Oryginalne i pyszne torty na wieczór panieński – propozycje podania

Tort
Grandiflora/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Twoja przyjaciółka lub znajoma ma wieczór panieński, a Tobie przypadła organizacja tortu? Banalne torty w wersji dla dorosłych to ryzykowny wybór, który nie każdej pannie młodej przypadnie do gustu. Postaw na oryginalny smak. Sprawdź, jak przyrządzić pyszny tort na wieczór panieński.

Tort na wieczorze panieńskim jest clou programu. Panna młoda i jej druhny czekają na pyszne zwieńczenie wieczoru, dlatego podany deser naprawdę musi być wyjątkowy. Tort na wieczór panieński powinien być dopracowany w każdym calu, czyli nie tylko pod względem smaku, aromatu, ale także wyglądu.

Pomysł na tort na wieczór panieński

Wiele lat temu pojawiła się moda na torty na wieczory panieńskie w wersji dla dorosłych. Spotkały się one z dużym zainteresowaniem, ale to już czas przeszły. Obecnie coraz mniej panien młodych decyduje się na tego rodzaju torty. Cóż, krojenie tortu w kształcie męskich genitaliów przestało być i smaczne, i śmieszne. Panny młode oczekują raczej tortów, które można zobaczyć na Instagramie czy Pintereście.

W modzie na wieczór panieński są torty glamour, czyli torty w nietypowych wzorach i kolorach, bogato zdobione, często udekorowane naturalnymi kwiatami. Czasem są one namiastką tortu ślubnego.

Samodzielne przygotowanie tortu wcale nie musi być trudne, pod warunkiem że odpowiednio się za to zabierzesz. Wcale nie musisz posiłkować się skomplikowanymi przepisami na wielopiętrowe i wielosmakowe torty. Bazuj na owocach sezonowych, dobrze nasączonych biszkoptach i kremie, a stworzysz prawdziwy przysmak.

Ozdoby na tort na wieczór panieński

Kwestią, o której absolutnie nie możesz zapomnieć jest ozdobienie tortu. W tym celu skorzystaj z oferty sklepów z ozdobami cukierniczymi. Oferują one szeroki wybór spożywczych barwników, confetti, perełek jadalnych, masy cukrowej. Ozdoby występują w szerokiej gamie kolorystycznej, a więc z łatwością dobierzesz tort do ulubionego koloru panny młodej lub koloru przewodniego wesela lub wieczoru panieńskiego.

Ważnym elementem tortu są figurki na tort na wieczór panieński. Postaw na coś, co oddaje pasję, charakter lub istotny element życia panny młodej. Nie masz pomysłu? Nic straconego! Wybierz coś śmiesznego i oryginalnego. Możesz zamówić postać panny młodej, jej ulubioną postać z filmu, wymarzony pojazd albo inny ważny dla niej symbol.

Do ozdoby tortu możesz również wybrać opłatek na tort na wieczór panieński. Jest to wierzchnia warstwa tortu, którą możesz wybrać z dostępnych propozycji lub zamówić spersonalizowaną. Może ona zawierać zdjęcie przyszłej panny młodej, datę ślubu lub dowolny cytat.

Tort na wieczór panieński – przepis

Zwróć uwagę na to, aby był wybrany przepis był oryginalny lub z wyraźnie zaznaczonym smakiem. Dobrym wyborem na smaczny i klasyczny tort dla dorosłych będzie węgierski tort czekoladowy z alkoholem. Mocny smak wódki w połączeniu z kremową i ciężką czekoladą na pewno zapisze się w pamięci panny młodej.

Tort węgierski alkoholowy

Składniki:

  • 2 biszkopty kakaowe przecięte na pół (średnica tortownicy około 25 cm).

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki tortowej,
  • ½ szklanki kakao.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • 500 ml śmietany 36%,
  • ¼ szklanki cukru.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 40 g masła,
  • 1 szklanka płatków migdałowych.

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej zalej 400 g wiśni, 150 ml wódki i 50 ml likieru amaretto.
  2. Przygotuj biszkopt: wymieszaj mąkę i kakao, a następnie powstałą mieszankę przesiej. Białka oddziel od żółtek. Ubij pianę, a kiedy będzie sztywna, zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj przesianą mąkę z kakao. Na sam koniec dodaj żółtka. Wszystko dokładnie i delikatnie połącz. Gotową masę wylej do okrągłej tortownicy o średnicy około 25 cm i wstaw do rozgrzanego do 180℃. Piecz przez około 40 min.
  3. Przygotuj krem: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie odstaw do schłodzenia. Serek mascarpone, cukier i śmietanę połącz ze sobą i wymieszaj na gładką masę. Kiedy otrzymasz jednolity krem, dodaj czekoladę i miksuj na najmniejszych obrotach przez około 3 min.
  4. Wyjmij namoczone wcześniej wiśnie, dobrze je odsącz i dodaj do kremu.
  5. Przygotuj polewę czekoladową: Czekoladę pokrusz i rozpuść w wodnej kąpieli. Stopniowo dodawaj masło, cały czas mieszając. Kiedy składniki uzyskają konsystencję jednolitego kremu, odstaw do przestudzenia.
  6. Przygotowane wcześniej biszkopty nasącz ponczem w stosunku ⅓ wódki do ⅔ wody, a następnie przełóż je kremem czekoladowym z wiśniami.
  7. Wierzch tortu polej czekoladową polewą, a następnie obsyp płatkami migdałów, tak aby pokryć nimi cały tort. Dodatkowo możesz ozdobić wierzch tortu wcześniej namoczonymi wiśniami.
  8. Odstaw tort do lodówki na około godzinę.

Zobacz też:

Jak udekorować muffinki? Zobacz, jakie to proste

Lukier cytrynowy – najszybszy, gotowany, z białkiem i… bez cukru. Proste przepisy

Jak przygotować kolorowy lukier? Jak zrobić go bez barwników?

Zobacz wideo: artystyczne torty synowej i teściowej

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości