Materiał promocyjny

Przepis na krewetki Magdy Kumorek

Magda Kumorek, gwiazda serialu "Przepis na życie", wspólnie z kucharzem Dzień Dobry TVN Andrzejem Polanem, który jej asystował, pokazała jak przyrządzić krewetki w sosie z orzeszków ziemnych. Wspólnie przyrządzili też w naszej kuchni wyśmienitego, marynowanego łososia i wieprzowe polędwiczki. Kto układa przepisy dla Ani Adamowicz?

Marynowany łosoś

Składniki:

500 g świeżego łososia

1 szt cebuli białej

3 szt. limonki

Ocet winny, oliwa,

Biały pieprz, sól,

Świeża kolendra,

2 szt. Avocado

Przygotowanie:

Filet łososia kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski szklanej. Solimy, pieprzymy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. Wyciskamy limonki, sok łączymy z octem winnym, i oliwą. Taką marynatą zalewamy pokrojonego łososia. Odstawiamy, co jakis czas mieszamy aby wszystkie kawałki łososia równo nam się marynowały. Po około 1.5 godziny ryba nadaje się z powodzieniem do jedzenia, podajemy ja na plastrach avocado.

Polędwiczka wieprzowa marynowana po smażeniu

Składniki:

300 g polędwiczki wieprzowej

100 ml octu balsamicznego

2 łyżki miodu

50 ml czerwonego wina

1 szt. cebuli

Tymianek swieży, rozmaryn świeży,

Konfitura żurawinowa do mięs,

Oliwa z oliwek,

Sól, pieprz czarny,

Przygotowanie:

Polędwiczkę obtaczamy w krojonych ziołach i smażymy krótko na patelni, posypujemy solą oraz pieprzem. Obsmażoną wstawiamy do nagrzanego piekarnika dopiekamy. Studzimy. Wystudzone mięso kroimy w cienkie plastry. Ocet balsamiczny, konfiturę żurawinową, odrobinę wina oraz miód łączymy i taką marynatą zalewamy zimne plastry polędwiczki. Odstawiamy do lodówki.

200 g truskawek

100 g sera pleśniowego

150g roszponki

Zamarynowaną polędwiczkę podajemy z sałatka z roszponki, sera pleśniowego i truskawek.

Polędwiczka wieprzowa marynowana przed smażeniem

Składniki:

300 g Polędwiczka wieprzowa

4 łyżki Oliwa z oliwek

1 łyżka Musztarda dijon

1 ząbek czosnku

Papryka słodka, majeranek, kolendra, gorczyca, rozmaryn, jałowiec,pieprz czarny

Oliwę wraz z pozostałymi składnikami dokładnie mieszamy do uzyskania lekko gęstej marynaty. Umyte i osuszone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce. Zamarynowaną polędwczkę opiekamy na patelni na małej ilości oliwy a następnie dopiekamy w piekarniku 5-7 minut w temp. 170 stopni.

1 ananasa

1 mango

4 marchewki

2 łyżki masła

2 łyżki cukru brązowego Cukier brązowy

40 ml wódki

Czarny pieprz,

Bazylia świeża,

Mix sałat

Przygotowanie:

Marchewkę gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem cukru oraz soli. Pod koniec gotowania dodajemy kawałki mango. Wszystko miksujemy na puree. Ananasa kroimy w grubą kostkę i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy masło. Na to układamy szaszłyki z ananasa i obsmażamy z każdej strony. Podlewamy w trakcie alkoholem. Posypujemy czarnym pieprzem. Polędwiczki podajemy na sałatach z puree z marchewki. Obok kładziemy ananasa i posypujemy go świeżą bazylią.

Krewetki w sosie z orzeszków ziemnych

Składniki:

1 Łyżeczka startej skórki z cytryny

3 łyżki soku z limonki

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka sosu chili

80 g masła orzechowego

250 g mleczka kokosowego

1 łyżka sosu sojowego

około 30 krewetek ugotowanych z ogonkami - duże lub średnie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w garnku. Gotujemy na średnim ogniu około 5 min. cały czas mieszając , nie doprowadzając do wrzenia. Uzyskujemy konsystencję śmietany . Układamy krewetki na talerzu - 3 sztuki . Kładziemy na grilla lub na patelnię z odrobiną tłuszczu na około 5 min. W połowie przekręcamy na druga stronę. Gotowe krewetki porcjujemy na talerze i polewamy sosem.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości