Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Kremowy kurczak z pieczarkami i szparagami.
Składniki:
300 gramów makaronu Rigatoni
1 opakowanie gotowego sosu spaghetti Bolognese
200 gramów pieczarek
4 piersi z kurczaka
66 gramów margaryna
500 ml mleko
140 gramów pomarańczowego sera cheddar
1 pęczek zielonych szparagów
natka pietruszki
olej
Wykonanie:
Mięso pokrój w paski, a szparagi pod kątem w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Pieczarki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki i po chwili dodaj mięso. Następnie dodaj margarynę i szparagi. Całość smaż jeszcze 1 minutę.
Sos wymieszaj z mlekiem i wlej na patelnię. Zagotuj dokładnie sos, dodaj wcześniej ugotowany makaron oraz starty ser. Zdejmij patelnię z ognia. Całość mieszaj delikatnie aż składniki się połączą. Natychmiast podawaj.
Krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki.
Składniki:
krewetki królewskie (mogą być mniejsze, oby nie krewetki koktajlowe)
masło
czosnek świeży
natka pietruszki
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzać masło na patelni, ułożyć świeże krewetki, wgnieść trzy ząbki czosnku i po dwóch minutach wrzucić posiekaną natkę. Krewetki należy smażyć ok. 6 minut, nie dłużej. ( Krewetki można podać z białym lub różowym winem;)
Deser z truskawkami a la Miss
Składniki:
300 gramów truskawek
100 gramów serka mascarpone
200 gramów jogurtu naturalnego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka białego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wykonanie:
Umyć truskawki, obrać z szypułek i pokroić. Wymieszać z cukrem i zostawić aż cukier się rozpuści. Wymieszać serek mascarpone i jogurt. Truskawki nakładać warstwowo na przemian z kremem z serka i jogurtu. Na wierzch nałożyć resztę truskawek i przybrać resztą kremu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN