Łatwa sypana szarlotka wegańska
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 g kaszy manny
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1,5 kg jabłek
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g płatków migdałów
Przygotowanie:
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym i obsypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C.
- Mieszamy mąkę pszenną z cukrem, kaszą manną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszankę dzielimy na 4 części.
- Myjemy i obieramy jabłka. Usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie trzemy jabłka na tarce o grubych oczkach.
- ¼ suchych składników przekładamy na dno formy. Delikatnie rozkładamy część jabłek na suchych składnikach i lekko dociskamy łyżką.
- Na jabłka wysypujemy kolejną część suchych składników. Powtarzamy czynność, aż uzyskamy 3 warstwy z jabłkami.
- Na ostatnią warstwę jabłek wysypujemy pozostałą część suchych składników.
- Rozpuszczamy olej kokosowy i polewamy nim ciasto a następnie posypujemy płatkami migdałów.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50-55 minut, aż do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Szybkie jogurtowe ciasto z kruszonką na kilka sposobów
Składniki:
- 360 g jogurtu naturalnego
- 350 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią bourbon
- 4 jajka
- 450 g mąki tortowej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g roztopionego masła (lub oleju)
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru z wanilią bourbon
- około 500 g owoców świeżych, mrożonych lub konfitury
Przygotowanie:
- Dno formy o wymiarach 25 cm na 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C.
- Jogurt z cukrem i cukrem wanilią miksujemy z jajkami na gładką masę.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy do masy i miksujemy do połączenia składników.
- Na koniec wlewamy stopniowo rozpuszczone masło lub olej i delikatnie mieszamy.
- Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wyrównujemy. Na cieście rozkładamy owoce (mrożonych owoców nie rozmrażaj).
Kruszonka
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier, pokrojone zimne masło i cukier z wanilią zagniatamy palcami na kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
- Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 55-60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Mini serniczki na zimno z owocami lasu i czarnym kakao
Piasek z czarnego kakao
Składniki:
- 100 g herbatników kakaowych
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 80 g masła
- 1 łyżka czarnego kakao
Masa serowa
Składniki:
- 200 g owoców lasu – mogą być mrożone
- 400 g jogurtu naturalnego tłustego w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru pudru
- 1 cukier z wanilią bourbon
- 10 g żelatyny
- 250 g schłodzonej śmietanki 30 %
Do dekoracji:
- świeże owoce
Przygotowanie:
- Herbatniki przekładamy do malaksera i kruszymy na piasek. Możemy również przełożyć do worka i pokruszyć przy pomocy wałka.
- Masło rozpuszczamy, dodajemy czarne kakao i pokruszone herbatniki. Mieszamy dokładnie na kruszonkę. Dzielimy na trzy części. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
- Owoce przekładamy do wysokiego naczynia (mrożone wcześniej rozmroź) i blendujemy. Przecieramy przez sitko na gładkie puree.
- Jogurt przekładamy do miski. Mieszamy z przesianym cukrem pudrem.
- Do masy przelewamy puree owocowe i ponownie mieszamy.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
- Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub w garnuszku. Pamiętajmy, by ją podgrzać nie gotować.
- Żelatynę mieszamy z masą porzeczkową. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszamy do masy.
- Masę przekładamy naprzemiennie do szklanych naczyń i wstawiamy do lodówki na kilka do zastygnięcia.
Masz ochotę na więcej przepisów? Zajrzyj na blog "Wszystkiego Słodkiego".
Zobacz też:
Brownie z masłem orzechowym. Pyszny przepis Ani Starmach
Doskonały przepis na chałkę z kruszonką – na słodko i wytrawnie
Dowiedz się, jak upiec eklerki i jak przygotować do nich pyszny krem
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Materiał promocyjny
podziel się: