Marynowany łosoś
Składniki:
500 g świeżego łososia
1 szt cebuli białej
3 szt. limonki
Ocet winny, oliwa,
Biały pieprz, sól,
Świeża kolendra,
2 szt. Avocado
Przygotowanie:
Filet łososia kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski szklanej. Solimy, pieprzymy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. Wyciskamy limonki, sok łączymy z octem winnym, i oliwą. Taką marynatą zalewamy pokrojonego łososia. Odstawiamy, co jakis czas mieszamy aby wszystkie kawałki łososia równo nam się marynowały. Po około 1.5 godziny ryba nadaje się z powodzieniem do jedzenia, podajemy ja na plastrach avocado.
Polędwiczka wieprzowa marynowana po smażeniu
Składniki:
300 g polędwiczki wieprzowej
100 ml octu balsamicznego
2 łyżki miodu
50 ml czerwonego wina
1 szt. cebuli
Tymianek swieży, rozmaryn świeży,
Konfitura żurawinowa do mięs,
Oliwa z oliwek,
Sól, pieprz czarny,
Przygotowanie:
Polędwiczkę obtaczamy w krojonych ziołach i smażymy krótko na patelni, posypujemy solą oraz pieprzem. Obsmażoną wstawiamy do nagrzanego piekarnika dopiekamy. Studzimy. Wystudzone mięso kroimy w cienkie plastry. Ocet balsamiczny, konfiturę żurawinową, odrobinę wina oraz miód łączymy i taką marynatą zalewamy zimne plastry polędwiczki. Odstawiamy do lodówki.
200 g truskawek
100 g sera pleśniowego
150g roszponki
Zamarynowaną polędwiczkę podajemy z sałatka z roszponki, sera pleśniowego i truskawek.
Polędwiczka wieprzowa marynowana przed smażeniem
Składniki:
300 g Polędwiczka wieprzowa
4 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżka Musztarda dijon
1 ząbek czosnku
Papryka słodka, majeranek, kolendra, gorczyca, rozmaryn, jałowiec,pieprz czarny
Oliwę wraz z pozostałymi składnikami dokładnie mieszamy do uzyskania lekko gęstej marynaty. Umyte i osuszone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce. Zamarynowaną polędwczkę opiekamy na patelni na małej ilości oliwy a następnie dopiekamy w piekarniku 5-7 minut w temp. 170 stopni.
1 ananasa
1 mango
4 marchewki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego Cukier brązowy
40 ml wódki
Czarny pieprz,
Bazylia świeża,
Mix sałat
Przygotowanie:
Marchewkę gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem cukru oraz soli. Pod koniec gotowania dodajemy kawałki mango. Wszystko miksujemy na puree. Ananasa kroimy w grubą kostkę i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy masło. Na to układamy szaszłyki z ananasa i obsmażamy z każdej strony. Podlewamy w trakcie alkoholem. Posypujemy czarnym pieprzem. Polędwiczki podajemy na sałatach z puree z marchewki. Obok kładziemy ananasa i posypujemy go świeżą bazylią.
Krewetki w sosie z orzeszków ziemnych
Składniki:
1 Łyżeczka startej skórki z cytryny
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sosu chili
80 g masła orzechowego
250 g mleczka kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
około 30 krewetek ugotowanych z ogonkami - duże lub średnie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w garnku. Gotujemy na średnim ogniu około 5 min. cały czas mieszając , nie doprowadzając do wrzenia. Uzyskujemy konsystencję śmietany . Układamy krewetki na talerzu - 3 sztuki . Kładziemy na grilla lub na patelnię z odrobiną tłuszczu na około 5 min. W połowie przekręcamy na druga stronę. Gotowe krewetki porcjujemy na talerze i polewamy sosem.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN