Materiał promocyjny

Kuchnia wigilijna

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, zwyciężczyni konkursu "Gotuj o wszystko" razem ze swoją siostrą Agatą przygotowały dla nas kilka ciekawych propozycji kulinarnych na Wigilię.

Wigilijna zupa z karpia

Składniki:

dzwonko karpia – 6 sztuk

200ml przecieru pomidorowego

świeży rozmaryn

100ml białego wina

marchewka

pietruszka

cebula

czerwona cebula

1 litr wody

Przyprawy Kamis:

ziele Angielskie

pieprz Czarny ziarnisty

liście laurowe

sól Morska w młynku

pieprz kolorowy w młynku

papryka ostra

Przygotowanie:

W wodzie zagotuj obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Kawałki karpia lekko przysmaż na patelni z dodatkiem ziela angielskiego, rozmarynu, pieprzu, liści laurowych i odrobiny papryki.. Zalej rybę białym winem, odczekaj aż połowa płynu odparuje. Następnie rybę wraz z powstałym płynem przełóż do wywaru warzywnego. Gotuj aż ryba będzie gotowa, pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy.

Karp w sosie rozmarynowo-serowym

Składniki:

3 duże filety z karpia

500ml śmietanki 36%

200g sera żółtego

50g zielonych oliwek

Przyprawy Kamis:

rozmaryn

sól Morska w młynku

pieprz biały mielony

Przygotowanie:

Karpia podziel na porcje (100 gramowe kawałki), oprósz solą, pieprzem, obficie posyp rozmarynem, przykryj folią i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przysmaż na patelni z dwóch stron, aby skórka była chrupiąca. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Zalej śmietanką wymieszaną z tartym serem, solą, pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut.

Karp z miodem i orzechami

Składniki:

dzwonko karpia – 6 sztuk

300ml białego, półwytrawnego wina

100g orzechów laskowych

200g orzechów włoskich

3 łyżki miodu

łyżka masła

sok z cytryny

Przyprawy Kamis:

cynamon mielony

imbir

gałka muszkatołowa cała

sól morska w młynku

pieprz kolorowy w młynku

Przygotowanie:

Karpia oprósz solą, pieprzem, dodaj odrobinę gałki i imbiru, zalej winem i wstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. W międzyczasie orzechy potłucz na mniejsze kawałki, przysmaż na maśle, dodaj miód, cynamon, imbir i odrobinę soku z cytryny. Po upieczeniu rybę podawaj z sosem.

Makowe biszkopty z cytrynowym lukrem

Składniki:

180g drobnego cukru

3 jaja

180g mąki

180g masła

30g maku

Przygotowanie:

Masło rozpuść. Żółtka utrzyj z cukrem, powoli dodawaj roztopione masło i przesianą mąkę. Białka ubij i delikatnie wymieszaj z ciastem, dodaj mak i przełóż do wysmarowanych masłem foremek. Piecz 25/30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu polej lukrem cytrynowym (wymieszaj sok z cytryny z odrobiną cukru pudru).

Kutia

Składniki:

1 szklanka ziaren pszenicy

1 szklanka maku

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki róży ucieranej z cukrem

4 łyżki miodu

50g rodzynek

50g migdałów

Przyprawy Kamis:

Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

Przygotowanie:

Pszenice zalej gorąca wodą i odstaw na noc. Nazajutrz odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. Mak zagotuj w mleku, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Połącz pszenice z makiem, miodem, różą i pokrojonymi bakaliami. Cukier dodaj do smaku.Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Makowy sernik

Składniki:

ciasto:

250g mąki

80g drobnego cukru

120g masła

1 jajo

Masa:

120g masła

200g drobnego cukru

4 jaja

250g mascarpone

1kg trzykrotnie zmielonego sera białego

6 łyżek kaszy manny

125g trzykrotnie zmielonego maku

Przygotowanie:

Kruche ciasto zagnieć i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Następnie przełóż do formy (średnica 24cm). Masło zmiksuj z 150g cukru na gładka masę. Dodawaj pomału po jednym żółtku, następnie dodaj mascarpone i kasze. Białka ubij z 50g cukru i połącz z masa serową. Podziel ja na dwie części i do jednej wsyp mak, delikatnie wymieszaj. Obydwie masy wykładaj na kruchy spód naprzemiennie. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości