Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem gorgonzola (wersja na 4 porcje)
Składniki:
Świeże liście szpinaku
2 gruszki
ok. 120 g sera gorgonzola
owoc granatu
garść orzechów włoskich
olej sezamowy
2 łyżki miodu
łyżka oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
Dla wersji mięsnej szynka wędzona ( np. szwarcwaldzka; 8 plastrów)
Przygotowanie:
Z umytego i osuszonego szpinaku usunąć ogonki. Szpinak rozłożyć na talerzach lub jednym dużym półmisku. Gruszkę pokroić w talarki i lekko podsmażyć na oliwie po chwili zalewając 2 łyżkami miodu. Skarmelizowaną gruszkę wyłożyć na szpinak. Do sałatki dodać drobno pokrojony ser gorgonzola. Sałatkę skropić olejem sezamowym i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Orzechy włoskie posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki. Całość udekorować owocami granatu. Dla wersji z mięsem podawać z plastrami szynki wędzonej
Mini ciastka francuskie z figami i sosem gorgonzola
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (około 250g)
3 figi
1 roztrzepane jajko
szynka wędzona (np. szwarcwaldzka)
garść rukoli
świeże oregano
Sos gorgonzola:
ser gorgonzola ( 100g.)
3 łyżki śmietanki kremówki
świeżo mielony pieprz i sól
Przygotowanie:
Rozmrozić ciasto francuskie. Wyciąć kółka lub kwadraty z ciasta francuskiego (o średnicy około 6 cm) i wyłożyć w formie do pieczenia (potrzebna forma do pieczenia na muffiny). Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i zapiec w rozgrzanym piekarniku około 20min w temp. 20stopni
Przygotować sos z gorgonzoli: na małym ogniu roztopić ser z dodatkiem śmietanki, soli i pieprzu. Odstawić. Zanim ciasto będzie zarumienione, wyjąć formę z ciastkami i delikatnie naciąć je nożem. Następnie dodać przygotowany sos gorgonzola, figi pokrojone w ćwiartki oraz porwane plastry szynki szwarcwaldzkiej. Wszystko razem zapiec przez około 5min aż ciasto się zarumieni na złoto. Gotowe ciastka udekorować rukolą
Przepisy Ani:
Wytrawne muffinki z gorgonzolą
Składniki:
250g mielonej wołowiny
40g gorgonzoli
Garść orzechów włoskich
Garść suszonych pomidorów
Świeża rukola
Muffiny:
35 dkg mąki
15g ugotowanej dyni
2 duże jajka
1/4 szklanki oleju roślinnego
szklanka naturalnego jogurtu
4 łyżki tartego parmezanu
Sól, pieprz
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka wymieszaj z olejem i jogurtem, a mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, parmezanem. Składniki mokre i suche wymieszaj ze sobą, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Masę przełóż do sylikonowych foremek na muffinki i piecz około 30 minut. Wołowinę wymieszaj z gorgonzolą, posiekanymi orzechami, lep małe burgery i smaż przez kilka minut na patelni. Upieczone muffiny przekrój, na spodzie połóż burgera, dodaj pomidory i rukolę, przykryj drugą połówka burgera i zepnij wykałaczką.
Zupa szpinakowa z grzankami
Składniki:
500g szpinaki
3 ziemniaki
1 cebula
30ml białego wina
2 ząbki czosnku
50ml śmietanki kremówki
Bulion:
Udko z kurczaka
1 marchew
1 seler
Kawałek pora
Korzeń pietruszki
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól morska
Grzanki
1 bagietka
100g gorgonzoli
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotuj bulion (gotuj go około 1,5 godz. na małym ogniu). Cebulę, i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj białe wino, a po chwili pokrojone drobno ziemniaki, całość zalej bulionem i gotuj około 30 minut, dodaj szpinak, po kilku minutach zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku podawaj z grzankami z gorgonzolą i łyżką śmietany.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN