CHAŁKA
Składniki:
300 ml mleka
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
550 g mąki
1 jajko, rozdzielone na białko i żółtko
50 g masła
1 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn z drożdży, żółtko, rozpuszczone ciepłe masło i zagnieść ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części, uformować z nich wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem. Piec około 25-30 minut w 180 oC.
SŁODKIE BUŁKI Z RODZYNKAMI LUB CZEKOLADĄ
Składniki:
Ciasto jak na chałkę jak powyżej
100 g rodzynek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, (jeśli bułek nie będą spożywać dzieci, możemy namoczyć w mocnym alkoholu). Czekoladę pokroić na kawałki podobnej wielkości do rodzynek. Przygotować ciasto jak na chałkę i podzielić na dwie części, do jednej dodać odsączone rodzynki, do drugiej czekoladę i wymieszać. Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na kolejne 10-15 min. Piec około 15-20 min w temperaturze 180oC.
KONFITURA Z POMARAŃCZY
Składniki:
1 kg pomarańczy
1 szklanka cukru
10 goździków
5 ziaren ziela angielskiego
sok z dwóch cytryn
Przygotowanie:
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i wytrzeć. Przy pomocy tarki do jarzyć zetrzeć skórkę z wszystkich pomarańczy. Pomarańcze obrać, ścinając całą białą skórkę z owoców. Miąższ pokroić, usunąć pestki. Wszystkie składniki z wyjątkiem skórki z pomarańczy wrzucić na patelnię, smażyć często mieszając. Pod koniec duszenia dodać skórki pomarańczowe, smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji.
MARMOLADA Z KIWI I BANANÓW
Składniki:
5 szt. kiwi
2 banany
soku z dwóch cytryn
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Owoce obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wrzucić na patelnię i smażyć do uzyskania konsystencji marmolady. Marmoladę można przełożyć do słoików i pasteryzować.
MASŁO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE
Składniki:
100 g orzechów laskowych
100 g orzechów włoskich
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g masła
1 szklanki mleka
1 szklanki cukru
Przygotowanie:
Orzechy rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Masło, cukier, czekoladę i mleko podgrzać w garnku, dodać rozdrobnione orzechy. Gotować całość na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Przelać do słoiczków lub pojemnika, przed podaniem porządnie schłodzić w lodówce (około 2 godz.).
WANILIOWA GORĄCA CZEKOLADA
Składniki:
500 g mleka
tabliczka mlecznej czekolady
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na połowę, końcówką noża wyskrobać nasiona i razem z laską przełożyć do garnka. Zalać mlekiem, dodać czekoladę, gotować na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Przelać do szklanek. Wierzch można udekorować bitą pianą.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN