Placki ziemniaczane, pudding jaglany i gulasz z kurczaka. Przepisy na dania do 25 złotych

Daria Ładocha proponuje przepisy na potrawy, których koszt przygotowania nie przekracza 25 złotych: placki ziemniaczane z gruszką, serem i wędzoną rybą, szybki jaglany pudding waniliowo-kakaowy z mandarynkami i gulasz z kurczaka z warzywami.

Zobacz też: Kuchnia Miss Polonii 2018! Poznaj najlepsze przepisy na gofry belgijskie >>>

Placki ziemniaczane z gruszką, serem i wędzoną rybą

Składniki:

  • 750 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 2 zł
  • 100 g cebuli, obranej, przekrojonej na połówki 0,5 zł
  • 1-2 ząbki czosnku 0,5 zł
  • 70 g mąki pszennej 0,5 zł
  • 2 jajka 1,4 zł
  • 1-½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • olej do smażenia 1 zł
  • dodatkowo:
  • 250 g sera śmietankowego 3 zł
  • 200 g wędzonej makreli 4 zł
  • 1 łyżka miodu 0,5 zł
  • 1 czerwona cebula 0,5 zł

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Porcję masy nakładaj na rozgrzany olej i rozprowadzaj ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złocisty kolor. W międzyczasie pokrojoną gruszkę w plastry, polewamy miodem. Gotowe placki podajemy ze śmietaną, gruszką i wędzoną makrelą.

Całkowity koszt: około 14 zł

Zobacz też: Kiszonki w kuchni. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>

Szybki jaglany pudding waniliowo kakaowy z mandarynkami

Składniki:

  • 1 szklanki kaszy jaglanej 2 zł
  • 1 dojrzały banany 0,7 zł
  • 3 mandarynki 1 zł
  • 1 szklanki wody
  • puszka mleka kokosowego 5 zł
  • cukier waniliowy 0,8 zł
  • 1 łyżka kakao 0,7 zł
  • szczypta cynamonu 0,2 zł

Przygotowanie:

Wypłucz dokładnie na sitku i następnie ugotuj kaszę jaglaną. Do ugotowanej kaszy dodaj cynamon, kakao, banana. Wlej mleko kokosowe i wszystko zmiksuj. Gotowy pudding podawaj z mandarynkami lub innymi ulubionymi owocami.

Całkowity koszt: około 11 zł

Zobacz też: Primavera, czyli włoska wiosna według Cristiny Catese >>>

Gulasz z kurczaka z warzywami

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka - 13 zł
  • 2 marchewki - 1 zł
  • ½ selera - 70 gr
  • 1 cukinia - 3 zł
  • puszka pomidorów - 4 zł
  • Zioła: sól, pieprz, papryka słodka w przyprawie, cynamon, gałka muszkatałowa, papryka wędzona - 50 gr
  • 1 łyżka oleju - 50 gr
  • ½ natki pietruszki - 70 gr
  • 1 cebula - 20 gr
  • 3 ząbki czosnku - 50 gr
  • 2 liście laurowe - 20 gr
  • 2 ziela angielskie - 20 gr
  • 100 ml jogurtu naturalnego - 1 zł

Przygotowanie:

W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę drobno pokrojone. Dodaj kurczaka i chwilę podsmażaj wraz z przyprawami. Następnie dodaj warzywa pokrojone na małe kawałki i zalej całość pomidorami, dodatkową wodą i duś pod przykryciem 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj zieloną pietruszkę i dodaj kleks jogurtu.

Całkowity koszt: 25,6 zł

Zobacz też: Recepta na przesilenie? Dania wg przepisów Andrzeja Polana! >>>

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości