Zupa szpinakowa a’la Kalisz
Składniki:
- 3 marchewki
- szpinak świeży
- czosnek główka
- łopatka cielęca
- ziemniaki
- kalafior
- sok jabłkowy
- wywar warzywny
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Gotujemy cielęcinę wraz z warzywami, marchewką, kalafiorem oraz z ziemniakami. Szpinak kroimy drobno i dodajemy do wywaru, kiedy cielęcina będzie już miękka. Dodajemy czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą. Zakwaszamy sokiem jabłkowym.
Cielęcinka
Składniki:
- łopatka cielęca z zupy
- koperek świeży
- mleko
Sposób przygotowania:
Mięso z zupy wyjmujemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Z mleka, wywaru i czosnku robimy lekki sos. Podajemy z cielęciną.
Kurczak dla Grubaska (z duszonymi warzywami i sałatą)
Składniki:
- piersi z kurczaka
- papryka czerwona
- pieczarki
- sałata
- pomidor twardy
- cebula
- kasza gryczana
- oliwa z oliwek
- sok pomarańczowy
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy na kawałeczki, a następnie dusimy na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone warzywa: paprykę, pieczarki i cebulkę. Podajemy z kaszą gryczaną na sałacie.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN