Materiał promocyjny

Pieczyw na Dzień Piekarza

Z okazji Dnia Piekarza, zwycięzca drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pieczywo w kilku odsłonach.

WIEJSKI BOCHEN CHLEBA

Składniki:

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

600 ml ciepłej wody

1 kg mąki pszennej

2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Połowę drożdży i cukier rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, dodać 500 g mąki i łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać aż powstanie sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na noc (około 12 godz.) w temperaturze pokojowej. Po 12 godzinach do ciasta dodać drugą połowę składników, i ponownie zagnieść aż powstanie gładka, sprężysta masa. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Uformować wielki okrągły bochenek, odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 1 godz. Bochenek obsypać mąką. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 1 godz.

NADZIEWANY CHLEB

Składniki:

1 mały okrągły chleb (około 500-700 g)

100 g mozzarelli, pokrojonej w plastry

pęczek bazylii

1 pomidor, pokrojony w plastry

5-6 plasterków szynki

100 g suszonych pomidorów

100 g zielonych oliwek

250 g kremowego serka do kanapek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Z chleba odkroić wierzch i wydrążyć środek, zostawiając około 1 cm, przy skórce. Na spodzie ułożyć plasterki mozzarelli, następnie listki bazylii, plasterki pomidora oraz połowę kremowego serka. Przyprawić pieprzem i solą. Ułożyć kolejne warstwy bazylii, plasterki szynki, suszone pomidory, oliwki, drugą połowę świeżego pomidora. Przyprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać oliwkami i pozostałą bazylią. Przykryć odciętą częścią chleba, dokładnie owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki i obciążyć np. ciężką książką. Po około 2 godzinach, wyjąć z lodówki, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 o C na około 10 min. Chleb będzie bardziej chrupiący. Kroić na małe trójkąty.

ZUPA Z CHLEBA „PAVESE”

Składniki:

3 łyżki masła

3 łyżki oliwy

4 kromki chleba razowego

4 jajka

0,5 litra bulionu np. drobiowego lub wołowego

100 g tartego żółtego sera

sól i biały pieprz

4 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Masło i oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć kromki chleba z obu stron na złotobrązowy kolor. Każdą z kromek ułożyć na osobnym talerzu do zupy. Na każdą z kromek wybić jajko uważając aby żółtko pozostało w całości. Zalać gorącym bulionem, posypać tartym serem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 o C. Zapiekać około 20 min. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.

KOTLETY Z CHLEBA

Składniki:

Około 500 g czerstwego pieczywa

2 szklanki mleka

1 cebula, drobno pokrojona

4 łyżki prażonych pestek dyni

2 jajka

sól i biały pieprz

4 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Chleb kroimy na kromki i moczymy w mleku. Dokładnie odciskamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę i formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

CIASTO BANANOWO-TRUSKAWKOWE Z CHLEBA TOSTOWEGO

Składniki:

1 opakowanie chleba tostowego

100 g cukru, plus 2 łyżki

0,5 l mleka

1 kg bananów

0,5 kg truskawek

sok z 1 cytryny

50 g płatków migdałowych

masło do posmarowania formy

Przygotowanie:

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier. Z chleba odkroić skórki. Banany i truskawki pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i układać warstwy: chleb tostowy namoczony w mleku, banany następnie kolejna warstwa chleba, tryskawki. Układać aż wykorzystamy wszystkie składniki. Na wierzchu ułożyć warstwę bananów, polać kilkoma łyżkami pozostałego mleka, posypać dwoma łyżkami cukru. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 o C, piec około 1 godziny.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości