Potrawy z serem gorgonzola

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i Sylwia Chrzanowska, uczestniczka programu "Masterchef", przygotowały: sałatkę ze szpinakiem, gruszką i serem gorgonzola, mini ciastka francuskie z figami i sosem gorgonzola, muffinki z gorgonzolą oraz zupę szpinakową. Smacznego!

Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem gorgonzola (wersja na 4 porcje)

Składniki:

Świeże liście szpinaku

2 gruszki

ok. 120 g sera gorgonzola

owoc granatu

garść orzechów włoskich

olej sezamowy

2 łyżki miodu

łyżka oliwy z oliwek

świeżo zmielony pieprz

Dla wersji mięsnej szynka wędzona ( np. szwarcwaldzka; 8 plastrów)

Przygotowanie:

Z umytego i osuszonego szpinaku usunąć ogonki. Szpinak rozłożyć na talerzach lub jednym dużym półmisku. Gruszkę pokroić w talarki i lekko podsmażyć na oliwie po chwili zalewając 2 łyżkami miodu. Skarmelizowaną gruszkę wyłożyć na szpinak. Do sałatki dodać drobno pokrojony ser gorgonzola. Sałatkę skropić olejem sezamowym i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Orzechy włoskie posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki. Całość udekorować owocami granatu. Dla wersji z mięsem podawać z plastrami szynki wędzonej

Mini ciastka francuskie z figami i sosem gorgonzola

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (około 250g)

3 figi

1 roztrzepane jajko

szynka wędzona (np. szwarcwaldzka)

garść rukoli

świeże oregano

Sos gorgonzola:

ser gorgonzola ( 100g.)

3 łyżki śmietanki kremówki

świeżo mielony pieprz i sól

Przygotowanie:

Rozmrozić ciasto francuskie. Wyciąć kółka lub kwadraty z ciasta francuskiego (o średnicy około 6 cm) i wyłożyć w formie do pieczenia (potrzebna forma do pieczenia na muffiny). Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i zapiec w rozgrzanym piekarniku około 20min w temp. 20stopni

Przygotować sos z gorgonzoli: na małym ogniu roztopić ser z dodatkiem śmietanki, soli i pieprzu. Odstawić. Zanim ciasto będzie zarumienione, wyjąć formę z ciastkami i delikatnie naciąć je nożem. Następnie dodać przygotowany sos gorgonzola, figi pokrojone w ćwiartki oraz porwane plastry szynki szwarcwaldzkiej. Wszystko razem zapiec przez około 5min aż ciasto się zarumieni na złoto. Gotowe ciastka udekorować rukolą

Przepisy Ani:

Wytrawne muffinki z gorgonzolą

Składniki:

250g mielonej wołowiny

40g gorgonzoli

Garść orzechów włoskich

Garść suszonych pomidorów

Świeża rukola

Muffiny:

35 dkg mąki

15g ugotowanej dyni

2 duże jajka

1/4 szklanki oleju roślinnego

szklanka naturalnego jogurtu

4 łyżki tartego parmezanu

Sól, pieprz

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka wymieszaj z olejem i jogurtem, a mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, parmezanem. Składniki mokre i suche wymieszaj ze sobą, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Masę przełóż do sylikonowych foremek na muffinki i piecz około 30 minut. Wołowinę wymieszaj z gorgonzolą, posiekanymi orzechami, lep małe burgery i smaż przez kilka minut na patelni. Upieczone muffiny przekrój, na spodzie połóż burgera, dodaj pomidory i rukolę, przykryj drugą połówka burgera i zepnij wykałaczką.

Zupa szpinakowa z grzankami

Składniki:

500g szpinaki

3 ziemniaki

1 cebula

30ml białego wina

2 ząbki czosnku

50ml śmietanki kremówki

Bulion:

Udko z kurczaka

1 marchew

1 seler

Kawałek pora

Korzeń pietruszki

Liść laurowy

Ziele angielskie

Sól morska

Grzanki

1 bagietka

100g gorgonzoli

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotuj bulion (gotuj go około 1,5 godz. na małym ogniu). Cebulę, i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj białe wino, a po chwili pokrojone drobno ziemniaki, całość zalej bulionem i gotuj około 30 minut, dodaj szpinak, po kilku minutach zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku podawaj z grzankami z gorgonzolą i łyżką śmietany.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!