Zupa z porów i ziemniaków
Składniki:
3 duże pory (same białe części, umyte i posiekane)
2 łyżki masła
2 szklanki wody
2 filiżanki bulionu z kurczaka (lub bulionu warzyw)
2 kg ziemniaków (obranych, pokrojonych w kostkę)
szczypta majeranku 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pory podsmaż na maśle z solą i pieprzem. Przykryj patelnię, duś na małym ogniu 10 minut. Pory nie mogą się zbrązowić. Dodaj wodę, rosół i ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia, gotuj 20 minut. Przełóż połowę zupy do robota kuchennego i zmiksuj. Dodaj z powrotem do garnka. Dopraw majerankiem, tymiankiem i natką. Dodaj sól i pieprz. Podawaj z paprykowym pesto.
Pesto z czerwonej papryki
Składniki:
2 czerwone papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
N
atrzyj papryki oliwą i piecz w piekarniku do miękkości. Wystudź, obierz z czarnej skórki, przetnij, wyjmij nasiona. Zmiksuj w mikserze.
Rosołek rybny
Składniki:
1 l wywaru rybnego (kości gotowane z warzywami)
100 g krewetek pokrojonych w cienkie plasterki
100 g ryb (łosoś, halibut) pokrojonych w kostkę
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 czerwone jabłko drobno posiekane
1 łyżeczka posiekanej bazylii
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ryby, krewetki, oliwę, sok z cytryny, zostaw do zamarynowania na godzinę. Dopraw wywar pieprzem i solą, zagotuj. Ułóż w miseczkach marynowaną rybę i krewetki, zalej rosołem, dodaj jabłka i bazylię.
Cappuccino z dyni
Składniki:
4 średnie ząbki czosnku, obrane
1 kg dyni obranej , pokrojonej w drobną kostkę
1 łyżka (20 ml) oleju
1 duża (ok. 160 g) cebula, drobno posiekana
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego kminku
sól i pieprz do smaku
1 litr wywaru z kurczaka
100 ml śmietany
100 ml mleka
gałka muszkatołowa do posypania
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (170 stopni z termoobiegiem). Dynię wymieszaj na blaszce z czosnkiem, cebulą, przyprawami, skrop olejem. Piecz 20 minut, wyjmij czosnek. Piecz, aż dynia będzie miękka. Przełóż warzywa do wywaru, zagotuj, dopraw solą i pieprzem, zmiksuj. Dodaj śmietanę. Ubij podgrzane mleko i podawaj na zupie, jak cappuccino.
Przepisy autorstwa Josepha Seeletso.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN