Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Pasta z suszonych pomidorów, pieczonego czosnku i bazylii
Składniki:
1 główka czosnku
1 słoik suszonych pomidorów z oliwy (280g)
1 czerwona papryka
garść liści bazylii
2 łyżki oliwy z pomidorów
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Główki czosnku natnijcie przy ok. ⅔ wysokości (od góry). Ułóżcie je na osobnym kawałku folii aluminiowej, zalejcie każdy 1 łyżeczką oliwy, zawińcie szczelnie. Czerwoną paprykę posmarujcie oliwą. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczcie przez 50 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, odstawcie na chwilę do przestygnięcia (czosnek rozwińcie z folii). Paprykę obierzcie ze skóry, usuńcie nasiona. Czosnek wyciśnijcie z łupinek. Paprykę, czosnek, osączone pomidory i garść bazylii dokładnie zmiksujcie. Podczas miksowania stopniowo dodawajcie oliwę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
Pasta z dynii z gorgonzollą i rozmarynem
Składniki:
400g dyni (obranej i pozbawionej pestek)
1 szalotka
1 łyżeczka masła
50g gorgonzoli
1 gałązka rozmarynu
szczypta zielonego pieprzu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 200stopni (górna i dolna grzałka).
Dynię pokrójcie w kostkę, wyłóżcie na blasze (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczcie przez 30 minut. Na patelni rozgrzejcie masło. Dodajcie posiekaną szalotkę i smażcie, aż się zeszkli. Upieczoną dynię, zeszkloną szalotkę, pokruszoną gorgonzolę i igiełki rozmarynu dokładnie zmiksujcie. Doprawcie do smaku zielonym pieprzem.
Pasta z zielonego groszku i mięty
Składniki:
300g zielonego groszku (mrożonego)
50g dojrzałego sera cheddar
garść liści mięty
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ limonki
2 łyżki oliwy
sól
zielony pieprz
Przygotowanie:
Groszek wrzućcie do wrzątku i gotujcie do momentu, aż wypłynie na wierzch. Zbierzcie go łyżką cedzakową i wrzućcie do miski z zimną wodą (zapobiegnie to utracie koloru). Przełóżcie groszek do blendera, dodajcie starty na tarce o grubych oczkach ser, garść liści mięty, mieloną kolendrę, startą skórkę i sok z połowy limonki, zmiksujcie. Podczas miksowania stopniowo dodawajcie oliwę. Na samym końcu doprawcie do smaku solą i pieprzem.
Sałatka Panzanella z pieczonym bakłażanem i pestkami granatu
(na 4 osoby)
Składniki:
1 bakłażan
300g pomidorków koktajlowych
2 szalotki
100g rukoli
2 pęczki natki pietruszki
1/2 bochenka chleba razowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kminu
2 łyżki oliwy
1 owoc granatu
sól i zielony pieprz
na dressing:
sok z jednej cytryny
oliwa
1 ostra papryczka (czerwona)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (dolna i górna grzałka). Chleb pokrójcie w kromki (ok. 1cm), nasmarujcie je oliwą. Bakłażana pokrójcie w plastry (ok. 1,5cm). Natrzyjcie go kminem z obu stron, skropcie oliwą i oprószcie pieprzem. Wstawcie do piekarnika na około 20 minut (w połowie przekręćcie go na drugą stronę). Na 5 minut przed końcem pieczenia wsadźcie do piekarnika kromki chleba. Bakłażana wyciągnijcie z piekarnika i odstawcie na bok, do ostygnięcia. Pokrójcie każdy plaster na ćwiartki. Chleb natrzyjcie przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Pomidorki koktajlowe przekrójcie na pół, a dymkę posiekajcie. Wrzućcie do dużej miski, dodajcie połamane kromki, wymieszajcie i zostawcie na chwilę, by w chleb wsiąknął sok z pomidorów. Dodajcie bakłażana, pestki granatu, rukolę i natkę, delikatnie wymieszajcie. Do małego słoiczka wlejcie sok z cytryny, dolejcie 3 razy więcej oliwy. Dodajcie drobno posiekaną papryczkę chilli, doprawcie odrobinę solą i pieprzem. Zakręćcie słoik i wstrząśnijcie kilka razy, aż sos dokładnie się wymiesza. Sałatkę polejcie sosem, wymieszajcie i podawajcie od razu.
Pudding chlebowy z gorzką czekoladą
(na 4 indywidualne porcje)
Składniki:
8 kromek pieczywa pszennego (bez skórki) pokrojonego w kostkę (ok.2cm)
2 jajka
1 szklanka pełnotłustego mleka
½ szklanki cukru pudru
ziarenka z ½ laski wanilii
kawałek kory cynamonowej
¼ tabliczki gorzkiej czekolady
plus
masło do wysmarowania foremek
mielony cynamon
Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).Foremki wysmarujcie masłem. Do każdej włóżcie trochę chleba (tak by co najmniej przykryły dno), dodajcie grubo pokrojoną czekoladę i dołóżcie resztę chleba. W małym rondlu podgrzejcie mleko razem z ziarenkami wanilii i korą cynamonową. Gdy mleko przy ściankach rondla zacznie się pienić, zdejmijcie z ognia. W misce dokładnie zmiksujcie jajka z cukrem pudrem. Powoli wlejcie ciepłe mleko, ponownie wymieszajcie do połączenia się składników. Przygotowaną masę wylejcie po równo do foremek (tak do ¾ wysokości). Odstawcie na 10 minut, aby chleb nasiąknął (możecie, co jakiś czas dociskać widelcem). Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 25-30 minut. Podawajcie jeszcze ciepłe oprószone cynamonem. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN