Materiał promocyjny

Stachursky w kuchni

Specjalnie dla Dzień Dobry TVN Stachursky przygotował zestaw obiadowy w iście amerykańskim stylu. Wszystko dlatego, że Jacek jest zafascynowany kuchnią amerykańską. Zaczęło się to w czasach kiedy wyjazd na koncerty do USA był dla każdego, polskiego artysty spełnieniem jego najśmielszych snów.

Żeberka pieczone “barbecue”

Składniki:

- 1,5 kg żeberek wieprzowych

- 2 cebulki

- kilka ząbków czosnku

- 3 papryczki chilii (lub płatki chili)

- 10 dag cukru

- 100 ml sosu sojowego

- 500 ml ketchupu

- 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Żeberka marynujemy w occie balsamicznym i oliwie. Posolone żeberka układamy na blaszce i pieczemy do uzyskania miękkości. Ma rozgrzanej patelni smażymy cebulkę, czosnek i papryczkę aż się zeszklą, a następnie dodajemy miód cukier, ketchup i sos sojowy. Tak przygotowany sos, studzimy, a następnie smarujemy nim upieczone żeberka i wszystko razem pieczemy jeszcze przez chwilkę aż się skarmelizuje.

Sos Barbecue w wersji uproszczonej:

Składniki:

- 2 szklanki ketchupu

- pół szklanki wody

- pół szklanki octu

- pól szklanki cukru

- chili, może być w proszku

- czosnek

- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie smażymy czosnek do uzyskania brązowego koloru. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dusimy aż zgęstnieje.

Ziemniaki:

Składniki:

- 1 kg ziemniaków

- 1 masło

- 1 śmietana

- majonez

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy, a następnie tłuczemy. Dodajemy masło, śmietanę, majonez uzyskując w ten sposób kremowe puree.

Sałatka “Caesar Salad “

Składniki:

- 2 sałaty lodowe

- bułka francuska na grzanki

- oliwa z oliwek

- ocet balsamiczny

- 6 jajek ( właściwie będą mi potrzebne tylko żółtka )

- mała puszka Anchois

- musztarda jerozolimska

- czosnek

- sól

- pieprz

- kapary

- duża drewniana patera (ok. 50 cm średnicy)

- drewnianą łyżkę do ucierania albo moździerz

Sposób przygotowania:

Bułkę kroimy w kromeczki, a następnie w kostkę, na patelni rumienimy na grzanki. Z musztardy, oliwy, octu oraz przypraw przygotowujemy sos do sałatki. W dużej drewnianej paterze mieszamy sałatę z anchois oraz z żółtkami jajek. W moździerzu ucieramy czosnek. Dodajemy kapary, a całość polewamy sosem. Podajemy z grzankami.

Ananas pieczony z cynamonem

Składniki:

- jeden cały ananas

- paczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Ananas obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm i nakłuwać nożem. Obsypać cynamonem. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Piec w ok. 200'C aż owoc będzie miękki.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości