Omlet z truskawkami i wędzonym łososiem
Składniki:
3 jajka
30 g posiekanego wędzonego łososia
30 g truskawek pokrojonych w plastry
sól, pieprz
1 łyżka oliwy
10 g masła
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj jajka ze szczyptą soli i pieprzu.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Kiedy tłuszcz się spieni, wlej jajka i usmaż omlet (powinien być kremowy w środku). Ułóż łososia, plasterki truskawek i szczypiorek, złóż brzegi omleta na środek.
3. Przełóż na talerz, posmaruj lekko oliwą i masłem, podawaj od razu.
WARIACJE: omlet można nadziać pomidorami, grzybami, truflami, szynką, wędzonymi rybami, warzywami, chorizo, serem.
UWAGI: jajka muszą być bardzo świeże, dzięki temu omlet będzie lżejszy. Jeśli robisz omlet z serem, nie przesadzaj z ilością soli. Nie ubijaj jajek ze mocno, wystarczy je lekko roztrzepać widelcem.
Wakacyjne Burgery
Składniki:
Hamburger:
540 g mielonej wołowiny
25 g posiekanej kolendry
1 posiekana cebula
1 łyżka musztardy Dijon
1 jajko
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
dodatki:
4 plastry wędzonego sera
majonez
porwana na kawałki sałata
4 ciabatty
1 pokrojona w plastry cebula
1 malinowy pomidor
Przygotowanie:
1. Wymieszaj dokładnie składniki hamburgera w misce. Uformuj z mięsa 4 kotleciki.
2. Bardzo mocno rozgrzej patelnię grillową (lub grill). Smaż na niej burgery przez 7 minut, odwróć i smaż kolejne 7 minut.
3. Pod koniec grillowania nałóż na burgery ser.
4. Bułki rozkrój na pół i lekko zgrilluj. Na dolnej połowie ułóż sałatę, majonez, pomidor, mięso (z serem) i cebulkę. Przykryj górną częścią bułki. Podawaj od razu
Zabajone z owocami
Składniki:
zabajone:
3 żółtka
50 g drobnego cukru
110 ml szampana
6 listków melisy (posiekanych)
owoce:
50 g kulek z melona
50 g truskawek
50 g segmentów grejpfruta
50 g segmentów pomarańczy
50 g drobnego cukru
Przygotowanie:
1. Ustaw szklaną miskę nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Dodaj żółtka i cukier, ubijaj aż będą jasne i puszyste.
2. Dodaj szampana i ubijaj, aż powstanie bardzo gęsta i puszysta piana. Zdejmij z ognia i schłódź. Kiedy ostygnie dodaj melisę i delikatnie wymieszaj.
3. Owoce wymieszaj z cukrem, ułóż w foremkach do zapiekania. Nałóż zabajone na owoce i opal wierzch palnikiem. Podawaj od razu.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN