Materiał promocyjny

Naleśniki na różne sposoby

Beata Kartowicz z Poznania przygotowała razem z córką w studiu Dzień Dobry TVN naleśniki na różne sposoby.

Domowy rosół z naleśnikami

Składniki:

1 kura - koniecznie z wiejskiej zagrody

1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)

2 gałązki zielonego selera

1 cebula

posiekana natka pietruszki (jako dodatek)

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować 2 l wody. Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wrzucić na wrzątek. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu (od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, sól i pieprz. Gotować 2 godziny (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod koniec gotowania dodać 1 zrumienionej cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałązki selera (nie gotować).

Ciasto naleśnikowe

150 g mąki

1/2 łyżki cukru

2 jajka

240 ml mleka

szczypta soli

szczypta kurkumy

posiekana natka pietruszki

oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składni i smażyć na oliwie cienkie naleśniki. Pozostawić do wyschnięcia, a następnie zwinąć w rulon i pokroić na plasterki . Przełożyć do talerza i zalać rosołem.

Naleśnikowe roladki

Składniki:

60 g łosoś wędzony

1 naleśnik

150 g szpinak

1/2 cebule

40 ml śmietana 30%

4 pomidorki koktajlowe

60 g mozzarella

1/2 ząbka czosnku

1 chili

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

krem balsamiczny

Przygotowanie:

Szpinak umyć oczyścić i sparzyć. Na patelni podsmażyć czosnek z cebulą i chili dodać szpinak, śmietanę i pomidorki szery oraz gałką muszkatołową. Na naleśniku rozłożyć szpinak i wędzonego łososia i zwinąć dociskając końcówki. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 20 minut. Następnie kroimy na plastry układamy na blaszce. Mozzarellę kroimy na plastry i układamy po jednym na każdej z roladek naleśnikowych. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Finezyjnie dekorujemy sosem balsamicznym.

Ciasto naleśnikowe

170 g mąki

1 łyżeczka cukru pudru

2 jajka

240 ml mleka

szczypta soli

50 ml woda gazowana

szczypta soli

3 łyżki roztopionego masła lub oleju

olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta roztopione masło lub olej i wymieszać. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika usmażyć na oliwie) lub też wszystkie kolejne naleśniki smażyć na tłuszczu.

Pancakes z borówkami

Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki

3 łyżki cukru

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego

2 duże jajka

2 łyżki roztopionego masła lub oleju + dodatkowy tłuszcz do smażenia

1 szklanka borówek

Dodatki: syrop klonowy

Przygotowanie

W większej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce zmiksować maślankę, jajka i 2 łyżki roztopionego masła. Wymieszać z suchymi składnikami a następnie delikatnie z borówkami. Rozgrzać patelnię posmarowaną tłuszczem, nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka, i na średnim ogniu smażyć na złoty kolor. Układać na ręcznikach papierowych lub bezpośrednio na talerzach. Polać syropem klonowym i udekorować resztą borówek.

Zapiekane naleśniki z serem i sosem z pomarańczy

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

200 g mąki

3 jaja

80 ml mleka 3.2%

80 ml wody mineralnej

50 g masła

Masa serowa:

400 g tłustego twarogu

3 łyżki cukru waniliowego

50 g rodzynków

1 laski wanilii

1 żółtko

1 łyżka rumu

100 ml kwaśnej śmietany

60 g prażonych płatków migdałów

Przygotowanie:

Wysmarować masłem żaroodporną formę. Nagrzać do 200 stopni piekarnik. Twaróg utrzeć z cukrem. Dodać umyte i odsączone rodzynki, miąższ z połowy laski wanilii, żółtka i rum. Dokładnie wymieszać. Naleśniki posmarować masą twarogową, zwinąć w rulon i ułożyć w formie. Wierzch polać kwaśną śmietaną. Zapiekać przez 20min , a przed podaniem posypać płatkami migdałów.

Sos z pomarańczy

3 pomarańcze

80 g cukru trzcinowego

50 ml cointreau

1 laska cynamonu

Przygotowanie:

2 pomarańcze sparzyć, otrzeć ze skórki i wyfiletować. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Cukier z sokiem i cynamonem zagotować dodając rum. Dodać filety z pomarańczy i odstawić do ostygnięcia.

Naleśniki z indykiem i sosem borowikowym

Składniki:

400 g fileta z indyka

2 jajka

2 cebula

2 ząbki czosnku

80 g parmezanu

170 g bułki tartej

sól

pieprz świeżo mielony

2 gałązki rozmarynu

2 gałązki tymianku

150 g borowików

200 ml śmietany kremówki

1 pęczek pietruszki

Ciasto naleśnikowe

170 g mąki

1 łyżeczka cukru pudru

2 jajka

240 ml mleka

szczypta soli

50 ml woda gazowana

szczypta soli

3 łyżki roztopionego masła lub oleju

olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Fileta z indyka zmielić i podsmażyć na patelni z cebulą, dodać drobno pokrojone zioła i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić do smaku i rozłożyć na naleśnikach. Tak przygotowane naleśniki panieruję w jajku i bułce tartej z dodatkiem startego parmezanu. Odstawiam na 10 minut aby lekko się osuszyły. W tym czasie przyrządzam sos. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę dodaję pokrojone w kostkę borowiki oraz czosnek. Gdy grzyby się dobrze zrumienią wlewam śmietanę dodaję natkę pietruszki i gotuję minutę. Doprawiam do smak pieprzem i solą . Panierowane naleśniki smażę na patelni z większą ilością oleju. Naleśniki wykładam na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiar tłuszczu. Wykładam na talerz i dekoruję sosem.

Naleśniki z warzywami i sosem czosnkowym

Składniki:

2 papryki

100 g fasolki szparagowej

2 marchewki

10 pieczarek

1 cukinii

1 cebuli

1 pęczek natki pietruszki

przyprawa curry

pieprz świeżo zmielony

masło

Przygotowanie:

Warzywa kroję w paski (julienne). Podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem oraz curry. Układamy na usmażone naleśniki polewamy sosem czosnkowym i życzymy smacznego.

Sos czosnkowy

100 g majonezu

100 g jogurtu naturalnego

1 pęczka koperku

5 listków mięty

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek wyciskam przez praskę. Majonez mieszam z jogurtem, dodaję drobno pokrojone listki mięty i koperek oraz czosnek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Ciasto naleśnikowe

170 g mąki

1 łyżeczka cukru pudru

2 jajka

240 ml mleka

szczypta soli

50 ml woda gazowana

szczypta soli

3 łyżki roztopionego masła lub oleju

olej roślinny do smażenia

szczypta kurkumy

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości