Bulion wołowy pachnący estragonem z ziołowym makaronem
Składniki:
2l mocnego bulionu wołowego (gotowanego na prędze ok. 4-5h)
250 ml śmietanki 30%
Mała garść świeżego estragonu
6 jajek
Garść koperku, natki
Ew. główka czosnku
Przygotowanie:
Do bulionu dodajemy świeżo siekanych ziół i czosnku. Zagotowujemy i dodajemy śmietankę. W miseczce mieszamy jaja z solą i pieprzem i siekanym koprem i natką. Smażymy naleśniki na klarowanym maśle i kroimy je w długie paski niczym makaron. Gorącą zupę podajemy z makaronem i świeżymi ziołami. Dobrze pasują też pierożki z mięsem lub grzybami.
Pomidorowa aromatyzowana imbirem z kulkami z kury i kolendry
Składniki:
2 l bulionu z kury
400g przecieru pomidorowego
Ok. 10 cm korzenia imbiru
700 g mielonej kury
Garść kolendry
2 jaja
Sól, pieprz
Ew. 2 kłącza trawy cytrynowej
Przygotowanie:
Bulion zagotowujemy z przecierem i odstawiamy na mały gaz. Do zupy ucieramy imbir. Z kury, jaj i ziół wyrabiamy masę. Doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kuleczki i wrzucamy do zupy. Zagotowujemy i serwujemy z prażonym sezamem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN