Makaron, kurki, karczochy
Składniki:
500g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
10szt jajka
100ml śmietany 36%
200g kurek
6szt karczochów marynowanych
150g sera żółtego twardego
250g szpinaku baby
100g rukoli
1 cytryna
tymianek suszony
natka pietruszki suszona
oregano
pieprz kolorowy
sól ziołowa
oliwa
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli ziołowej. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser bursztyn, oregano, pieprz kolorowy, natka pietruszki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, makaron mieszamy z masą jajeczno-śmietanową, kurkami i wykładamy na patelnię. W masie umieszczamy kwiaty marynowanych karczochów. Frittatę smażymy na patelni około 5 minut na małym ogniu i dopiekamy w piekarniku. Upieczoną podajemy z sałatką ze szpinaku, rukoli z oliwą i sokiem z cytryny.
Wołowina, kurczak, pomidory, ser feta
Składniki:
1kg mięsa wołowego mielonego
4 udka kurczaka
2kg pomidorów
natka pietruszki suszona
pieprz czarny mielony
cynamon mielony
oregano suszone
pomidory suszone
przyprawa do wołowiny
papryka słodka i ostra mielona
250g makaronu lasagne
150g sera feta
100g sera twardego sera żółtego
Przygotowanie:
Mięso mielone łączymy z natką pietruszki, pieprzem czarnym, serem tartym i odrobiną soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na małe pulpety. Kurczaka oprószamy pieprzem czarnym oraz solą. Mięsa obsmażamy na złoty kolor. Na patelnię z tłuszczem ze smażenia dodajemy bulion, cynamon, pomidory pokrojone w kostkę i pomidory suszone. Wszystko razem dusimy do powstania sosu. Po chwili dodajemy podsmażone pulpety oraz kurczaka i ponownie gotujemy. Kiedy pulpety i kurczak będą już miękkie wyjmujemy a sos redukujemy i miksujemy. Doprawiamy raz jeszcze cynamonem , dodajemy paprykę w proszku. Makaron lasagne gotujemy kroimy w grube paski i zwijamy w okrąg. Do każdego wkładamy kawałek kurczaka, wołowinę, zalewamy sosem. wierzch posypujemy serem feta wymieszanym z suszonym oregano.
A la polenta z kaszy manny, owoce z patelni z miodem akacjowym, kardamon, cynamon.
Składniki:
250g kaszy manny
500ml mleka
cukier wanilinowy
300g śliwek
4 gruszki
2 łyżki miodu akacjowego
cynamon mielony
lody śmietankowe lub jogurtowe
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i dodajemy kaszę mannę. Mieszamy, gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Powstałą masę wylewamy na płaskie naczynie i odstawiamy do przestudzenia. Śliwki pozbywamy pestek, gruszki kroimy na ćwiartki. Na patelni na maśle z dodatkiem miodu akacjowego przesmażamy owoce, doprawiamy kardamonem i cynamonem przestudzoną kaszę kroimy w kwadraty i obsmażamy na maśle na patelni na złoty kolor. Kaszę podajemy z owocami. Możemy podać również gałkę lodów jogurtowych lub śmietankowych.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN