Przepisy kulinarne

Tosty. Z kiełbasą i z cynamonem

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował znane i lubiane tosty, ale w zupełnie nowej aranżacji. Co powiecie na tosty z kiełbasą i sosem curry, tosty z bundzem i smażonymi pomidorami lub rollsy z owocami i cynamonem?

Tosty z kiełbasą polską, sosem curry

Składniki:

Bagietka

300 g kiełbasy dojrzewającej polskiej

3 szt cebuli

1 op pomidorów pelati

Papryka w proszku ostra, papryka słodka w proszku, curry

Sól, pieprz

1 łyżka musztardy

Olej do smażenia

Sałata rzymska baby

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy plastry kiełbasy na chrupiąco. Zdejmujemy kiełbasę z patelni i na tą samą patelnię dodajemy cebulę. Przesmażamy na miękko, dodajemy pomidory, papryki w proszku, curry, musztardę. Dusimy do miękkości. Bagietkę przekrawamy wzdłuż smarujemy od strony przekrojonej olejem i wstawiamy na kilka minut do piekarnika. Na podpieczoną bagietkę wykładamy kiełbasę chrupiącą, polewamy sosem i podajemy z liśćmi sałaty rzymskiej.

Tosty z bundzem i smażonymi pomidorami

Składniki:

Pieczywo rustykalne

3-4 łyżki bułki tartej

4 szt jajek

Masło klarowane do smażenia

100 g sera dojrzewającego tartego

300 g sera bundz

400 g pomidorów cherry kolorowych

Bazylia świeża

Cytryna

1 łyżka miodu

Ocet winny

Pieprz, sól

Przygotowanie:

Pieczywo kroimy w cienkie plastry, panierujemy w jajku, bułce tartej wymieszanej z serem dojrzewającym. Smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym z każdej strony. Bundz kroimy na plastry grubości kromek pieczywa i składamy pomiędzy 2 kromkami. Tak przygotowane tosty wstawiamy do piekarnika. Pomidory przesmażamy na oleju z dodatkiem skórki z cytryny i bazylii. Pod koniec dodajemy miód i ocet i winny oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Duża porcja pieczywa z dodatkami na ciepło

Składniki:

Chleb dobry w całości okrągły

200 g sera żółtego w plastrach

100 g salami

200 g pieczarek

2 łyżki musztardy

6 szt jajek

Masło klarowane

Przygotowanie:

Chleb nadkrawamy od góry w kratkę ale nie przekrawając do końca. Pomiędzy powstałe luki wstawiamy plastry sera, salami. Pieczarki przesmażamy z cebulą na złoty kolor, łączymy z dymką i takim farszem wypełniamy przerwy w pieczywie. Masło rozpuszczamy, łączymy z jajkami, musztardą, pieprzem, solą i zalewamy z wierzchu całe pieczywo. Wstawiamy przykryte folią do piekarnika na temp. 180 stopni na około 20 minut, przed końcem zdejmujemy folię aby góra pieczywa nam się ładnie przyrumieniła.

Rollsy z pieczywa tostowego z owocami i cynamonem

Składniki:

10 kromek pieczywa tostowego

4 szt jajek

100 g masła klarowanego do smażenia

300 sera Philadelphia

250 g truskawek

2-3 łyżki miodu

1 melon

200 g cukru kryształ

Cynamon

Przygotowanie:

Z pieczywa odkrawamy brzegi, środek rozwałkowujemy cienko, każda rozwałkowaną kromkę smarujemy serkiem białym, układamy kawałki melona, truskawek i zwijamy rollsy. Panierujemy w jajku i smażymy na złoty kolor na maśle. Jeszcze gorące obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Tosty na słodko z lodami o smażonymi śliwkami

Składniki:

Bułeczki maślane

Masło klarowane do smażenia

100 g cukru

250 g lodów waniliowych

500 g śliwek

Cynamon

Mięta świeża, cytryna

Przygotowanie:

Śliwki przesmażamy na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu. Bułeczki przekrawamy, obtaczamy w cukrze i smażymy na złoty kolor na maśle. Bułeczki układamy, dajemy porcje śliwek i na koniec lody. Posypujemy skórka z cytryny i miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości