Żeberka w słodkiej kapuście z grzybami leśnymi i pomidorami
Składniki dla 4 osób:
1 kg pokrojonych na małe kawałki żeberek wieprzowych
4 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
2 szklanki bulionu
1 mała główka pokrojonej w kostkę słodkiej białej kapusty
3 pokrojone w kostkę słodkie cebule
4 ząbki czosnku
100 g kurek
100 g borowików
100 g podgrzybków
Pokrojony w kostkę miąższ z 4 pomidorów
1 opakowanie przyprawy do bigosu Prymat
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 szklanki białego wina
Sól, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie, chili do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone żeberka pokroić na małe kawałki, posypać solą, pieprzem i podsmażyć na oliwie z każdej ze stron. Rumiane żeberka zalać bulionem i poddusić, następnie dodać słodką kapustę, przyprawę do bigosu Prymat i całość dusić około 20 minut. Grzyby leśne podsmażyć na oliwie i maśle, dodać cebulę i czosnek. Po 15 minutach całość dodać do żeberek z kapustą i gotować do miękkości mięsa. Następnie dodać pomidory, doprawić do smaku i podawać ze smażonymi ziemniakami lub ciemnym pieczywem.
Tarta z grzybami leśnymi, rukolą i pomidorami koktajlowymi
Składniki dla 4 osób:
250 g ugotowanych borowików
250 g ugotowanych kurek
250 g ugotowanych podgrzybków
3 pokrojone w kostkę szalotki
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 pęczka koperku
1 pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
Sól czosnkowa, tymianek, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa, chili do smaku
1 1 szklanki śmietany kremówki
3 jajka
ok. 5 łyżek tartego parmezanu do zagęszczenia
Ciasto:
500 g mąki
2 jajka
200 g masła
2 łyżki śmietany
3 łyżki zimnej wody
Sól
Rukola
Pomidory koktajlowe
Orzeszki piniowe
1 opakowanie włoskiego sosu Prymat
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę, całość dokładnie zagniatać stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tarty, ponakłuwać widelcem i piec przez ok. 15 minut w temperaturze 200oC. Na upieczone tarty nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową. Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200oC. Ciepłe tarty podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii z sosem włoskim Prymat przygotowanym zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN