Zobacz też: Kuchnia Miss Polonii 2018! Poznaj najlepsze przepisy na gofry belgijskie >>>
Placki ziemniaczane z gruszką, serem i wędzoną rybą
Składniki:
- 750 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 2 zł
- 100 g cebuli, obranej, przekrojonej na połówki 0,5 zł
- 1-2 ząbki czosnku 0,5 zł
- 70 g mąki pszennej 0,5 zł
- 2 jajka 1,4 zł
- 1-½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- olej do smażenia 1 zł
- dodatkowo:
- 250 g sera śmietankowego 3 zł
- 200 g wędzonej makreli 4 zł
- 1 łyżka miodu 0,5 zł
- 1 czerwona cebula 0,5 zł
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Porcję masy nakładaj na rozgrzany olej i rozprowadzaj ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złocisty kolor. W międzyczasie pokrojoną gruszkę w plastry, polewamy miodem. Gotowe placki podajemy ze śmietaną, gruszką i wędzoną makrelą.
Całkowity koszt: około 14 zł
Zobacz też: Kiszonki w kuchni. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>
Szybki jaglany pudding waniliowo kakaowy z mandarynkami
Składniki:
- 1 szklanki kaszy jaglanej 2 zł
- 1 dojrzały banany 0,7 zł
- 3 mandarynki 1 zł
- 1 szklanki wody
- puszka mleka kokosowego 5 zł
- cukier waniliowy 0,8 zł
- 1 łyżka kakao 0,7 zł
- szczypta cynamonu 0,2 zł
Przygotowanie:
Wypłucz dokładnie na sitku i następnie ugotuj kaszę jaglaną. Do ugotowanej kaszy dodaj cynamon, kakao, banana. Wlej mleko kokosowe i wszystko zmiksuj. Gotowy pudding podawaj z mandarynkami lub innymi ulubionymi owocami.
Całkowity koszt: około 11 zł
Zobacz też: Primavera, czyli włoska wiosna według Cristiny Catese >>>
Gulasz z kurczaka z warzywami
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka - 13 zł
- 2 marchewki - 1 zł
- ½ selera - 70 gr
- 1 cukinia - 3 zł
- puszka pomidorów - 4 zł
- Zioła: sól, pieprz, papryka słodka w przyprawie, cynamon, gałka muszkatałowa, papryka wędzona - 50 gr
- 1 łyżka oleju - 50 gr
- ½ natki pietruszki - 70 gr
- 1 cebula - 20 gr
- 3 ząbki czosnku - 50 gr
- 2 liście laurowe - 20 gr
- 2 ziela angielskie - 20 gr
- 100 ml jogurtu naturalnego - 1 zł
Przygotowanie:
W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę drobno pokrojone. Dodaj kurczaka i chwilę podsmażaj wraz z przyprawami. Następnie dodaj warzywa pokrojone na małe kawałki i zalej całość pomidorami, dodatkową wodą i duś pod przykryciem 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj zieloną pietruszkę i dodaj kleks jogurtu.
Całkowity koszt: 25,6 zł
Zobacz też: Recepta na przesilenie? Dania wg przepisów Andrzeja Polana! >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN