Żeberka pieczone “barbecue”
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebulki
- kilka ząbków czosnku
- 3 papryczki chilii (lub płatki chili)
- 10 dag cukru
- 100 ml sosu sojowego
- 500 ml ketchupu
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Żeberka marynujemy w occie balsamicznym i oliwie. Posolone żeberka układamy na blaszce i pieczemy do uzyskania miękkości. Ma rozgrzanej patelni smażymy cebulkę, czosnek i papryczkę aż się zeszklą, a następnie dodajemy miód cukier, ketchup i sos sojowy. Tak przygotowany sos, studzimy, a następnie smarujemy nim upieczone żeberka i wszystko razem pieczemy jeszcze przez chwilkę aż się skarmelizuje.
Sos Barbecue w wersji uproszczonej:
Składniki:
- 2 szklanki ketchupu
- pół szklanki wody
- pół szklanki octu
- pól szklanki cukru
- chili, może być w proszku
- czosnek
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie smażymy czosnek do uzyskania brązowego koloru. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dusimy aż zgęstnieje.
Ziemniaki:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 masło
- 1 śmietana
- majonez
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy, a następnie tłuczemy. Dodajemy masło, śmietanę, majonez uzyskując w ten sposób kremowe puree.
Sałatka “Caesar Salad “
Składniki:
- 2 sałaty lodowe
- bułka francuska na grzanki
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- 6 jajek ( właściwie będą mi potrzebne tylko żółtka )
- mała puszka Anchois
- musztarda jerozolimska
- czosnek
- sól
- pieprz
- kapary
- duża drewniana patera (ok. 50 cm średnicy)
- drewnianą łyżkę do ucierania albo moździerz
Sposób przygotowania:
Bułkę kroimy w kromeczki, a następnie w kostkę, na patelni rumienimy na grzanki. Z musztardy, oliwy, octu oraz przypraw przygotowujemy sos do sałatki. W dużej drewnianej paterze mieszamy sałatę z anchois oraz z żółtkami jajek. W moździerzu ucieramy czosnek. Dodajemy kapary, a całość polewamy sosem. Podajemy z grzankami.
Ananas pieczony z cynamonem
Składniki:
- jeden cały ananas
- paczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Ananas obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm i nakłuwać nożem. Obsypać cynamonem. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Piec w ok. 200'C aż owoc będzie miękki.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN