Talerz szparagów w maśle klarowanym, jajku i natce
Składniki:
szparagi białe i zielone - ile kupisz
cukier, sól do smaku
cytryna podobnie
Masło - 100 g
bułka tarta - 2 łyżki
natka pietruszki
gotowane żółtka - 4 jaja
Przygotowanie:
Obierz białe szparagi z włókien i oderwij zdrewniałe części. Zielone tylko pozbaw zdrewniałych końcówek. Wstaw szparagi do gotującej wody z dodatkiem soli, cukru i plastrów cytryny. Gotuj w pierwszej kolejności szparagi białe a następnie zielone. Te pierwsze w granicach 20 minut a drugie około 15 minut. Bułkę przyrumień na złoty kolor i dodaj masło. Następnie natkę pietruszki i na koniec pokrojone żółtka. Powstałym sosem polej szparagi i smakuj do woli.
Pieczona cielęcina z pomidorami suszonymi, czosnkiem i rozmarynem
Składniki:
cielęcina pieczeniowa - 1,5 kg
wino białe - 200 ml
czosnek - 4 ząbki
cebula - 2 sztuki
oliwa - 100 ml
bulion warzywny - 1 l
pomidory suszone - 1 słoiczek
marchewka, seler
sól, pierz, rozmaryn
Przygotowanie:
Mięso natrzyj dokładnie solą, pieprzem oraz czosnkiem. Warzywa zetrzyj na tarce i obłóż mięso. Polej winem białym i odstaw na parę godzin. Co jakiś czas obracaj mięso w misce. Mięso obsmaż z każdej strony, wstaw do blaszki, dodaj cebulę pokrojoną w grube kawałki, gałązki rozmarynu oraz pomidory suszone wraz z zalewą. Mięso przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku około 2 godzin. Pamiętaj o podlewaniu mięsa bulionem. Pod koniec pieczenia mięsa nie zapomnij wstawić ziemniaki.
Tort Alaska
Składniki:
lody czekoladowe - 500 g
lody waniliowe - 500 g
cukier - 150 g
orzechy laskowe - 100 g
biszkopt:
Jajka - 2 sztuki
cukier - 90 g
mąka - 70 g
beza:
białka - 8 sztuk
cukier - 450 g
szczypta soli
Przygotowanie:
Orzechy upraż w piekarniku w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Przełóż je na lnianą ściereczkę i pocierając zdejmij z nich skórkę. Wysyp je na pergamin. Cukier zagotuj z odrobiną wody i zrób złocisty karmel. Powstałym karmelem polej orzechy i odstaw do wystygnięcia. Poszatkuj orzechy z karmelem na drobne kawałki. Lody czekoladowe umieść w schłodzonej misce lub miseczkach porcelanowych tak aby w środku powstało zagłębienie. Lody waniliowe połącz z cząstkami orzechów i karmelu i wypełnij tym zagłębienia w lodach czekoladowych. Wierzch przykryj biszkoptem Wstaw wszystko do zamrażarki na około 1.5 godziny. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier. Masa musi być sztywna i szklista. Typowa beza. Masą pokryj lodową kulę, wstaw do piekarnika na 200-240 stopni i zapiecz na złoty kolor. Podaj szybko to jest pyszne!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN