Frittata z groszkiem i wędzonym łososiem
Składniki:
500 g ziemniaków
200 g wędzonego łososia
8 dużych jajek
mały pęczek koperku
200 g mrożonego groszku
sól i pieprz
masło
Sałata
Składniki:
2 paczki gotowej umytej mieszanki sałat
garść czarnych oliwek
100 g pokrojonego w kostkę boczku
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, ugotować żeby były miękkie ale nie rozpadały się, odcedzić i wystudzić. Jajka rozbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać pokrojonego w paski łososia, posiekany koperek i groszek. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać ziemniaki. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki masła i wlać mieszankę. Gotować przez 10-15 minut w niskiej temperaturze aż jajka się zetną. Na patelnię nałożyć talerz i obrócić patelnię żeby omlet znalazł się na talerzu. Zsunąć omlet z powrotem na patelnię i dosmażyć z drugiej strony 5 minut.
W czasie gdy omlet się smaży. Na drugiej patelni podsmażyć boczek aż będzie chrupiący. Sałatę przełożyć do miski, posypać oliwkami i posypać chrupiącym boczkiem. Do wytopionego tłuszczu na patelni dodać łyżeczkę musztardy, wymieszać, przyprawić pieprzem. Dresingiem polać sałatę i wymieszać. Omlet zdjąć z patelni, ostawić na 5 minut do wystygnięcia, pokroić na kawałki i podawać z sałatą. Omlet równie dobrze smakuje na zimno.
Kurczak po afrykańsku
Składniki:
1 słoik masła orzechowego, niesłodzonego
2 cebule
3 łyżki oleju słonecznikowego
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
3 łyżki nasion kolendry
3 łyżki kminu
1-2 papryczki chilli
2 liście laurowe
1 puszka pomidorów
1-1,5 kg podudzi z kurczaka
3 duże ziemniaki
2 czerwone papryki
Limonkowy ryż
Składniki:
200 g ryżu
1 limonka
Sposób przygotowania:
Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć w dużym garnku około 5 minut. Dodać posiekany imbir, papryczkę chilli i przyprawy. Smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory z puszki. Masło orzechowe wymieszać z 500 ml ciepłej wody i dodać do garnka. Podudzia kurczaka ponacinać lekko aby szybciej się ugotowały. Dodać do garnka i gotować około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i paprykę. Gotować jeszcze około 20 minut. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do garnka z ryżem zetrzeć skórkę z limonki. Po ugotowaniu do ciepłego ryżu wcisnąć sok z limonki i wymieszać. Potrawkę podawać z limonkowym ryżem.
Sycąca zupa z ciecierzycy
Składniki:
2 łyżki oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 marchewki
kawałek imbiru
2 łyżeczki curry
400 g ciecierzycy z puszki
200 g zielonej fasolki, mrożonej
sól i pieprz
do podania:
jogurt grecki
zatar
4 gotowe pity
masło
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i imbir. Dodać obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz curry. Podsmażyć przez kilka minut. Dolać 1,5 litra wody. Zagotować dodać ciecierzycę i fasolką. Gotować przez 15-20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180º. Pity posmarować masłem i posypać przeciśniętym czosnkiem. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Zupę przyprawić solą i pieprzem i ewentualnie curry. Podawać z jogurtem (posypane zatarem - opcjonalnie) i czosnkowymi pitami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN