WIEJSKI BOCHEN CHLEBA
Składniki:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
600 ml ciepłej wody
1 kg mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Połowę drożdży i cukier rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, dodać 500 g mąki i łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać aż powstanie sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na noc (około 12 godz.) w temperaturze pokojowej. Po 12 godzinach do ciasta dodać drugą połowę składników, i ponownie zagnieść aż powstanie gładka, sprężysta masa. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Uformować wielki okrągły bochenek, odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 1 godz. Bochenek obsypać mąką. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 1 godz.
NADZIEWANY CHLEB
Składniki:
1 mały okrągły chleb (około 500-700 g)
100 g mozzarelli, pokrojonej w plastry
pęczek bazylii
1 pomidor, pokrojony w plastry
5-6 plasterków szynki
100 g suszonych pomidorów
100 g zielonych oliwek
250 g kremowego serka do kanapek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z chleba odkroić wierzch i wydrążyć środek, zostawiając około 1 cm, przy skórce. Na spodzie ułożyć plasterki mozzarelli, następnie listki bazylii, plasterki pomidora oraz połowę kremowego serka. Przyprawić pieprzem i solą. Ułożyć kolejne warstwy bazylii, plasterki szynki, suszone pomidory, oliwki, drugą połowę świeżego pomidora. Przyprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać oliwkami i pozostałą bazylią. Przykryć odciętą częścią chleba, dokładnie owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki i obciążyć np. ciężką książką. Po około 2 godzinach, wyjąć z lodówki, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 o C na około 10 min. Chleb będzie bardziej chrupiący. Kroić na małe trójkąty.
ZUPA Z CHLEBA „PAVESE”
Składniki:
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
4 kromki chleba razowego
4 jajka
0,5 litra bulionu np. drobiowego lub wołowego
100 g tartego żółtego sera
sól i biały pieprz
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Masło i oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć kromki chleba z obu stron na złotobrązowy kolor. Każdą z kromek ułożyć na osobnym talerzu do zupy. Na każdą z kromek wybić jajko uważając aby żółtko pozostało w całości. Zalać gorącym bulionem, posypać tartym serem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 o C. Zapiekać około 20 min. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.
KOTLETY Z CHLEBA
Składniki:
Około 500 g czerstwego pieczywa
2 szklanki mleka
1 cebula, drobno pokrojona
4 łyżki prażonych pestek dyni
2 jajka
sól i biały pieprz
4 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Chleb kroimy na kromki i moczymy w mleku. Dokładnie odciskamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę i formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
CIASTO BANANOWO-TRUSKAWKOWE Z CHLEBA TOSTOWEGO
Składniki:
1 opakowanie chleba tostowego
100 g cukru, plus 2 łyżki
0,5 l mleka
1 kg bananów
0,5 kg truskawek
sok z 1 cytryny
50 g płatków migdałowych
masło do posmarowania formy
Przygotowanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier. Z chleba odkroić skórki. Banany i truskawki pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i układać warstwy: chleb tostowy namoczony w mleku, banany następnie kolejna warstwa chleba, tryskawki. Układać aż wykorzystamy wszystkie składniki. Na wierzchu ułożyć warstwę bananów, polać kilkoma łyżkami pozostałego mleka, posypać dwoma łyżkami cukru. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 o C, piec około 1 godziny.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN