Papryka nabita ziemniakami w sosie z mięsa mielonego
Składniki:
Papryka czerwona 6szt
Ziemniaki 800g
Pomidory 2szt
Czosnek 1 ząbek
Oliwki zielone 20szt
Natka pietruszki
Oregano
Oliwa z oliwek
Masło
Sól
Przygotowanie:
Oliwki kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę. Na oliwie z dodatkiem łyżki masła przesmażamy czosnek, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Staramy się delikatnie je przyrumienić. Przekładamy do miski, mieszamy z oliwkami, pomidorami i doprawiamy solą oraz oregano. Powstałym farszem wypełniamy papryki.
Farsz:
Mięso wołowe mielone 500g
Pomidory pelati 300g
Marchewka
Seler naciowy
Pietruszka korzeń
Wino białe 20ml
Czosnek 2 ząbki
Świeża bazylia
Przygotowanie:
Na oliwie podrumieniamy czosnek, dodajemy starte na tarce warzywa. Chwilę smażymy i delikatnie podlewamy winem. Odparowujemy i dodajemy mięso mielone oraz pomidory. Wszystko razem dusimy około godziny. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym. Na koniec dodajemy bazylię świeżą.
Taka serowa w sobie tarta
Składniki:
Mąka 250g
Ser chudy 125g
Masło 125g
Sól
Przygotowanie:
Ciasto szybko zagniatamy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Farsz:
Śmietana 36% 150g
Mozzarella 80g
Ser twardy 80g
Jajka 2szt
Łyżeczka musztardy,
Szynka wędzona 100g
Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce, mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki łączymy, miksujemy i mieszamy z serami. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koło, wykładamy na formę, wylewamy farsz, pokrojoną szynkę i wystające brzegi wykładamy lekko na wierzch. Pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Śliwka nabita w czekoladę
Składniki:
Śliwki kalifornijskie 125g
Czekolada 100g+100g
Masło 80g
Brandy, rum 20ml
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN