Sebastian Wątroba karmi naszych piłkarzy!

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Sebastian Wątroba karmią piłkarzy! Już jutro Wielki Mecz Politycy vs. Gwiazdy TVN. Spotkanie odbędzie się na Stadionie Legii w Warszawie. Co powinni jeść piłkarze, by być w formie?

Makaron, kurki, karczochy

Składniki:

500g makaronu spaghetti pełnoziarnistego

10szt jajka

100ml śmietany 36%

200g kurek

6szt karczochów marynowanych

150g sera żółtego twardego

250g szpinaku baby

100g rukoli

1 cytryna

tymianek suszony

natka pietruszki suszona

oregano

pieprz kolorowy

sól ziołowa

oliwa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli ziołowej. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser bursztyn, oregano, pieprz kolorowy, natka pietruszki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, makaron mieszamy z masą jajeczno-śmietanową, kurkami i wykładamy na patelnię. W masie umieszczamy kwiaty marynowanych karczochów. Frittatę smażymy na patelni około 5 minut na małym ogniu i dopiekamy w piekarniku. Upieczoną podajemy z sałatką ze szpinaku, rukoli z oliwą i sokiem z cytryny.

Wołowina, kurczak, pomidory, ser feta

Składniki:

1kg mięsa wołowego mielonego

4 udka kurczaka

2kg pomidorów

natka pietruszki suszona

pieprz czarny mielony

cynamon mielony

oregano suszone

pomidory suszone

przyprawa do wołowiny

papryka słodka i ostra mielona

250g makaronu lasagne

150g sera feta

100g sera twardego sera żółtego

Przygotowanie:

Mięso mielone łączymy z natką pietruszki, pieprzem czarnym, serem tartym i odrobiną soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na małe pulpety. Kurczaka oprószamy pieprzem czarnym oraz solą. Mięsa obsmażamy na złoty kolor. Na patelnię z tłuszczem ze smażenia dodajemy bulion, cynamon, pomidory pokrojone w kostkę i pomidory suszone. Wszystko razem dusimy do powstania sosu. Po chwili dodajemy podsmażone pulpety oraz kurczaka i ponownie gotujemy. Kiedy pulpety i kurczak będą już miękkie wyjmujemy a sos redukujemy i miksujemy. Doprawiamy raz jeszcze cynamonem , dodajemy paprykę w proszku. Makaron lasagne gotujemy kroimy w grube paski i zwijamy w okrąg. Do każdego wkładamy kawałek kurczaka, wołowinę, zalewamy sosem. wierzch posypujemy serem feta wymieszanym z suszonym oregano.

A la polenta z kaszy manny, owoce z patelni z miodem akacjowym, kardamon, cynamon.

Składniki:

250g kaszy manny

500ml mleka

cukier wanilinowy

300g śliwek

4 gruszki

2 łyżki miodu akacjowego

cynamon mielony

lody śmietankowe lub jogurtowe

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i dodajemy kaszę mannę. Mieszamy, gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Powstałą masę wylewamy na płaskie naczynie i odstawiamy do przestudzenia. Śliwki pozbywamy pestek, gruszki kroimy na ćwiartki. Na patelni na maśle z dodatkiem miodu akacjowego przesmażamy owoce, doprawiamy kardamonem i cynamonem przestudzoną kaszę kroimy w kwadraty i obsmażamy na maśle na patelni na złoty kolor. Kaszę podajemy z owocami. Możemy podać również gałkę lodów jogurtowych lub śmietankowych.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości