Domowy rosół z naleśnikami
Składniki:
1 kura - koniecznie z wiejskiej zagrody
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
2 gałązki zielonego selera
1 cebula
posiekana natka pietruszki (jako dodatek)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować 2 l wody. Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wrzucić na wrzątek. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu (od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, sól i pieprz. Gotować 2 godziny (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod koniec gotowania dodać 1 zrumienionej cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałązki selera (nie gotować).
Ciasto naleśnikowe
150 g mąki
1/2 łyżki cukru
2 jajka
240 ml mleka
szczypta soli
szczypta kurkumy
posiekana natka pietruszki
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składni i smażyć na oliwie cienkie naleśniki. Pozostawić do wyschnięcia, a następnie zwinąć w rulon i pokroić na plasterki . Przełożyć do talerza i zalać rosołem.
Naleśnikowe roladki
Składniki:
60 g łosoś wędzony
1 naleśnik
150 g szpinak
1/2 cebule
40 ml śmietana 30%
4 pomidorki koktajlowe
60 g mozzarella
1/2 ząbka czosnku
1 chili
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
krem balsamiczny
Przygotowanie:
Szpinak umyć oczyścić i sparzyć. Na patelni podsmażyć czosnek z cebulą i chili dodać szpinak, śmietanę i pomidorki szery oraz gałką muszkatołową. Na naleśniku rozłożyć szpinak i wędzonego łososia i zwinąć dociskając końcówki. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 20 minut. Następnie kroimy na plastry układamy na blaszce. Mozzarellę kroimy na plastry i układamy po jednym na każdej z roladek naleśnikowych. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Finezyjnie dekorujemy sosem balsamicznym.
Ciasto naleśnikowe
170 g mąki
1 łyżeczka cukru pudru
2 jajka
240 ml mleka
szczypta soli
50 ml woda gazowana
szczypta soli
3 łyżki roztopionego masła lub oleju
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta roztopione masło lub olej i wymieszać. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika usmażyć na oliwie) lub też wszystkie kolejne naleśniki smażyć na tłuszczu.
Pancakes z borówkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 duże jajka
2 łyżki roztopionego masła lub oleju + dodatkowy tłuszcz do smażenia
1 szklanka borówek
Dodatki: syrop klonowy
Przygotowanie
W większej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce zmiksować maślankę, jajka i 2 łyżki roztopionego masła. Wymieszać z suchymi składnikami a następnie delikatnie z borówkami. Rozgrzać patelnię posmarowaną tłuszczem, nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka, i na średnim ogniu smażyć na złoty kolor. Układać na ręcznikach papierowych lub bezpośrednio na talerzach. Polać syropem klonowym i udekorować resztą borówek.
Zapiekane naleśniki z serem i sosem z pomarańczy
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
200 g mąki
3 jaja
80 ml mleka 3.2%
80 ml wody mineralnej
50 g masła
Masa serowa:
400 g tłustego twarogu
3 łyżki cukru waniliowego
50 g rodzynków
1 laski wanilii
1 żółtko
1 łyżka rumu
100 ml kwaśnej śmietany
60 g prażonych płatków migdałów
Przygotowanie:
Wysmarować masłem żaroodporną formę. Nagrzać do 200 stopni piekarnik. Twaróg utrzeć z cukrem. Dodać umyte i odsączone rodzynki, miąższ z połowy laski wanilii, żółtka i rum. Dokładnie wymieszać. Naleśniki posmarować masą twarogową, zwinąć w rulon i ułożyć w formie. Wierzch polać kwaśną śmietaną. Zapiekać przez 20min , a przed podaniem posypać płatkami migdałów.
Sos z pomarańczy
3 pomarańcze
80 g cukru trzcinowego
50 ml cointreau
1 laska cynamonu
Przygotowanie:
2 pomarańcze sparzyć, otrzeć ze skórki i wyfiletować. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Cukier z sokiem i cynamonem zagotować dodając rum. Dodać filety z pomarańczy i odstawić do ostygnięcia.
Naleśniki z indykiem i sosem borowikowym
Składniki:
400 g fileta z indyka
2 jajka
2 cebula
2 ząbki czosnku
80 g parmezanu
170 g bułki tartej
sól
pieprz świeżo mielony
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
150 g borowików
200 ml śmietany kremówki
1 pęczek pietruszki
Ciasto naleśnikowe
170 g mąki
1 łyżeczka cukru pudru
2 jajka
240 ml mleka
szczypta soli
50 ml woda gazowana
szczypta soli
3 łyżki roztopionego masła lub oleju
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Fileta z indyka zmielić i podsmażyć na patelni z cebulą, dodać drobno pokrojone zioła i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić do smaku i rozłożyć na naleśnikach. Tak przygotowane naleśniki panieruję w jajku i bułce tartej z dodatkiem startego parmezanu. Odstawiam na 10 minut aby lekko się osuszyły. W tym czasie przyrządzam sos. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę dodaję pokrojone w kostkę borowiki oraz czosnek. Gdy grzyby się dobrze zrumienią wlewam śmietanę dodaję natkę pietruszki i gotuję minutę. Doprawiam do smak pieprzem i solą . Panierowane naleśniki smażę na patelni z większą ilością oleju. Naleśniki wykładam na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiar tłuszczu. Wykładam na talerz i dekoruję sosem.
Naleśniki z warzywami i sosem czosnkowym
Składniki:
2 papryki
100 g fasolki szparagowej
2 marchewki
10 pieczarek
1 cukinii
1 cebuli
1 pęczek natki pietruszki
przyprawa curry
pieprz świeżo zmielony
masło
Przygotowanie:
Warzywa kroję w paski (julienne). Podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem oraz curry. Układamy na usmażone naleśniki polewamy sosem czosnkowym i życzymy smacznego.
Sos czosnkowy
100 g majonezu
100 g jogurtu naturalnego
1 pęczka koperku
5 listków mięty
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek wyciskam przez praskę. Majonez mieszam z jogurtem, dodaję drobno pokrojone listki mięty i koperek oraz czosnek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Ciasto naleśnikowe
170 g mąki
1 łyżeczka cukru pudru
2 jajka
240 ml mleka
szczypta soli
50 ml woda gazowana
szczypta soli
3 łyżki roztopionego masła lub oleju
olej roślinny do smażenia
szczypta kurkumy
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN