Materiał promocyjny

Omlet z truskawkami i łososiem

Joseph Seeletso przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszny omlet z truskawkami i wędzonym łososiem.

Omlet z truskawkami i wędzonym łososiem

Składniki:

3 jajka

30 g posiekanego wędzonego łososia

30 g truskawek pokrojonych w plastry

sól, pieprz

1 łyżka oliwy

10 g masła

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj jajka ze szczyptą soli i pieprzu.

2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Kiedy tłuszcz się spieni, wlej jajka i usmaż omlet (powinien być kremowy w środku). Ułóż łososia, plasterki truskawek i szczypiorek, złóż brzegi omleta na środek.

3. Przełóż na talerz, posmaruj lekko oliwą i masłem, podawaj od razu.

WARIACJE: omlet można nadziać pomidorami, grzybami, truflami, szynką, wędzonymi rybami, warzywami, chorizo, serem.

UWAGI: jajka muszą być bardzo świeże, dzięki temu omlet będzie lżejszy. Jeśli robisz omlet z serem, nie przesadzaj z ilością soli. Nie ubijaj jajek ze mocno, wystarczy je lekko roztrzepać widelcem.

Wakacyjne Burgery

Składniki:

Hamburger:

540 g mielonej wołowiny

25 g posiekanej kolendry

1 posiekana cebula

1 łyżka musztardy Dijon

1 jajko

1 łyżka oliwy

sól, pieprz

dodatki:

4 plastry wędzonego sera

majonez

porwana na kawałki sałata

4 ciabatty

1 pokrojona w plastry cebula

1 malinowy pomidor

Przygotowanie:

1. Wymieszaj dokładnie składniki hamburgera w misce. Uformuj z mięsa 4 kotleciki.

2. Bardzo mocno rozgrzej patelnię grillową (lub grill). Smaż na niej burgery przez 7 minut, odwróć i smaż kolejne 7 minut.

3. Pod koniec grillowania nałóż na burgery ser.

4. Bułki rozkrój na pół i lekko zgrilluj. Na dolnej połowie ułóż sałatę, majonez, pomidor, mięso (z serem) i cebulkę. Przykryj górną częścią bułki. Podawaj od razu

Zabajone z owocami

Składniki:

zabajone:

3 żółtka

50 g drobnego cukru

110 ml szampana

6 listków melisy (posiekanych)

owoce:

50 g kulek z melona

50 g truskawek

50 g segmentów grejpfruta

50 g segmentów pomarańczy

50 g drobnego cukru

Przygotowanie:

1. Ustaw szklaną miskę nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Dodaj żółtka i cukier, ubijaj aż będą jasne i puszyste.

2. Dodaj szampana i ubijaj, aż powstanie bardzo gęsta i puszysta piana. Zdejmij z ognia i schłódź. Kiedy ostygnie dodaj melisę i delikatnie wymieszaj.

3. Owoce wymieszaj z cukrem, ułóż w foremkach do zapiekania. Nałóż zabajone na owoce i opal wierzch palnikiem. Podawaj od razu.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości