Jeziorne ryby prosto ze słoika
Składniki:
Płoć, leszcz, sieja i sielawa po sztuce
Ocet spirytusowy
Ziele angielskie i liście laurowe do przyprawienia
Cebula
Sól pieprz do smaku
Miód (2 łyżki )
Ocet balsamiczny do smaku
Olej słonecznikowy do smażenia
1 szklanka mąki
Przygotowanie:
Do wywaru rybnego dodać ocet, miód, ziele angielskie, liść laurowy i pokrojoną cebulkę w piórka. Sprawione ryby osolić, oprószyć mąką i usmażyć na oleju na złoty kolor. Tak przygotowane ryby włożyć do słoika i zalać zalewą octową. Rada: ryby z octu smakują lepiej, gdy podawane są z syropem balsamicznym.
Kotlety wieprzowe grubo siekane
Składniki:
1/2 kg karkówki wieprzowej
3, 4 jajka
1/4 szklanki mąki
olej słonecznikowy do smażenia
cebula
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do grubo zsiekanej karkówki dodać jajka, sól i pieprz do smaku, następnie wymieszać do jednolitej konsystencji. Oprószyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Rada: na usmażonego kotleta kładziemy cebulę, najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i z mizerią.
Zupa z drobnych ryb
Składniki:
Karaski (3, 4 sztuki)
lin, szczupak, leszcz, sieja, sielawa po sztuce
cebula
1 kg ziemniaków
sól, pieprz, kolendra, szafran do smaku
por
seler
2 pietruszki
Przygotowanie:
Oczyszczone drobne ryby zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, warzywa i gotujemy na małym ogniu. Podajemy sam wywar z ziemniaczkami, cebulką i rybami. Rada: najlepiej smakuje posypana świeżą kolendrą i odrobiną szafranu.
Cynaderki smażone w młodym czosnku
Składniki:
Cynaderki cielęce
czosnek
natka pietruszki
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
kieliszek brandy
2 łyżki masła
bagietka
Przygotowanie:
Cynaderki cielęce kroimy na drobne cząstki, drobno siekamy czosnek i natkę pietruszki, rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzany olej wrzucamy cynaderki, następnie czosnek, doprawiamy solą, pieprzem. Flambirujemy odrobiną brandy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i masło. Podajemy z grzankami z bagietki. Rada: dla smakoszy proponujemy dodatkowo posiekany tymianek.
Przepis opracowany przez kucharza restauracji "Stary dom".
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN