Wigilijna zupa z karpia
Składniki:
dzwonko karpia – 6 sztuk
200ml przecieru pomidorowego
świeży rozmaryn
100ml białego wina
marchewka
pietruszka
cebula
czerwona cebula
1 litr wody
Przyprawy Kamis:
ziele Angielskie
pieprz Czarny ziarnisty
liście laurowe
sól Morska w młynku
pieprz kolorowy w młynku
papryka ostra
Przygotowanie:
W wodzie zagotuj obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Kawałki karpia lekko przysmaż na patelni z dodatkiem ziela angielskiego, rozmarynu, pieprzu, liści laurowych i odrobiny papryki.. Zalej rybę białym winem, odczekaj aż połowa płynu odparuje. Następnie rybę wraz z powstałym płynem przełóż do wywaru warzywnego. Gotuj aż ryba będzie gotowa, pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy.
Karp w sosie rozmarynowo-serowym
Składniki:
3 duże filety z karpia
500ml śmietanki 36%
200g sera żółtego
50g zielonych oliwek
Przyprawy Kamis:
rozmaryn
sól Morska w młynku
pieprz biały mielony
Przygotowanie:
Karpia podziel na porcje (100 gramowe kawałki), oprósz solą, pieprzem, obficie posyp rozmarynem, przykryj folią i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przysmaż na patelni z dwóch stron, aby skórka była chrupiąca. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Zalej śmietanką wymieszaną z tartym serem, solą, pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut.
Karp z miodem i orzechami
Składniki:
dzwonko karpia – 6 sztuk
300ml białego, półwytrawnego wina
100g orzechów laskowych
200g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
łyżka masła
sok z cytryny
Przyprawy Kamis:
cynamon mielony
imbir
gałka muszkatołowa cała
sól morska w młynku
pieprz kolorowy w młynku
Przygotowanie:
Karpia oprósz solą, pieprzem, dodaj odrobinę gałki i imbiru, zalej winem i wstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. W międzyczasie orzechy potłucz na mniejsze kawałki, przysmaż na maśle, dodaj miód, cynamon, imbir i odrobinę soku z cytryny. Po upieczeniu rybę podawaj z sosem.
Makowe biszkopty z cytrynowym lukrem
Składniki:
180g drobnego cukru
3 jaja
180g mąki
180g masła
30g maku
Przygotowanie:
Masło rozpuść. Żółtka utrzyj z cukrem, powoli dodawaj roztopione masło i przesianą mąkę. Białka ubij i delikatnie wymieszaj z ciastem, dodaj mak i przełóż do wysmarowanych masłem foremek. Piecz 25/30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu polej lukrem cytrynowym (wymieszaj sok z cytryny z odrobiną cukru pudru).
Kutia
Składniki:
1 szklanka ziaren pszenicy
1 szklanka maku
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki róży ucieranej z cukrem
4 łyżki miodu
50g rodzynek
50g migdałów
Przyprawy Kamis:
Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
Przygotowanie:
Pszenice zalej gorąca wodą i odstaw na noc. Nazajutrz odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. Mak zagotuj w mleku, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Połącz pszenice z makiem, miodem, różą i pokrojonymi bakaliami. Cukier dodaj do smaku.Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Makowy sernik
Składniki:
ciasto:
250g mąki
80g drobnego cukru
120g masła
1 jajo
Masa:
120g masła
200g drobnego cukru
4 jaja
250g mascarpone
1kg trzykrotnie zmielonego sera białego
6 łyżek kaszy manny
125g trzykrotnie zmielonego maku
Przygotowanie:
Kruche ciasto zagnieć i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Następnie przełóż do formy (średnica 24cm). Masło zmiksuj z 150g cukru na gładka masę. Dodawaj pomału po jednym żółtku, następnie dodaj mascarpone i kasze. Białka ubij z 50g cukru i połącz z masa serową. Podziel ja na dwie części i do jednej wsyp mak, delikatnie wymieszaj. Obydwie masy wykładaj na kruchy spód naprzemiennie. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN