Materiał promocyjny

Jabłecznik, jogurtowe i mini serniczki. Poznaj proste przepisy na pyszne słodkości

Spraw przyjemność domownikom i przygotuj pyszny deser. Skorzystaj z przepisów blogerek Marty Dmochowskiej i Magdaleny Winnickiej na proste w wykonaniu słodkości. Zobacz, jak upiec łatwą szarlotkę, ciasto jogurtowe czy mini serniczki.

Łatwa sypana szarlotka wegańska

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 g kaszy manny
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1,5 kg jabłek
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g płatków migdałów

Przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym i obsypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C.
  2. Mieszamy mąkę pszenną z cukrem, kaszą manną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszankę dzielimy na 4 części.
  3. Myjemy i obieramy jabłka. Usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie trzemy jabłka na tarce o grubych oczkach.
  4. ¼ suchych składników przekładamy na dno formy. Delikatnie rozkładamy część jabłek na suchych składnikach i lekko dociskamy łyżką.
  5. Na jabłka wysypujemy kolejną część suchych składników. Powtarzamy czynność, aż uzyskamy 3 warstwy z jabłkami.
  6. Na ostatnią warstwę jabłek wysypujemy pozostałą część suchych składników.
  7. Rozpuszczamy olej kokosowy i polewamy nim ciasto a następnie posypujemy płatkami migdałów.
  8. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50-55 minut, aż do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

Szybkie jogurtowe ciasto z kruszonką na kilka sposobów

Składniki:

  • 360 g jogurtu naturalnego
  • 350 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią bourbon
  • 4 jajka
  • 450 g mąki tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g roztopionego masła (lub oleju)

Kruszonka

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią bourbon
  • około 500 g owoców świeżych, mrożonych lub konfitury

Przygotowanie:

  1. Dno formy o wymiarach 25 cm na 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C.
  2. Jogurt z cukrem i cukrem wanilią miksujemy z jajkami na gładką masę.
  3. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy do masy i miksujemy do połączenia składników.
  4. Na koniec wlewamy stopniowo rozpuszczone masło lub olej i delikatnie mieszamy.
  5. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wyrównujemy. Na cieście rozkładamy owoce (mrożonych owoców nie rozmrażaj).

Kruszonka

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier, pokrojone zimne masło i cukier z wanilią zagniatamy palcami na kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
  2. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 55-60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Mini serniczki na zimno z owocami lasu i czarnym kakao

Piasek z czarnego kakao

Składniki:

  • 100 g herbatników kakaowych
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 80 g masła
  • 1 łyżka czarnego kakao

Masa serowa

Składniki:

  • 200 g owoców lasu – mogą być mrożone
  • 400 g jogurtu naturalnego tłustego w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cukier z wanilią bourbon
  • 10 g żelatyny
  • 250 g schłodzonej śmietanki 30 %

Do dekoracji:

  • świeże owoce

Przygotowanie:

  1. Herbatniki przekładamy do malaksera i kruszymy na piasek. Możemy również przełożyć do worka i pokruszyć przy pomocy wałka.
  2. Masło rozpuszczamy, dodajemy czarne kakao i pokruszone herbatniki. Mieszamy dokładnie na kruszonkę. Dzielimy na trzy części. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
  3. Owoce przekładamy do wysokiego naczynia (mrożone wcześniej rozmroź) i blendujemy. Przecieramy przez sitko na gładkie puree.
  4. Jogurt przekładamy do miski. Mieszamy z przesianym cukrem pudrem.
  5. Do masy przelewamy puree owocowe i ponownie mieszamy.
  6. Żelatynę zalewamy zimną wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  7. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub w garnuszku. Pamiętajmy, by ją podgrzać nie gotować.
  8. Żelatynę mieszamy z masą porzeczkową. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszamy do masy.
  9. Masę przekładamy naprzemiennie do szklanych naczyń i wstawiamy do lodówki na kilka do zastygnięcia.

Masz ochotę na więcej przepisów? Zajrzyj na blog "Wszystkiego Słodkiego".

Zobacz też:

Brownie z masłem orzechowym. Pyszny przepis Ani Starmach

Doskonały przepis na chałkę z kruszonką – na słodko i wytrawnie

Dowiedz się, jak upiec eklerki i jak przygotować do nich pyszny krem

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości