Świąteczne dania wegetariańskie: bigos, pasztetowa z grzybów i kaszanka z suszonymi grzybami

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował klasyczne świąteczne potrawy, ale w wersji bez mięsa. Sprawdź przepisy na wegetariański bigos doprawiony daktylami i orzechami włoskimi, grzybową pasztetową i wege kaszankę z suszonymi śliwkami.

Wegetariański bigos świąteczny - przepis

Składniki:

  • 1.5 kg kapusty kiszonej
  • 2 szt cebuli
  • kminek mielony, cząber, majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie mielone
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 200 g śliwki suszonej wędzonej bez pestek
  • 100 g jabłka wędzonego
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 200g orzechów włoskich
  • olej rzepakowy
  • 2-3 łyżki czarnuszki
  • pieczywo

Wegetariański bigos świąteczny - jak zrobić?

  1. Wszystkie suszone owoce namaczamy w wodzie.
  2. Jeśli to konieczne, kapustę płuczemy (a tu wyjaśniamy, dlaczego to zbędne).
  3. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy wszystkie zmiksowane na puder przyprawy, chwilę smażymy i dodajemy odciśniętą kapustę kiszoną.
  4. Wszystko wolno smażymy na małym ogniu do momentu aż kapustą stanie się złotawa w kolorze.
  5. Namoczone suszone owoce dodajemy do kapusty podczas smażenia.
  6. Na koniec dodajemy czarnuszkę. Bigos podajemy na kromce chleba.

Wegetariańska świąteczna pasztetowa z grzybów - przepis

Składniki:

  • 200 g kaszy manna
  • 200 g grzybów suszonych namoczonych
  • 2 szt cebuli
  • 80 g jabłek suszonych wędzonych
  • mielony czarny pieprz
  • sól
  • majeranek, lubczyk suszony
  • 1/2 szt dynia hokkaido
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 3-4 ogórki kiszone
  • koper
  • natka pietruszki

Wegetariańska świąteczna pasztetowa z grzybów - jak zrobić?

  1. Grzyby namaczamy we wrzącej wodzie. 250ml naparu z grzybów zagotowujemy i dodajemy kaszę mannę. Mieszamy i trzymamy na palniku kilka minut. Kiedy kasza zgęstnieje, odstawiamy.
  2. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy namoczone grzyby, smażymy i mielimy w maszynce do mięsa.
  3. Zmielone grzyby łączymy z kaszą manną, doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, lubczyk.
  4. Masę wykładamy na folię spożywczą, zwijamy w formę pasztetowej, umieszczamy w folii aluminiowej i wstawiamy do parzenia w gorącej wodzie na około 30 minut.
  5. Gotową wege pasztetową studzimy.
  6. Dynię pieczemy i miksujemy z przesmażoną cebulą, musztardą. Ogórki kroimy drobno jak na tatara i łączymy z koperkiem.

Wegetariańska świąteczna kaszanka z suszonymi śliwkami - przepis

Składniki:

  • 200 g kasza jęczmienna średnia
  • 1 cebula
  • 80g śliwki wędzonej bez pestek
  • włoszczyzna
  • małe ziemniaki
  • borowiki mrożone
  • olej do smażenia
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cząber, kminek, majeranek,
  • natka pietruszki, koper

Wegetariańska świąteczna kaszanka - jak zrobić?

  1. Z włoszczyzny przygotowujemy warzywny rosół, na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną na drobną kostkę, dodajemy suchą kasze, chwilę smażymy i podlewamy gorącym wywarem warzywnym.
  2. Kiedy kasza będzie prawie miękka, dodajemy zmieloną śliwkę suszoną, przyprawy oraz zieloną natkę.
  3. Ziemniaki podgotowujemy i smażymy na złoty kolor na patelni, pod koniec dodając grzyby.
  4. Kaszankę podajemy z ziemniakami, grzybami smażonymi i gałązkami kopru.

Zobacz także przepisy na inne wegetariańska świąteczne potrawy:

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości