Materiał promocyjny

Mama, córka i babcia razem w kuchni

W Dzień Dobry TVN ponownie rodzinne gotowanie z "Kucharkiem". Swoje kulinarne zdolności zaprezentowła Beata Paduch wraz ze mamą Basią i prawie 5-letnią córeczką Marceliną, a nad wszystkim czuwał Andrzej Polan.

Zupa z pomidorów, bobu i kalarepki

Składniki:

1 szt młodej włoszczyzny

10 szt pomidorów

4 szt kalarepki

500 g bobu

3 szt ziemniaków

1 op. kiełków rzodkiewki

rosół z kury Kucharek

pieprz czarny

bazylia świeża

Przygotowanie: Z młodej włoszczyzny gotujemy wywar, dodajemy rosół z kury Kucharek oraz czarny pieprz. Pomidory obrane ze skórki przesmażamy na maśle, kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu kalarepki, ziemniaki. Bób gotujemy w wodzie osobno, obieramy i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy przesmażone pomidory, bazylię. Sprawdzamy smak, doprawiamy, jak tylko potrzeba i podajemy zupę posypaną kiełkami. Zupę możemy delikatnie zabielić śmietaną.

Polędwiczki wieprzowe , puree z rukolą i młode buraczki

Składniki:

500 g polędwiczki wieprzowej

800 g ziemniaków

300 g młodych buraków

100 g rukoli

50 g parmesanu

60 g szynki

ocet winny czerwony

szczypta cukru

oliwa z oliwek

pieprz czarny

Przyprawa Uniwersalna Kucharek

kostka do ziemniaków Kucharek

Przygotowanie: Buraczki młode myjemy, układamy na blaszce, wlewamy troszkę wody i pieczemy pod przykryciem do miękkości w temperaturze 180 stopni. Miękkie wyjmujemy i kroimy w grube plastry. Buraki tak przygotowane mają słodki, skoncentrowany smak. Pokrojone buraki zalewamy marynatą z oliwy, octu winnego czerwonego, pieprzu, cukru oraz soli. Odstawiamy niech się przegryzają. Polędwiczki kroimy w plastry i marynujemy w oliwie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Kucharek, czarnego pieprzu. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki do ziemniaków Kucharek, odcedzamy i ubijamy z dodatkiem sera parmesan. Rukolę dla pozbycia goryczki obgotowujemy w wodzie, i dodajemy do ubitych ziemniaków. Powstaje nam w ten sposób ziemniaczane puree o delikatnym orzechowym smaku rukoli. Polędwiczki w plastrach smażymy na patelni. Usmażone kotleciki podajemy na puree z rukolą, buraczkami młodymi i smażoną szynką.

Pieczona ryba z papryką, czosnkiem, kabaczkami i sosem ze szpinaku

Składniki:

500 g filetu ryby(dorsz, sandacz, halibut)

2 ząbki czosnku

2 szt papryki

1 szt papryki ostrej

1 szt cebuli

300 g kabaczku

200 ml śmietany

300 g świeżego szpinaku

100 g migdałów

pieprz biały

Przyprawa Uniwersalna Kucharek

rozmaryn świeży

kumin

Przygotowanie: Filet ryby sprawiamy Przyprawą Uniwersalną Kucharek i sokiem z cytryny. Czosnek przesmażamy na patelni, dodajemy grube plastry surowego kabaczka oraz paprykę. Najlepiej obraną ze skóry. Chwilę smażymy i odstawiamy. Rybę obkładamy warzywami, posypujemy rozmarynem i polewamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w temp. 180 stopni. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę pokrojoną szklimy z czosnkiem na oliwie, dodajemy kumin. Dodajemy liście szpianku, chwilę smażymy i zalewamy śmietanką. Miksujemy wszystko na kremową konsystencję.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości