Świąteczne dania wegetariańskie: bigos, pasztetowa z grzybów i kaszanka z suszonymi grzybami

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował klasyczne świąteczne potrawy, ale w wersji bez mięsa. Sprawdź przepisy na wegetariański bigos doprawiony daktylami i orzechami włoskimi, grzybową pasztetową i wege kaszankę z suszonymi śliwkami.

Wegetariański bigos świąteczny - przepis

Składniki:

  • 1.5 kg kapusty kiszonej
    • 2 szt cebuli
      • kminek mielony, cząber, majeranek
        • liść laurowy, ziele angielskie mielone
          • 200 g daktyli bez pestek
            • 200 g śliwki suszonej wędzonej bez pestek
              • 100 g jabłka wędzonego
                • 100 g żurawiny suszonej
                  • 200g orzechów włoskich
                    • olej rzepakowy
                      • 2-3 łyżki czarnuszki
                        • pieczywo

                          Wegetariański bigos świąteczny - jak zrobić?

                          1. Wszystkie suszone owoce namaczamy w wodzie.
                            1. Jeśli to konieczne, kapustę płuczemy (a tu wyjaśniamy, dlaczego to zbędne).
                              1. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy wszystkie zmiksowane na puder przyprawy, chwilę smażymy i dodajemy odciśniętą kapustę kiszoną.
                                1. Wszystko wolno smażymy na małym ogniu do momentu aż kapustą stanie się złotawa w kolorze.
                                  1. Namoczone suszone owoce dodajemy do kapusty podczas smażenia.
                                    1. Na koniec dodajemy czarnuszkę. Bigos podajemy na kromce chleba.

                                      Wegetariańska świąteczna pasztetowa z grzybów - przepis

                                      Składniki:

                                      • 200 g kaszy manna
                                        • 200 g grzybów suszonych namoczonych
                                          • 2 szt cebuli
                                            • 80 g jabłek suszonych wędzonych
                                              • mielony czarny pieprz
                                                • sól
                                                  • majeranek, lubczyk suszony
                                                    • 1/2 szt dynia hokkaido
                                                      • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
                                                        • 3-4 ogórki kiszone
                                                          • koper
                                                            • natka pietruszki

                                                              Wegetariańska świąteczna pasztetowa z grzybów - jak zrobić?

                                                              1. Grzyby namaczamy we wrzącej wodzie. 250ml naparu z grzybów zagotowujemy i dodajemy kaszę mannę. Mieszamy i trzymamy na palniku kilka minut. Kiedy kasza zgęstnieje, odstawiamy.
                                                                1. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy namoczone grzyby, smażymy i mielimy w maszynce do mięsa.
                                                                  1. Zmielone grzyby łączymy z kaszą manną, doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, lubczyk.
                                                                    1. Masę wykładamy na folię spożywczą, zwijamy w formę pasztetowej, umieszczamy w folii aluminiowej i wstawiamy do parzenia w gorącej wodzie na około 30 minut.
                                                                      1. Gotową wege pasztetową studzimy.
                                                                        1. Dynię pieczemy i miksujemy z przesmażoną cebulą, musztardą. Ogórki kroimy drobno jak na tatara i łączymy z koperkiem.

                                                                          Wegetariańska świąteczna kaszanka z suszonymi śliwkami - przepis

                                                                          Składniki:

                                                                          • 200 g kasza jęczmienna średnia
                                                                            • 1 cebula
                                                                              • 80g śliwki wędzonej bez pestek
                                                                                • włoszczyzna
                                                                                  • małe ziemniaki
                                                                                    • borowiki mrożone
                                                                                      • olej do smażenia
                                                                                        • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cząber, kminek, majeranek,
                                                                                          • natka pietruszki, koper

                                                                                            Wegetariańska świąteczna kaszanka - jak zrobić?

                                                                                            1. Z włoszczyzny przygotowujemy warzywny rosół, na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną na drobną kostkę, dodajemy suchą kasze, chwilę smażymy i podlewamy gorącym wywarem warzywnym.
                                                                                              1. Kiedy kasza będzie prawie miękka, dodajemy zmieloną śliwkę suszoną, przyprawy oraz zieloną natkę.
                                                                                                1. Ziemniaki podgotowujemy i smażymy na złoty kolor na patelni, pod koniec dodając grzyby.
                                                                                                  1. Kaszankę podajemy z ziemniakami, grzybami smażonymi i gałązkami kopru.

                                                                                                    Zobacz także przepisy na inne wegetariańska świąteczne potrawy:

                                                                                                    Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: fot.Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości