Jabłkowa jaglanka
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki dobrego soku jabłkowego 100%
Jogurt typu greckiego
Garść rodzynek
Miód
½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Do garnuszka wlać 2 szklanki soku jabłkowego, dodać cynamon, wsypać kaszę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut, aż kasza będzie miękka. Na koniec dodać resztę soku jabłkowego i wymieszać. Nałożyć do miseczek, dodać ok. 2 łyżki jogurtu, posypać rodzynkami i polać miodem.
Jaglanka kokosowa z rabarbarem
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
250 ml mleka kokosowego
250 ml mleka krowiego lub roślinnego (np. ryżowego)
ok. 4 łyżki cukru trzcinowego
2 łodygi rabarbaru
4 łyżki dobrego soku z malin
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Wsypać do garnuszka, dodać połowę mleka kokosowego (125 ml), całe pozostałe mleko (krowie lub roślinne 250 ml), 1 1/2 łyżki cukru i zagotować. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości przez 18-20 minut. Zdjąć pokrywkę, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia. Z czasem, jak kasza będzie gęstniała, można dodawać do niej mleka w celu uzyskania pożądanej konsystencji.
Umyć i obrać łodygi rabarbaru. Pokroić je w drobną kostkę. Do rondelka wsypać pokrojony rabarbar, dodać 2 łyżki cukru. Podgrzewać na dość dużym ogniu przez ok.2 min. Dodać sok malinowy, wymieszać, pozostawić na małym ogniu ok. 2 min. Jaglankę rozłożyć do miseczek, polać gorącym sosem rabarbarowo-malinowym.
Tabbouleh z kaszą pęczak
Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak (lub jeden woreczek 100g)
2 średnie pomidory
1/2 cebuli, najlepiej cukrowej
2 - 3 ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy
1 czerwona papryczka chili
1 pęczek dymki ze szczypiorem
pół pęczka mięty
1 pęczek natki pietruszki
1/2 ząbka czosnku
Sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
sól
Przygotowanie:
Przygotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany pęczak ostudzić. Ogórki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć do dużej salaterki, dodać pokrojone w kosteczkę pomidory, cebulę, drobno posiekaną papryczkę chili , posiekany szczypiorek, dymkę oraz natkę i miętę. Dodać oliwę, sok z cytryny, czosnek roztarty z solą. Wymieszać. Połączyć z ostudzoną kaszą.
Sałatka z kaszą gryczaną, szparagami i białym serem
Składniki (2 porcje):
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
6 szparagów zielonych
Mały pęczek młodych listków botwinki
Garść liści szpinaku baby
ok. 80 g sera białego
2 łyżki nasion słonecznika łuskanych
Sól
1 łyżeczka tłuczonego zielonego pieprzu
3 łyżki oleju orzechowego
2 łyżki oliwy
Sól
Przygotowanie:
Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać kaszę gryczaną i nasiona słonecznika. Smażyć na średnim ogniu, aby kasza zrobiła się lekko chrupiąca. Delikatnie osolić. Kaszę przełożyć do salaterek i ostudzić.
Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów smażyć na 1 łyżce oliwy ok.4-5 min. Zdjąć szparagi z ognia i pokroić na mniejsze kawałki.
Na kaszy ułożyć szparagi, opłukane liście botwinki oraz szpinaku. Ser pokrojony na grube plastry obsypać tłuczonym pieprze, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sałatce. Całość polać olejem orzechowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN