Materiał promocyjny

Nabite przysmaki

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: Andrzej Polan!

Papryka nabita ziemniakami w sosie z mięsa mielonego

Składniki:

Papryka czerwona 6szt

Ziemniaki 800g

Pomidory 2szt

Czosnek 1 ząbek

Oliwki zielone 20szt

Natka pietruszki

Oregano

Oliwa z oliwek

Masło

Sól

Przygotowanie:

Oliwki kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę. Na oliwie z dodatkiem łyżki masła przesmażamy czosnek, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Staramy się delikatnie je przyrumienić. Przekładamy do miski, mieszamy z oliwkami, pomidorami i doprawiamy solą oraz oregano. Powstałym farszem wypełniamy papryki.

Farsz:

Mięso wołowe mielone 500g

Pomidory pelati 300g

Marchewka

Seler naciowy

Pietruszka korzeń

Wino białe 20ml

Czosnek 2 ząbki

Świeża bazylia

Przygotowanie:

Na oliwie podrumieniamy czosnek, dodajemy starte na tarce warzywa. Chwilę smażymy i delikatnie podlewamy winem. Odparowujemy i dodajemy mięso mielone oraz pomidory. Wszystko razem dusimy około godziny. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym. Na koniec dodajemy bazylię świeżą.

Taka serowa w sobie tarta

Składniki:

Mąka 250g

Ser chudy 125g

Masło 125g

Sól

Przygotowanie:

Ciasto szybko zagniatamy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Farsz:

Śmietana 36% 150g

Mozzarella 80g

Ser twardy 80g

Jajka 2szt

Łyżeczka musztardy,

Szynka wędzona 100g

Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce, mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki łączymy, miksujemy i mieszamy z serami. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koło, wykładamy na formę, wylewamy farsz, pokrojoną szynkę i wystające brzegi wykładamy lekko na wierzch. Pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Śliwka nabita w czekoladę

Składniki:

Śliwki kalifornijskie 125g

Czekolada 100g+100g

Masło 80g

Brandy, rum 20ml

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości