykalne
3-4 łyżki bułki tartej
4 szt jajek
Masło klarowane do smażenia
100 g sera dojrzewającego tartego
300 g sera bundz
400 g pomidorów cherry kolorowych
Bazylia świeża
Cytryna
1 łyżka miodu
Pieprz, sól
Przygotowanie:
Pieczywo kroimy w cienkie plastry, panierujemy w jajku, bułce tartej wymieszanej z serem dojrzewającym. Smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym z każdej strony. Bundz kroimy na plastry grubości kromek pieczywa i składamy pomiędzy 2 kromkami. Tak przygotowane tosty wstawiamy do piekarnika. Pomidory przesmażamy na oleju z dodatkiem skórki z cytryny i bazylii. Pod koniec dodajemy miód i ocet i winny oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Duża porcja pieczywa z dodatkami na ciepło
Składniki:
Chleb dobry w całości okrągły
200 g sera żółtego w plastrach
100 g salami
200 g pieczarek
2 łyżki musztardy
6 szt jajek
Masło klarowane
Przygotowanie:
Chleb nadkrawamy od góry w kratkę ale nie przekrawając do końca. Pomiędzy powstałe luki wstawiamy plastry sera, salami. Pieczarki przesmażamy z cebulą na złoty kolor, łączymy z dymką i takim farszem wypełniamy przerwy w pieczywie. Masło rozpuszczamy, łączymy z jajkami, musztardą, pieprzem, solą i zalewamy z wierzchu całe pieczywo. Wstawiamy przykryte folią do piekarnika na temp. 180 stopni na około 20 minut, przed końcem zdejmujemy folię aby góra pieczywa nam się ładnie przyrumieniła.
Rollsy z pieczywa tostowego z owocami i cynamonem
Składniki:
10 kromek pieczywa tostowego
4 szt jajek
100 g masła klarowanego do smażenia
300 sera Philadelphia
250 g truskawek
2-3 łyżki miodu
1 melon
200 g cukru kryształ
Cynamon
Przygotowanie:
Z pieczywa odkrawamy brzegi, środek rozwałkowujemy cienko, każda rozwałkowaną kromkę smarujemy serkiem białym, układamy kawałki melona, truskawek i zwijamy rollsy. Panierujemy w jajku i smażymy na złoty kolor na maśle. Jeszcze gorące obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Tosty na słodko z lodami o smażonymi śliwkami
Składniki:
Bułeczki maślane
Masło klarowane do smażenia
100 g cukru
250 g lodów waniliowych
500 g śliwek
Cynamon
Mięta świeża, cytryna
Przygotowanie:
Śliwki przesmażamy na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu. Bułeczki przekrawamy, obtaczamy w cukrze i smażymy na złoty kolor na maśle. Bułeczki układamy, dajemy porcje śliwek i na koniec lody. Posypujemy skórka z cytryny i miętą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN