Śniadanie angielskie – Full English breakfast
Jest to tradycyjny posiłek podawany na ciepło w krajach Wysp Brytyjskich. Posiłek obfituje w tłuszcz i kalorie mające dać energię na cały dzień. Składa się co najmniej z kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku:
- jajka – jajecznica lub jajka sadzone
- pieczone plastry bekonu
- parówki wieprzowe pieczone w piekarniku lub smażone na głębokim oleju
- black pudding – przypominający nieco polską kaszankę (jest to mieszanka cebuli, tłuszczu wieprzowego, płatków owsianych i aromatów oraz krwi – najczęściej ze świni)
- pieczone połówki pomidorów
- pieczone w całości grzyby – najczęściej pieczarki
- fasolka w sosie pomidorowym
Dodatkiem do śniadania są tosty z masłem i dżemem, ketchup czy brown sauce. Kawa i herbata, koniecznie z mlekiem oraz (co wprowadzono w latach 50-tych) soki owocowe.
Śniadanie francuskie
Choć Francja słynie z najlepszej na świecie kuchni, to francuskie śniadanie jest dosyć ubogie. Składa się zazwyczaj z bagietki lub croissanta z masłem lub dżemem. Do picia podawana jest kawa lub gorąca czekolada, coraz częściej także sok pomarańczowy. Co ciekawe, kawa lub gorąca czekolada często serwowane są w małych miseczkach umożliwiających maczanie w nich bagietki lub rogalika.
Śniadanie polskie
W Polsce śniadanie składa się najczęściej z ciepłego napoju, kanapek z serem, wędliną oraz warzywami. Kanapki dzięki składnikom wyglądają bardzo kolorowo i apetycznie. Często serwowana jest też jajecznica ze smażonym boczkiem i cebulką lub jajka gotowane na miękko podawane z majonezem czy chrzanem. Możliwości na polskie śniadania jest bardzo wiele – od bułki z dżemem, przez gotowane paróweczki do twarożka z rzodkiewką i szczypiorkiem. Coraz częściej pijane są soki ze świeżych owoców.
Śniadanie fitness
Składniki śniadania fitness mogą być bardzo różnorodne. Najważniejsze, żeby były małokaloryczne. Może to być twarożek z pokrojonymi pomidorami i szczypiorkiem, bułka grahamka z liściem sałaty i gotowaną szynką, pasta rybna serwowana na pumperniklu, serek z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem konserwowym. Do picia herbata oraz świeże wyciskane soki.
Opracowała Beata Karotowicz
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN