Materiał promocyjny

Pasty do smarowania pieczywa

Ewelina Wojtasik prowadzi blog kulinarny i uwielbia gotować! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pasty do smarowania pieczywa - z dyni, z pomidorów i z zielonego groszku. Wspaniała alternatywa dla gotowych "mazideł". Smacznego!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Pasta z suszonych pomidorów, pieczonego czosnku i bazylii

Składniki:

1 główka czosnku

1 słoik suszonych pomidorów z oliwy (280g)

1 czerwona papryka

garść liści bazylii

2 łyżki oliwy z pomidorów

szczypta soli

szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Główki czosnku natnijcie przy ok. ⅔ wysokości (od góry). Ułóżcie je na osobnym kawałku folii aluminiowej, zalejcie każdy 1 łyżeczką oliwy, zawińcie szczelnie. Czerwoną paprykę posmarujcie oliwą. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczcie przez 50 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, odstawcie na chwilę do przestygnięcia (czosnek rozwińcie z folii). Paprykę obierzcie ze skóry, usuńcie nasiona. Czosnek wyciśnijcie z łupinek. Paprykę, czosnek, osączone pomidory i garść bazylii dokładnie zmiksujcie. Podczas miksowania stopniowo dodawajcie oliwę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.

Pasta z dynii z gorgonzollą i rozmarynem

Składniki:

400g dyni (obranej i pozbawionej pestek)

1 szalotka

1 łyżeczka masła

50g gorgonzoli

1 gałązka rozmarynu

szczypta zielonego pieprzu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzejcie do 200stopni (górna i dolna grzałka).

Dynię pokrójcie w kostkę, wyłóżcie na blasze (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczcie przez 30 minut. Na patelni rozgrzejcie masło. Dodajcie posiekaną szalotkę i smażcie, aż się zeszkli. Upieczoną dynię, zeszkloną szalotkę, pokruszoną gorgonzolę i igiełki rozmarynu dokładnie zmiksujcie. Doprawcie do smaku zielonym pieprzem.

Pasta z zielonego groszku i mięty

Składniki:

300g zielonego groszku (mrożonego)

50g dojrzałego sera cheddar

garść liści mięty

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ limonki

2 łyżki oliwy

sól

zielony pieprz

Przygotowanie:

Groszek wrzućcie do wrzątku i gotujcie do momentu, aż wypłynie na wierzch. Zbierzcie go łyżką cedzakową i wrzućcie do miski z zimną wodą (zapobiegnie to utracie koloru). Przełóżcie groszek do blendera, dodajcie starty na tarce o grubych oczkach ser, garść liści mięty, mieloną kolendrę, startą skórkę i sok z połowy limonki, zmiksujcie. Podczas miksowania stopniowo dodawajcie oliwę. Na samym końcu doprawcie do smaku solą i pieprzem.

Sałatka Panzanella z pieczonym bakłażanem i pestkami granatu

(na 4 osoby)

Składniki:

1 bakłażan

300g pomidorków koktajlowych

2 szalotki

100g rukoli

2 pęczki natki pietruszki

1/2 bochenka chleba razowego

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki mielonego kminu

2 łyżki oliwy

1 owoc granatu

sól i zielony pieprz

na dressing:

sok z jednej cytryny

oliwa

1 ostra papryczka (czerwona)

sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (dolna i górna grzałka). Chleb pokrójcie w kromki (ok. 1cm), nasmarujcie je oliwą. Bakłażana pokrójcie w plastry (ok. 1,5cm). Natrzyjcie go kminem z obu stron, skropcie oliwą i oprószcie pieprzem. Wstawcie do piekarnika na około 20 minut (w połowie przekręćcie go na drugą stronę). Na 5 minut przed końcem pieczenia wsadźcie do piekarnika kromki chleba. Bakłażana wyciągnijcie z piekarnika i odstawcie na bok, do ostygnięcia. Pokrójcie każdy plaster na ćwiartki. Chleb natrzyjcie przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Pomidorki koktajlowe przekrójcie na pół, a dymkę posiekajcie. Wrzućcie do dużej miski, dodajcie połamane kromki, wymieszajcie i zostawcie na chwilę, by w chleb wsiąknął sok z pomidorów. Dodajcie bakłażana, pestki granatu, rukolę i natkę, delikatnie wymieszajcie. Do małego słoiczka wlejcie sok z cytryny, dolejcie 3 razy więcej oliwy. Dodajcie drobno posiekaną papryczkę chilli, doprawcie odrobinę solą i pieprzem. Zakręćcie słoik i wstrząśnijcie kilka razy, aż sos dokładnie się wymiesza. Sałatkę polejcie sosem, wymieszajcie i podawajcie od razu.

Pudding chlebowy z gorzką czekoladą

(na 4 indywidualne porcje)

Składniki:

8 kromek pieczywa pszennego (bez skórki) pokrojonego w kostkę (ok.2cm)

2 jajka

1 szklanka pełnotłustego mleka

½ szklanki cukru pudru

ziarenka z ½ laski wanilii

kawałek kory cynamonowej

¼ tabliczki gorzkiej czekolady

plus

masło do wysmarowania foremek

mielony cynamon

Przygotowanie:

Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).Foremki wysmarujcie masłem. Do każdej włóżcie trochę chleba (tak by co najmniej przykryły dno), dodajcie grubo pokrojoną czekoladę i dołóżcie resztę chleba. W małym rondlu podgrzejcie mleko razem z ziarenkami wanilii i korą cynamonową. Gdy mleko przy ściankach rondla zacznie się pienić, zdejmijcie z ognia. W misce dokładnie zmiksujcie jajka z cukrem pudrem. Powoli wlejcie ciepłe mleko, ponownie wymieszajcie do połączenia się składników. Przygotowaną masę wylejcie po równo do foremek (tak do ¾ wysokości). Odstawcie na 10 minut, aby chleb nasiąknął (możecie, co jakiś czas dociskać widelcem). Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 25-30 minut. Podawajcie jeszcze ciepłe oprószone cynamonem. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości